Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, naisten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros
  • Suomen Urheilugaala
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Kotikaukalosta tullut pudotuspeleissä monelle ahdistava paikka

NHL:n pudotuspeleissä pitäisi alkaa puhua vieraskenttäedusta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Marc-Andre Fleury
Vegasin huippuvireinen maalivahti Marc-Andre Fleury,.AOP

LAS VEGAS. Kotikenttäedusta pudotuspeleihin taistellaan usein NHL:n runkosarjassa viimeiseen asti tosissaan, ja toki ihan syystä. Kukapa ei haluaisi pudotuspelisarjan ratkaisevaa ottelua kotijäälleen. Kuluvan kevään pudotuspeleissä harva on kuitenkaan pystynyt hyödyntämään kotijäätään samalla tavalla kuin runkosarjassa.

Esimerkiksi Winnipegille taipunut Nashville kokosi runkosarjassa kotijäältään rekordin 25-9-7, mutta hävisi toisen kierroksen neljästä kotiottelustaan kolme. Se, mikä oli ollut Predatorsille runkosarjassa iso vahvuus, koitui pudotuspeleissä sen kohtaloksi.

Saman suuntaisia trendejä ollaan nähty muuallakin.

Jäljellä olevista joukkueista Washington on voittanut seitsemästä pudotuspelien kotiottelustaan ainoastaan kolme. Winnipeg puolestaan on hävinnyt kolme neljästä edellisestä kotiottelustaan. Tampa Bay aloitti konferenssifinaalisarjan Washingtonia vastaan kompuroimalla kotiedun Capitalsille kahdella peräkkäisellä kotitappiolla.

Ainoastaan Vegas on pystynyt pitämään kiinni kotikenttäedustaan. Golden Knights on hävinnyt kuudesta kotiottelustaan ainoastaan yhden.

Kotijoukkueiden yhteenlaskettu saldo tältä keväältä on 34-39 – tämä antaa kotijoukkueiden voittoprosentiksi 46,58. Lukema on toiseksi heikoin NHL:n vuoden 1968 laajennuksen jälkeen.

Jos lähivuosia katsotaan, esimerkiksi kahdesti putkeen mestaruutta juhlineen Pittsburghin kotisaldo viime keväältä oli 10-3 ja sitä edelliseltä keväältä 7-4. Pittsburghin finaalivastustajista Nashville pelasi kotonaan saldolla 9-2 ja San Jose 8-4.

Kotipeleissä vaikeampaa kuin vieraskentillä

Jäljellä olevista joukkueista Winnipeg, Washington ja Tampa ovat kaikki tehneet enemmän maaleja vieraissa kuin kotonaan. Lisäksi esimerkiksi Washington ja Tampa ovat päästäneet kotijäällään maaleja yli kolmen ottelukeskiarvolla.

Ja tietenkin, kun käännetään asetelma toisin päin, numerot näyttävät paremmilta.

Etenkin Winnipeg esitti Nashville-sarjassa vakuuttavaa pelaamista vierasjäällä. Se voitti Broadwaylla peräti kolme kertaa ja kolme sen neljästä vierasvoitosta on tullut vähintään kolmen maalin erolla. Vakuuttavinta jälkeä reissuissa on kuitenkin tehnyt Washington, joka aloitti sekä Columbus- että Tampa-sarjan kahdella vierasvoitolla.

Capsin reissurekordi on toistaiseksi huima 7-1.

Löytääkseen jotakin Washingtonin kaltaista, on palattava kevääseen 2012, jolloin Los Angeles Kings veti kevään tylyllä saldolla 10-1.

Kings muuten nosteli tuona keväänä lopulta kannua…

Pekka Rinne torjuu Nashvillen maalilla.
Nashvillen maalivahti Pekka Rinne torjuntatöissä.AOP

Ei pelkkää sattumaa

Vaikka otanta on pieni, sattumaa yllä mainitut numerot eivät ole.

Etenkin Nashvillen ja Winnipegin tapauksessa syyt kotiongelmiin ovat olleet selkeästi nähtävissä. Nashville on pelannut viime vuodet äärimmäisen rohkeaa jääkiekkoa. Peli on nopeaa ja näyttävää, mutta etenkin Predatorsin tapauksessa monin paikoin myös todella riskialtista.

Harva muistaa, että ennen kuin Nashvillen nousu keväällä 2017 alkoi, joukkue tarpoi runkosarjassa paikoin erittäin syvissä vesissä. Yli karannut halu hyökätä ja viedä peliä näkyi karkeina kiekonmenetyksinä pelin kriittisillä alueilla, mikä taas näkyi jatkuvana ylivoimahyökkäysten virtana omaan päähän.

Ja nimenomaan tämä satutti Nashvillea myös tänä keväänä. Jos Nashville olisi pelannut kotonaan, kuten vieraissa, se pelaisi tällä hetkellä konferenssifinaalisarjaa Vegasia vastaan.

Nyky-NHL:n pelillinen trendi on sanalla sanoen fantastinen, mutta samalla haastava.

Joukkueet, kuten Nashville ja Winnipeg pystyvät parhaimmillaan silmiä hivelevän nopeaan kiekkokontrollipelaamiseen, mutta sitä pitäisi osata kovassa tunnetilassakin pelata järkevästi. Ja juuri kotiotteluissa tuo tunne useimmiten lähtee viemään liikaa. Joukkueet haluavat ottaa aloitteet omiin käsiin, mutta heti, kun keskittyminen herpaantuu, avaimet siirtyvät vierasjoukkueelle.

Tunne vie järkeä

Oli todella erikoista katsoa, miten Winnipeg ja Nashville ottelusta toiseen höntyilivät itsensä pihalle kotijäällään. Ja varsinkin, kun joukkueet tuntuivat olevan hyvin kartalla siitä, miten peli kussakin kaukalossa etenee. Molemmat joukkueet puolustivat vierasjäällä huolella omia vastaiskumahdollisuuksiaan kytäten, mutta kun sarja siirtyi omalle maaperälle, tunne vei järkeä.

Tätä on ollut näkyvillä paljon muuallakin.

Nykyjoukkueet ovat niin nopeita ja niin taitavia, että mikään ei ole myrkyllisempää kuin kiekonmenetykset siniviivojen päällä tai keskialueella. Jos jäljellä olevien huippujoukkueiden kaltaiset ryhmät pääsevät iskemään rikkinäistä viisikkoa vastaan täydellä vauhdilla, jälki on rumaa.

Herääkin kysymys, kuinka aktiivisesti hyvin puolustavia joukkueita vastaan kiekkokontrollia kannattaa viidellä viittä vastaan puskea.

Vegas Golden Knightsin joukkue juhlii Erik Haulan voittomaalia.
Vegas on pelannut sensaatiomaisen kauden.AOP

Likaisen työn sankarit

Ainoan poikkeuksen vierastrendiin on tehnyt Vegas Golden Knights, joka on pelannut läpi kauden samanlaista duunarikiekkoa. Vegasin pelaamisessa on samanlainen nöyryys kotona ja vieraissa. Laajennusjoukkueen huoneentaulun tärkein asia on armoton työntekeminen ja se näkyy.

Vegas pelaa nopeasti ja suoraan, mutta nöyremmin kuin esimerkiksi Nashville pelasi tai Winnipeg pelaa. Armoton sitoutuminen työntekoon, erottaa Golden Knightsin muista. Se luistelee, riistää, raastaa ja karvaa illasta toiseen kovemmin kuin yksikään toinen NHL-joukkue.

Kotona ja vieraissa.

Vegas ei yritä pelata liian kaunista. Se on hyväksynyt upealla tavalla lähtökohdat: paperilla tai maalintekokisoissa se ei parempiaan voita. Mutta se voi voittaa ennakkosuosikit tekemällä enemmän töitä. Voittamalla enemmän kaksinkamppailuja ja irtokiekkoja. En muista lähivuosilta joukkuetta, joka olisi sitoutunut likaisen duunin tekemiseen tavalla, jolla Vegas siihen sitoutuu.

Jääkiekko on lopulta melko yksinkertainen kamppailupeli.

Kotona ja vieraissa.

** Lue lisää:**

Vegas jatkaa lentoaan – Laine kolisteli tolppaa

Kommentti: Winnipeg yrittää liian kaunista – vielä ehtii herätä!

Suosittelemme

Tuoreimmat