Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Jalkapallon EM-karsinnat: Armenia-Suomi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Yhdistelmähiihto pysyi ohjelmassa kahdesta syystä – Miesten viesti saatetaan hiihtää lyhyempänä jo Seefeldissä

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) maastohiihtokomitea päätti säilyttää yhdistelmähiihdon ohjelmassa, kun urheilijat muuttivat yllättäen mieltään lajin suhteen. Toisaalta komitea ei halunnut myöskään tinkiä hiihtolajien määrästä.

hiihto
Iivo Niskanen ja Lari Lehtonen Lahden MM-hiihtojen viestissä.
Iivo Niskanen ja Lari Lehtonen Lahden MM-hiihtojen viestissä.Tomi Hänninen

Pitkään puhuttu yhdistelmähiihdon poistaminen maastohiihdon maailmancupista ei tapahdu ainakaan vielä. Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) maastohiihtokomitea päätti, että se säilyttää yhdistelmähiihdon yhtenä lajina. Ehdotusta puolsi selvä enemmistö komitean jäsenistä, minkä vuoksi asiasta ei edes äänestetty.

FIS:n maastohiihtokomitean jäsen Juha Kolu kertoo, että urheilijoiden mielipiteillä oli suuri merkitys päätökseen.

Vielä viime syksynä monet urheilijat antoivat yhdistelmähiihdosta negatiivista palautetta ja kutsuivat kilpailumuotoa jopa inhokkilajikseen. Mielipiteet olivat kuitenkin muuttuneet merkittävästi talven aikana.

Yhdistelmäkilpailun suksien vaihto Pyeongchangin olympilaisten miesten kisassa.
EPA

Toinen asia, joka puolsi yhdistelmähiihdon säilyttämistä, oli se, ettei komitea keksinyt enemmistöä miellyttävää korvaavaa lajia yhdistelmähiihdon tilalle. Muun muassa takaa-ajon palauttamisesta keskusteltiin, mutta se ei saanut lopulta suurta suosiota.

– Pelkäsimme, että arvokisoissa lajien lukumäärä vähenisi. Sitä emme halunneet, Kolu kertoo.

Myös sprintin hiihtämisestä pelkästään vapaalla hiihtotavalla keskusteltiin. Komitea kuitenkin päätti, että sprinttejä hiihdetään jatkossakin niin vapaalla kuin perinteisellä hiihtotavalla.

– Keskusteluissa pidettiin ehdottomana tavoitteena sitä, että perinteisen ja vapaan kisoja olisi suunnilleen yhtä paljon, jotta säilyy tasapaino. Tämä oli Suomelle avainkysymys. Halusimme turvata perinteisen hiihtotavan ja se on nyt hoidettu.

Perinteisen hiihtotavan poistamisesta kokonaan maailmancupin kilpailuista on keskusteltu muutama vuosi sitten. Selkeä enemmistö on kuitenkin ollut sitä mieltä, että perinteistä hiihtotapaa tarvitaan kilpa-areenoille edelleen. Itävalta puolestaan on ollut pelkkiin vapaan hiihtotavan kilpailuihin siirtymisen aktiivisin kannattaja.

Muutoksia ehkä jo Seefeldissä

Vaikka yhdistelmäkilpailu säilyy, yksi odotettu muutos on kuitenkin tulossa. Maastohiihtokomitea nimittäin päätti, että jatkossa miesten viestissä hiihdetään arvokisoissakin 4 x 7,5 kilometrin matka. Aiemmin matka on ollut 4 x 10 kilometriä. Lyhyempää matkaa on hiihdetty jo maailmancupin kisoissa, mutta nyt myös arvokisoissa.

Perinteiset hiihtomaat, kuten Suomi ja Ruotsi, olivat pidemmän viestimatkan kannalla. Äänestyksessä lyhyempi matka kuitenkin voitti.

– Perusteluna lyhyempää matkaa puoltavilla oli, että kilpailuista tulee jännittävämpiä, kun ratkaisut pitää tehdä lyhyemmän matkan aikana, Kolu kertoo.

Se, nähdäänkö lyhyt matka jo Seefeldin MM-kilpailuissa, on vielä auki. Seefeldissä on valmistauduttu järjestämään miesten viesti 4 x 10 kilometrin matkana, joten nyt järjestäjien täytyy tutkia, onnistuuko lyhyemmän viestin järjestäminen tällä varoitusajalla.

Kolu ennakoi, että asiasta saadaan tieto jo lähiaikoina.

Pekingin talviolympialaisissa 2022 miesten viesti nähdään kuitenkin varmasti lyhyempänä matkana.

Lue myös:

Hiihdon maailmancupin ohjelma lyötiin lukkoon: Salpausselällä hiihdetään vain sprinttimatkoja ennen MM-kisoja

Yhdistelmäkilpailun vastustajat ovat yllättäen kääntäneet takkinsa – hiihdon varmana pidetty sääntömuutos ei välttämättä toteudu

Suosittelemme

Tuoreimmat