Suora

  • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
  • Jääkiekkokierros
  • March Madness: Cincinnati - Iowa 22.3.
  • Quebec, sprintit
  • March Madness: Colgate - Tennessee 22.3.
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • March Madness: Oregon - Wisconsin 22.3.
  • March Madness: North Dakota Bisons - Duke 23.3.
  • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi

Kiina ostaa olympiamenestystä Vuokatista – Vuokattiin nousee noin 200 kiinalaisnuoren urheiluakatemia

Kiinalaiset ovat hakeutuneet jo muutaman vuoden ajan Suomeen ja Vuokattiin perehtymään talviurheilun, etenkin maastohiihdon saloihin.

hiihtolajit
Kiinalaishiihtäjiä Vuokatin hiihtoputkessa

Vuokatin Urheiluopistossa on mennen vuoden aikana käynyt jo parisen sataa kiinalaista hiihtolupausta muutamien viikkojen ajan suomalaisvalmennuksessa opettelemassa lajin saloja. Mutta, kun itse Kiinan urheiluministeri Gou Zhongwen saapui Suomeen ja Vuokattiin, syventyivät yhteistyösuunnitelmat kertaheitolla. Ministeri päätti saman tien tehdä sopimuksen Urheiluopiston kanssa, mikä tuo jatkossa Vuokattiin pysyvämmin noin 200 kiinalaisnuorta.

- Haluamme syventää ja laajentaa yhteistyötä ja kasvattaa Vuokattiin valmennukseen tulevien nuorten määrää 200:aan. Sen lisäksi haluamme hyödyntää niin suomalaisten valmennus- kuin liikuntateknologiaosaamista, painottaa delegaatiossa mukana ollut ja haastattelun antanut ministeriön kakkosmies, Kiinan urheiluministeriön talviurheilusta vastaava johtaja Ni Huizhong.

Vuokatti Sportin toimitusjohtaja Veikko Halonen vahvistaa, että heidänkin yllätyksekseen parin päivän vierailu päättyi konkreettisen sopimuksen tekemiseen. Tällä hetkellä Vuokatin urheiluakatemiassa opiskelee 120-140 suomalaisurheilijalupausta. Rinnalle on siis nousemassa 200 kiinalaisurheilijan akatemia, millä on myös merkittävät taloudelliset hyödyt Vuokatille.

- Euromääristä en tietenkään voi puhua. Sopimuksen mittasuhteesta voin kuitenkin sanoa sen verran, että mitä enemmän täällä on ulkomaalaisia urheilijoita, hiihtäjiä, sitä enemmän meillä on resursseja ylläpitää latuja ja olosuhteita ja sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia tehdä investointeja, vaikkapa uusiin hyppyreihin tai ensilumiin. Tämä on kokonaisuuden kannalta erittäin merkittävä asia. Aina kun kävijämäärät ovat plussalla niin myös täällä tapahtuvat investoinnit ja olosuhdeinvestoinnit ovat plussalla ja se kaikki näkyy myös suomalaisten urheilijoiden mahdollisuuksissa, Halonen pohtii sopimuksen tuomia etuja.

- Meillä on pitkä lista kohteita, mitä haluamme kehittää. Haluamme kehittää ensisijaisesti alkutalven harjoittelupuitteita, eli tehdä monipuolisempia harjoittelureitistöjä ja ehkä lisää ensilumen latua. Ja pitkällä, noin viiden vuoden aikavälillä täällä puhutaan hyppyrimäistä. Tällä hetkelläkin Kiinan yhdistetyn ja mäkimaajoukkueet treenaavat täällä.

Suomalaisten aitous vakuutti kiinalaiset

Heti Pyeongchangin olympiakisojen jälkeen Kiinan urheiluministeriössä on vieraillut lukuisia eri maiden delegaatioita tarjoamassa apuaan kotikisoihinsa valmistautuville kiinalaisille. Myös muun muassa norjalaiset ovat olleet aktiivisina Kiinan suuntaan. Kiinan urheiluministeri delegaatioineen saapuikin Suomeen Norjasta.

- Urheiluministeri kertoi, että hänen luokseen on ollut pitkä jono eri maiden ihmisiä, jotka haluavat myydä lumiosaamista, Halonen kertoo ministerin kanssa käymistään keskusteluista.

Kiinalaiset ovat kuitenkin kiinnostuneet yhteistyöstä ennen kaikkea tutun kumppaninsa, Suomen kanssa.

