Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Urheiluruutu
  • Mr. Seefeld - jäljet lumessa
  • Yhdistetty ja Parude

Jari Litmanen: ”Bayernin marssin tahdissa”

Yle Urheilun kansainvälisen jalkapalloilun asiantuntija Jari Litmanen antaa täyden tunnustuksen Bayern Münchenille. Joukkue teki pienen korjausliikkeen syksyllä ja sen jälkeen Saksassa oli vain yksi hallitsija: FC Bayern.

jalkapallo
Bayern München voitti mestaruuden.
AOP

Saksan Bundesliigassa Bayern München aloitti kautensa omien kriteeriensä mukaisesti heikosti. Mikään muu seura ei olisi paria pistemenetystä säikähtänyt, mutta Bayernissa ei olla totuttu jättämään mitään sattuman varaan. Carlo Ancelottille sanottiin hyvästit ja kokenut Jupp Heynckes tilattiin eläkepäiviltä pätkätöihin.

Ja kurssi muuttui välittömästi ja Bundesliigaa pelattiin Bayernin marssin tahdissa. Heynckesin Bayern dominoi Bundesliigaa täysin, jopa ylivoimaisemmin kuin City Englannissa. Lopulta joukkue varmisti mestaruutensa jo hyvissä ajoin ja eteni myös Mestarien liigassa välieriin, jossa tuli seinä nimeltään Real Madrid vastaan.

Kauden jälkeen Heynckes palaa jälleen eläkepäivilleen. Aika näyttää, kuinka pitkäksi aikaa. Bayernin seurajohto tietää hyvin, kenen puoleen kääntyä, jos haluaa nopeita tuloksia tutulla baijerilaisella tavalla. Uudella valmentajalla Niko Kovacilla on suuret saappaat täytettävänä.

Saksalainen vuoristorata nimeltään Schalke oli tällä kaudella iskussa ja nappasi kakkosijan. Kolmanneksi tuli vaikean kauden jälkeen Borussia Dortmund ja neljänneksi mahtavan kevätkirin ottanut Hoffenheim. Tämä kärkinelikkö edustaa Saksaa ja Bundesliigaa myös ensi kauden Mestarien liigassa. Dortmund aloitti kautensa sensaatiomaisen hyvin, mutta sitten jotain tapahtui – pelit sakkasivat pahasti ja seurajohto vaihtoi valmentajaa Bayernin tavoin. Siirto toimi ja lopulta Dortmund pääsee jatkamaan jo pitkää Mestarien liigan putkeaan. Hoffenheim sen sijaan laskettiin ulos kärkitaistelusta jo talvella, mutta keväällä palaset loksahtivat kohdalleen. Lopulta joukkue ohitti Leverkusenin ja nappasi miljoonien arvoisen Mestarien liigapaikan.

Häntäpäässä taisteltiin viimeiseen otteluun asti. Viimein väistämätön tapahtui ja yksi eurooppalaisen jalkapalloilun linnakkeista sortui. Ainoana joukkueena Bundesliigan perustamisesta lähtien pääsarjassa pelannut HSV putosi viimein sarjasta. Joukkueen stadionilla oleva kuuluisa kello, joka mittaisi yhtämittaista aikaa Bundesliigassa, seisahtui. HSV on ollut perinteistään ja resursseistaan huolimatta tulilinjalla jo useita vuosia, mutta viime hetkillä ovat ”Dinosaurukset” pelastuneet. Eivät enää. Seuraa HSV sai hissijoukkueeksi muodostuneesta Kölnistä. Sarjapaikastaan karsii vielä pari vuotta sitten superjoukkueella Mestarien liigassa esiintynyt Wolfsburg. Tämäkin romahdus kertoo siitä, että Bundesliigassa puhaltavat osittain uudet tuulet. Sellaiset seurat kuten RB Leipzig ja Hoffenheim ovat tulleet kärkitaisteluihin jäädäkseen, kun taas perinteikkäät Bundesliigaseurat ovat vaikeuksissa.

Suomalaisittain kausi oli loistava, hyvä ja epäonninen. Lukas Hradecky pelasi taas erinomaisen kauden ja on mielenkiintoista nähdä, missä Frankfurtin cupin finaaliin johdattanut maalivahti uraansa jatkaa. Niklas Moisander oli tärkeä osa ryhdistäytyneen Werder Bremenin alakertaa. Bremen varmisti pitkästä aikaa sarjapaikkansa jo hyvissä ajoin. Moisander pelasi luotettavasti koko kauden isossa roolissa, joten siellä ollaan todennäköisesti molemmin puolin tyytyväisiä. Sen sijaan Leverkusenin Joel Pohjanpalolle kausi oli epäonninen. Pari loukkaantumista kriittiseen aikaan söi näyttöpaikkoja ja lopulta Pohjanpalo pelasi koko kauden aikana erittäin vähän. Hyökkääjällä on vielä vuosi sopimustaan jäljellä ”Werkselfin” kanssa ja on mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko siirtomarkkinoilla jo kesällä jotain. Lainasiirto jatkosopimus taskussa oli jo käytännön tasolla jouluna sovittu, mutta tilanne muuttui ja Pohjanpalo jäi. Loppukausi meni sitten nilkkavammaa parannellessa.

Kakkosbundesliigasta nousivat isojen joukkoon Düsseldorf ja Nürnberg, joten vaikka perinnettä sarjasta lähti, tuli sitä myös tilalle.

Suosittelemme

Tuoreimmat