Suora

  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun MM: parien vapaaohjelma
  • Taitoluistelun MM: miesten lyhytohjelma

Olkapäävamman takia pitkään sivussa ollut Ari Mannio elää kuin huippu-urheilija, vaikka häneltä lähtivät työt ja iso siivu tukieuroja – "Ei siinä hirveästi enää leivän päälle jää"

Keihäänheittäjä Ari Mannio joutui jättämään viime kesän kisat väliin loukkaantumisen takia.

yleisurheilu
Keihäänheittäjä Ari Mannio.
Ari Mannio.Yle

Keihäänheittäjä Ari Mannio valmistautuu Lehtimäellä Etelä-Pohjanmaalla kauden ensimmäiseen heittoharjoitukseen ulkokentällä. Rannankylän kenttä on ollut harjoituspaikka kesäisin jo 25 vuoden ajan.

Ari Mannion olkapää leikattiin puolitoista vuotta sitten ja vamman kuntoutus on vaatinut pitkän toipumisajan. Viime kaudella kilpailut jäivät väliin, kun olkapää ei ollut täydessä heittokunnossa. Nyt kärsivällisyys palkitaan ja urheilija on kunnossa.

- Viime vuonna oli lyhyt aika leikkauksesta. Tuntui, että oli enemmän huonoja päiviä kuin hyviä, mutta nyt ne ovat kääntyneet päälaelleen, kuten on pitänytkin, kertoo Ari Mannio Rannankylän yleisurheilukentällä.

Ari Mannio kuuluu Suomen Urheiluliiton EM-valmennusryhmään ja on valmentautunut kisakauteen pääosin omillaan, hän putosi tänä vuonna opetus- ja kulttuuriministeriön valmennusapurahan saajien joukosta. Suomen Urheiluliiton tukeakin on karsittu hänen osaltaan. Huippu-urheilijan taloutta rasittaa myös työttömyys, sillä työt puolustusvoimissa päättyivät joitakin kuukausia sitten.

- Vähän on jäänyt säästöön ja onneksi tämän hetkiset omat tukijat mahdollistavat huippu-urheilun, mutta ei siinä hirveästi enää leivän päälle jää.

Mannio edusti viimeksi Suomea Rion olympiakisoissa 2016. Alkukesällä kisaheitot olivat pitkiä, mutta sen jälkeen olkapään vamma vaivasi entistä enemmän ja kipu kasvoi. Riossa kaaret jäivät lyhyiksi, kipu ja vamma rajoittivat olkapään ja käden liikkuvuutta. Mannio lähipiireineen ei hiiskunut asiasta kenellekään. Olympiakisoista alkoi EM-arvokisamitalistin kamppailu vamman kanssa.

Ari Mannion harjoitus- ja kilpailukausi imaisee vuositasolla rahaa kymmeniä tuhansia euroja. Sillä rahalla on pystytty viemään tammikuussa läpi yksi ulkomaan leiri. 30-vuotias urheilija noudattaa valmentajansa kanssa niukan, tarkan euron politiikkaa.

- Kyllä vuositasolla noin 30 000 euroa menee urheilemiseen. Se on semmoinen aika minimi vuosibudjetti. Siitäkin on nipistetty, että hirveästi ei leireillä, miettii Mannio Yle Urheilun haastattelussa.

Keihäänheittäjä Ari Mannio.
Yle

SUL karsinut sopimusurheilijoiden määrää

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtajan mukaan loukkaantuminen ei ensimmäisellä kaudella pudota huippu-urheilijaa liiton tukijärjestelmästä.

- Sillä tavalla urheilijalle turvataan urheileminen, että ensimmäinen loukkaantumisvuosi annetaan anteeksi, urheilija ei putoa järjestelmistä, turvaverkoista yhtään mihinkään, kertoo SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä.

Ari Mannion tuki on pudonnut aiemmista vuosista, vaikka loukkaantumiseen vierähti se kriittinen, yksi kilpailukausi. Talouden rankalla säästökuurilla oleva Suomen Urheiluliitto karsi talouden rankalla säästökuurilla sopimusurheilijoiden määrää jo vuonna 2013.

- Tällä hetkellä taitaa olla 86 urheilijaa, jotka ovat niin sanottuja sopimusurheilijoita, jotka ovat selkeän tuen ja seurannan piirissä. Ennen heitä oli selvästi enemmän. Suomen mestareiden ja maaottelu-urheilijoiden tukeminen on paljon seurojen ja omien tukijoiden asia. Euroopan mestaruus ja maailmanlaajuisista arvokisoista puhuttaessa on sitten liiton tuen paikka, toimitusjohtaja Mäkelä painottaa.

Yle Urheilun tietojen mukaan Mannion 30 000 euron vuosibudjetista Suomen Urheiluliiton tuki on reilusti alle kymmenen prosenttia, loput tulevat omista säästöistä ja henkilökohtaisilta sponsoreilta. Häntä on valmentanut koko uransa ajan isä, Tapio Mannio. Liiton valmentajatuki on hänen kohdallaan pyöreä nolla.

- No eihän hän mitään isoa tukea saa, että aika talkoilla tällä hetkellä mennään. Se menee menestyksen kautta, että valmentajakin jotain tukea saisi, aika minimissä nyt on, miettii Ari Mannio.

Tapio Mannio ei halua osallistua haastatteluun, vaan tyytyy ohjaamaan Aria ensimmäisessä heittoharjoituksessa. Piirit ovat Suomessa pienet ja liiton herroja ei kannata entisestään suututtaa.

Suomen yleisurheilumaajoukkue pääosa leireilee parhaillaan Turkissa, mutta Ari Manniota ei niillä leireillä nähdä. Urheilija ei tukien jakajia lähde syyttelemään, vaan kertoo avoimesti tilanteestaan. Hän avaa kisakautensa näillä näkymin Raaseporissa 17. kesäkuuta.

Juttua muokattu 16.5. klo 13.30: täsmennetty tietoa Mannion Urheiluliitolta saamasta tuesta.

Lue myös:

Urheiluliiton talous on huolestuttavan heikko, summaa asiantuntija – "Näin ei voida jatkaa"

Suosittelemme

Tuoreimmat