Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Mäkihypyn MC: Zao, naisten kilpailu
  • Urheilustudio
  • Otepää, naiset

Jari Litmanen: ”Atletico palaa menneeseen”

Yle Urheilun kansainvälisen jalkapalloilun asiantuntija Jari Litmanen povaa, että Atletico Madrid palaa voittokantaan Eurooppa-liigassa. Vaikka Marseille pääsee pelaamaan kotimaassaan, on Atletico Litmasen papereissa selvä suosikki.

jalkapallo
Antoine Griezmann pääsee pelaamaan finaalin kotimaassaan.
AOP

Atletico Madridin nousu takaisin Euroopan ehdottomaan eliittiin tapahtui vuosikymmenen alussa. Atletico voitti Eurooppa-liigan kolmen vuoden sisällä kahdesti – ja samoihin aikoihin paikka La Ligan kärkinelikössä alkoi vakiintua. Tämän johdosta Diego Simeonen joukot marssivat pitkään ja menestyksekkäästi Euroopan suurimman seurajoukkuekilpailun, Mestarien liigan, ykkösrivissä.

Tämä kausi meni kuitenkin Mestarien liigassa penkin alle. Atletico jäi kovassa alkulohkossaan kolmanneksi AS Roman ja Chelsean jälkeen. Kolmas sija toi kuitenkin lohdutuksen: Eurooppa-liigan pudotuskierroksen paikan. Ja sillä tiellä Atletico on yhä.

Atletico on perinteinen seura, jossa arvostetaan kaikkea voittamista. Varmasti jonkin aikaa meni, ennen kuin pelaajat muistivat, ettei Atleticolle ole olemassa mitään ”vain Eurooppa-liigaa”, vaan kilpailu jonka voittaja jää aikakirjoihin, ja uuden stadionin ajanjakso saisi ensimmäisen pokaalinsa. Pudotusvaiheen Atletico hoiteli täsmällisesti ja tarkasti – viimeksi tämän sai kokea Arsenal, jonka Atletico pudotti välierissä. Atletico palaa tavallaan menneeseen: he tietävät, miten Eurooppa-liiga voitetaan.

Joukkue on kivikova. Ihan yhtä hyvin, paremmalla onnella, tämä ryhmä olisi voinut pelata Mestarien liigan välierissä, vähintään. Joukkueen puolustaminen on yhtä vankkaa kuin aina aiemmin ja hyökkäyksessä kotimaassaan illalla pelaava Antoine Griezmann saa nyt tukea kiistellyltä kärkipariltaan, Diego Costalta. Kuka tietää, jos tilanne on sopiva, ettei myös seuran yksi kaikkien aikojen kasvateista, Fernando Torres, pääsisi irti.

Mutta puolustamisen kautta Atletico lähtee, kuten aina. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hyökkääminen olisi kielletty. Vain tyhmästi hyökkääminen on. Simeone on takonut tämän pelaajiensa päähän jo vuosien ajan ja oppi on myös mennyt perille. Atletico tuntee oman pelityylinsä ja on sitä kautta hyvin kärsivällinen. Voittomaalin voi yhtä hyvin tehdä ottelun lopussa kuin ensimmäisen viiden minuutin aikana.

Oman lisämausteensa finaaliin antaa se, että valmentajan Simeone ei ole pitämässä omaa liikuntatuntiaan vaihtopenkillä. Hän kärsii toimitsijakieltoaan katsomossa. Käytännössä tällä ei ole niin suurta merkitystä, sillä kaikki työ on tehty jo aiemmin ja esimerkiksi ottelupalaverit toimitsijakiellossa oleva valmentaja saa pitää. Kun vielä muistetaan, että joukkueen kakkosvalmentaja German Burgos on ollut Simeonen oikeana kätenä jo vuosia, ei katsomokomennus Atleticoa sekoita.

Marseille lähtee kamppailuun harvinaisesta tilanteesta. Kovin usein ei arvofinaalin joukkue pääse pelaamaan omassa kotimaassaan. Finaali on Lyonissa, joten Marseillen kannattajilla ei ole ainakaan pitkä matka peliin. Jonkinlaisesta kotikenttäedusta huolimatta Marseille on selvä haastaja. Seura on pyrkinyt pitkäjänteisesti takaisin huipulle ja nyt heillä on pitkästä aikaa paikka osoittaa suurelle yleisölle, että Marseille on palannut.

Lisäpontta Marseillelle tuo myös se, ettei heidän paikkansa ensi kauden Mestarien liigassa ole suinkaan varma. Joukkue on ennen viimeistä kierrosta neljäntenä, kun kolme parasta ranskalaisseuraa lunastavat lipun suurien joukkoon. Voittamalla keskiviikkona paikka Mestarien liigassa olisi varma.

Marseille pyrkii perinteidensä mukaan hyökkäämään. Tällä kertaa joukkueen pitää olla hyvin tarkkana, ettei hyökkäysinto mene yli. Atleticon aktiiviset keskikenttäpelaajat ovat erinomaisia pallonriistoissa ja vastaiskujen toteuttamisessa. Virheisiin ei ole varaa, muuten Atletico rokottaa varmasti.

Ilman mahdollisuuksia Marseille ei ole, mutta voittaminen vaatisi nappipelin ja vähän onnea. Sitä Marseillella oli välierissä, kun jatkopaikka ratkesi räikeään erotuomarivirheeseen Salzburgissa. Nyt onnea tarvitaan vielä enemmän, enkä siis tarkoita erotuomaritoimintaa, vaan pallon pomppimista suuntaan tai toiseen. Ja Marseillen kannalta nimenomaan toiseen.

Jari Litmanen

Suosittelemme

Tuoreimmat