- Suomen ja Kiinan välisillä suhteilla on pitkä ja lämmin historia. Vuokatin vierailun aikana tunsin, miten aitoa suomalaisvalmentajien innostus ja kiinnostus auttaa kiinalaisurheilijoita kehittämään taitojaan oli. Tästä syystä valitsemme Suomen yhteistyökumppaniksi kehittämään maamme urheilijoita huipputasolle, Ni Huizhong vastaa kysymykseen, miksi juuri Suomi.

- Kyllä me nyt olemme Suomen mitan edellä Norjaa tässä, sen uskallan sanoa. Niin vakuuttavia olivat urheiluministerin sanat, iloitsee puolestaan Halonen.

Valmennusosaamisen lisäksi kiinalaiset olivat erityisen vaikuttuneita suomalaisten tieteellisestä ja teknisestä osaamisesta.

- Näytimme muun muassa, miten täällä treenaavan kiinalaishiihtäjän tasatyöntötekniikkaa mitataan ja miten kuvasta katsotaan sauvantyöntösuuntaa.

Liikuntateknologian tietotaito on myös yksi kaupankäynnin ja sopimuksen osa-alueita.

- He voivat ostaa testimaton ja he ovat ostaneetkin niitä jo neljä. Mutta, he eivät tiedä yhtään, miten mittaustuloksia hyödynnetään valmentamisessa. Sen osaamisen ostamista kiinalaiset haluavat ostaa, Halonen kertoo esimerkin.

Vuokatin kiinnostus Kiinaa kohtaan on myös puhtaasti huippu-urheiluun keskittyvä. Kiinan tavoitteena on tavoittaa 300 miljoonaa kiinalaista talviurheilun merkeissä Pekingin 2022 kotikisoihin mennessä saadakseen kansalaisten kiinnostuksen tuleviin talvikisoihin. Tavoitteena on myös perustaa valmennuskeskusten lisäksi maahan hiihtokouluja. Vuokatin auttamisresurssit ovat kuitenkin rajalliset.

- Myyn vain huippu-urheilun kanssa työskentelyä. Jos puhutaan kansanterveydellisistä asioista, hiihtokouluista, hiihdon opettamisesta kansalaisille ja koululaisille, on se valtava potti, eikä oikeastaan ole edes meidän erityisosaamista, Halonen toteaa.

Vievätkö kiinalaiset suomalaisten paikat?

Kiinalaisten vahvan ryntäyksen johdosta mieleen saattaa nousta, onko panostus kiinalaisurheilijoihin pois suomalaislupauksilta. Halonen muistuttaa, että suomalaisten urheiluakatemiaohjelma on yhteiskunnan tukemaa ja sillä on omat rahoituskanavansa.

- Kiinalaisten akatemia on puolestaan puhtaasti kiinalaisten maksamaa ja me rekrytoimme siihen palkkaamalla valmentajia, joita tarvitaan varmasti useampia kymmeniä koko tiimiin, Halonen povaa tulevien valmentajapestien määrää.

Halonen olisi valmis ottamaan kiinalaisia valmentajiakin oppiin ja lupaisi opetusta, mutta heidän lumilajien ja varsinkin kapean suksen valmennus- ja tietotaso on sen verran lähtökuopissa, että valmennus on tehtävä suomalaisten ja mahdollisten muiden maiden kokeneiden valmentajien avulla.

Halonen painottaa, että jatkossakin Vuokatin urheiluakatemia ja urheiluopisto haluaa ensisijaisesti kasvattaa suomalaisia menestyjiä, uusia Iivoja ja Kristoja. Suomalaisen huippu-urheilun menestys on ensisijaista, vasta sitten tulevat ulkomaalaiset. Myyntimieheksi tunnustautuva Halonen myöntää kuitenkin myyneensä kiinalaisille myös menestystä Pekingin talviolympiakisoissa.

- Lupasin urheiluministerille, että hoidamme asian niin, että voimme ylpeänä vierekkäin katsoa, kuka on 50 kilometrin voittaja neljän vuoden kuluttua. Toki aina valmentajat muistuttavat, että kun lähdetään aika nollasta, neljä vuotta on lyhyt aika saavuttaa olympiamitaleja. Että ole varovainen, kun lupailet 50:n kilometrin mitaleita hiihdossa. Se on tietysti myös realismia, Halonen naurahtaa.

Suosittelemme

Tuoreimmat