Suora

  • Blondi tuli paneeliin
  • Parayleisurheilun MM, kuudes kilpailupäivä

Alkukesästä selviää, pitääkö Euroopan mestari Petra Ollin käsi leikata – "Siihen ei olisi nyt varaa"

Painija Petra Ollilla on kovia tavoitteita tuleville vuosille. Siksi hän toivoo, että keväällä loukkaantunut käsi paranisi ilman leikkausta, jota seuraisi pakollinen painitauko.

Petra Olli
Painija Petra Olli
Painija Petra OlliElina Niemistö/Yle

Painija Petra Olli vastailee toimituksen ystäväni-kirjaan hiljakseen. Sen täyttäminen on osa radiohaastattelua.

Käy ilmi, että Ollin lapsuuden unelma-ammatti oli näyttelijä ja ihannemies olisi määrätietoinen. ”Elämän tähtihetki” on vielä tulossa.

– Olisihan se tylsää kirjoittaa, että tähtihetki on mennyt jo viisi vuotta sitten ja nyt tässä vaan chillaillaan, Olli sanoo.

Lappajärven Veikkoja edustava Petra Olli voitti toukokuun alussa painin Euroopan mestaruuden. Kultamitalia on kelvannut näyttää kotijoukoille Etelä-Pohjanmaalla.

– Piti sitä käydä kotimaisemissa Lappajärvellä näyttämässä, Olli sanoo.

Petra Olli täytti Ylen toimituksen Aikuiset ystäväni -kirjaa haastattelussa 17. toukokuuta 2018.
Petra Olli täytti Ylen toimituksen Aikuiset ystäväni -kirjaa haastattelussa 17. toukokuuta 2018.Hanne Leiwo/Yle

"Vain tulevaisuuteen voi vaikuttaa"

Petra Olli kuvailee EM-kisoja edeltäneitä paria vuotta vaikeiksi. Uskoa tulevaan on kuitenkin koko ajan löytynyt sekä lähipiiriltä että itseltä.

– Itsellä on ollut kova usko siihen, että vielä tulee tärkeämpiä kisoja. Jos se [oma usko] loppuu, ei taida enää menestystä tulla, Olli sanoo.

Koko ikänsä paininut nainen tietää, että huonojakin päiviä tulee ja ne pitää osata nollata. Vain tulevaisuuteen voi vaikuttaa.

– Varsinkin hävittyjen matsien jälkeen sitä lyö päätä seinään ja huutaa valmentajalle, että mikä on, kun reenataan ja reenataan, ja mistään ei tule mitään, mutta nopeasti se tasoittuu, Olli kertoo.

"Tokiossa pitäisi jo menestyä"

Petra Ollin kisaura on alkanut 8-vuotiaana. Kesällä 24 vuotta täyttävän Ollin mukaan painivuosia on edessä nyt vähemmän kuin takana.

– Kavereiden kanssa on paljon puhuttu, että alamme vanhentua. Emme ole enää 17–18 -vuotiaita nuoria lupauksia. 30 vuotta lähestyy askel askelelta.

Olli toivoo tulevilta vuosilta terveyttä ja paljon hyviä treenipäiviä. Haasteita ainakin riittää, ja niistä lähinnä syksyn MM-kilpailut. Ne painitaan lokakuussa Unkarissa.

Vuoden 2019 MM-kilpailuissa aletaan jo jakaa paikkoja Tokion olympialaisiin 2020, mikä on Ollin lähivuosien päätavoite.

– Riossa käytiin opintomatkalla, Tokiossa pitäisi jo menestyä, Olli toteaa.

Kesällä päätökset käden operoimisesta

Petra Olli loukkasi kätensä harjoituksissa juuri ennen EM-kisoja. Hän paini euroopanmestariksi käden sisäsivuside katkenneena ja teipattuna. Tällä hetkellä käden kunto on arvoitus. Vaarana on, että käsi joudutaan operoimaan.

– Käsi kipuilee nyt vain vähän, kun ei ole treenejä. Alkukesästä katsotaan, mikä on tilanne, kun kovemmat treenit alkaa. Jos se leikataan, tietäisi se puolta vuotta matolta poissa – ja siihen ei nyt ole varaa, Olli sanoo. Toistaiseksi on selvitty kuntoutuksella.

Haastetta on myös siinä, että lokakuussa Olli painii 62-kiloisissa, kun tänä keväänä sarja oli 65-kiloiset. Edessä on siis tiukka treenikesä ja tarkka dieetti.

Tänä kesänä uimaan Lappajärveen

Ollin treenit alkavat toden teolla jälleen kesäkuun alussa. Nyt hän on kesälomalla.

– On ollut vähän tylsää. Isän kanssa on käyty mökillä rakentelemassa ja minä olen ollut siellä kattojen putsauslinjalla. Välillä pitää yrittää osata olla vaan tekemättä mitään, Olli sanoo.

Yhden kesälupauksen Petra Olli tekee. Lappajärveläinen ei ole pariin vuoteen käynyt Lappajärvessä uimassa.

– Meinaan olla vähän vilukissa. Mutta kyllä lupaan, että ainakin kerran tänä kesänä käyn Lappajärvessä uimassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat