Suora

 • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
 • Sykähdyttävin urheiluhetki
 • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
 • Ruhpolding, naisten pikakilpailu
 • Sykähdyttävin urheiluhetki
 • Katowice Minor CS:GO
 • Jääkiekkokierros
 • Suomen Urheilugaala
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Winnipeg yrittää liian kaunista – vielä ehtii herätä!

Winnipeg Jets ei ole valmis likaamaan käsiään, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Alex Tuch juhlii kuvassa
Vegasin Alex Tuch juhli maaliaan Winnipegiä vastaan.Lehtikuva

LAS VEGAS. Yksi mieleen painuneista Edmonton Oilers -tarinoista 1980-luvulta liittyy Oilersin ensimmäiseen Stanley Cup -finaalireissuun. Edmonton hävisi kesällä 1983 New York Islandersille loppuottelusarjan suoraan neljässä ottelussa, minkä jälkimainingeissa joukkueen johtavat pelaajat oppivat sen kenties kaikkein tärkeimmän seikan.

Islandersin pukukopin ohi viimeisen kerran kävellessään Oilersin avainpelaajat näkivät riehakkaan juhlimisen sijaan monen pelaajan teippaavan itseään tai asettelevan jääpusseja kuka mihinkin kohtaan kehoansa. Pelaajille syntyi ahaa-elämys siitä, että taidolla ei lopulta ole paljoakaan merkitystä, jos sitä käyttääkseen ei ole valmis tekemään töitä.

Voittaminen on kivaa, mutta voittaminen tekee kipeää.

Voittaminen tarkoittaa mustelmia blokatuista laukauksista. Se tarkoittaa kulmakamppailuissa tai maalin edustalla otettuja osumia milloin mihinkin. Joskus se tarkoittaa tappelemista. Kipeää tekee, mutta pelin jälkeen helpottaa.

Oilers muuten kaatoi Islandersin Stanley Cupin loppuotteluissa vuotta myöhemmin viidessä ottelussa.

Oppi oli mennyt perille.

Nyt samaa ahaa-elämystä kaipaa Patrik Laineen ja Joel Armian edustama Winnipeg Jets.

Winnipeg on nopea ja se on taitava, on leveyttä ja hyvä maalivahtikin löytyy. Jetsillä on kaikkea, mutta juuri nyt näyttää siltä, että vastustaja haluaa voittoa enemmän. Vegas Golden Knights on tunnettu läpi kauden siitä, että se ei luovuta koskaan. Myös Vegas on nopeajalkainen joukkue, mutta enemmän kuin nopeudesta, kyse on sitoutumisesta.

Armottomasta sitoutumisesta kovaa työntekoa kohtaan.

Golden Knights hävisi sarjan ensimmäisen ottelun Winnipegissä, mutta on sittemmin osoittanut kovuutensa. Se on yksinkertaisesti raatanut Winnipegin kumoon kahdessa edellisessä ottelussa. Vegas tekee niin maan perusteellisen paljon työtä jokaisessa pelissä, jokaisessa vaihdossa, jokaisella ketjulla.

Kuten Erik Haula Yle Urheilulle keskiviikkona Las Vegasissa totesi, joukkue haluaa olla Winnipegin naamassa kiinni joka sekunti.

Siltä se totisesti näyttää.

Vegas luistelee jokaisessa vaihdossaan täydellä vauhdilla, se haluaa jokaiseen kiekkoon ensimmäisenä. Se haluaa voittaa joka ikisen kamppailun, se haluaa ajaa jokaisessa mahdollisessa tilanteessa suoraan maalille. Vegasille ei ole niin väliä, miten tulos tulee. Jos kädet on iskettävä paskaan, se on valmis tekemään sen.

En tiedä, voiko Winnipegistä juuri nyt sanoa samaa.

En ole varma, ymmärtääkö Winnipeg Jets ihan täysin, millaista joukkuetta vastaan se nyt pelaa. Nashville oli sille kova haaste, mutta Predators on erilainen joukkue kuin Vegas. Jos Nashville-Winnipeg-sarja oli hyökkäyspelin ilosanomaa kera maalintekokilpailuiden, nyt kyse on enemmänkin painista kuralätäkössä.

Vegas on epätoivoinen duunarijoukkue, joka on poikkeuksellisella tavalla nöyrä omia heikkouksiaan kohtaan.

En sano, etteikö Nashville olisi ollut työteliäs ja fyysinen joukkue, mutta Vegas on Winnipegille jopa inhottavampi joukkue viime kädessä pelata vastaan. Ja sitä se on aivan varmasti, mikäli Winnipeg ei välittömästi nosta kamppailupelaamisensa tasoa. Jetsin on saatava jalkansa liikkeelle ja alettava pelaamaan jääkiekkoa paljon yksinkertaisemmin.

On välinpitämätöntä ja/tai jopa ylimielistä tulla kovana kotijoukkueena tunnetun Vegasin kotiareenalle ensimmäiseksi kolmeksikymmeneksi minuutiksi pyörimään ja katselemaan. NHL:n epätoivoisinta joukkuetta vastaan, joka otti Jetsin haahuilusta irti maksimaalisen hyödyn.

Winnipeg osaa pelata hienoa jääkiekkoa, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, jos se ei ole valmis laittamaan sydäntään aidosti peliin. Takatolppapelien ja kulmissa kaartelun aika on ohi. Esimerkiksi Nashville oli lirissä jo Coloradon kanssa, mutta merkittävä materiaalietu pelasti joukkueen vielä siinä vaiheessa.

Materiaalietu ei tule tässä sarjassa Winnipegiä pelastamaan.

Joukkueen on jätettävä jäälle kaikkensa sanan kaikessa merkityksessä, koska varmaa on, että Vegas jättää jäälle joka ikisen pisaran itsestään. Ja tähän haasteeseen Winnipegin olisi kyettävä vastaamaan. Mikäli Winnipeg haluaa Stanley Cupin finaaliin, luonnetta ja sydäntä pitää löytyä paljon, todella paljon enemmän, mitä toistaiseksi on nähty.

Lue lisää:

Vegas jatkaa lentoaan – Laine kolisteli tolppaa

Haula loisti tärkeällä hetkellä – "Olemme jatkuvasti kiinni heidän naamassa"

Suosittelemme

Tuoreimmat