Suora

  • Katowice Major CS:GO, The new legends' stage
  • Hiihdon MM, mäkihypyn suurmäen karsinta HS 130
  • Hiihdon MM, Urheilustudio, Seefeld 22.2.
  • Hiihdon MM, yhdistetyn hiihto-osuus 10 km
  • Jääkiekkokierros
  • Hiihdon MM, päivän parhaat, Seefeld 22.2.
  • Hiihdon MM, mitalijuhla, Seefeld 22.2.
  • Villi kortti: PÖLJÄ PÄIVÄ Seefeld-19
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomi on yhtäkkiä noussut maailman huipulle nuorten jalkapallossa – kahdeksan vuotta sitten alkanut kulttuurinmuutos poikii nyt historiallisia tuloksia

Suomi kohtaa Espanjan tänään alle 17-vuotiaiden tyttöjen EM-kisojen välierässä. Nuorten maajoukkueiden tekninen johtaja Marianne Miettinen kertoo hämmästyttävän menestyksen syyt.

jalkapallo

1

Minihelmarit juhlii kisapaikkaa
Minihelmarit juhli EM-kisapaikkaa maaliskuussa.Palloliitto

Välieräpaikka debyyttiturnauksessa on mieletön saavutus

Perjantai on suomalaiselle jalkapalloilulle poikkeuksellinen päivä, kun Suomi pelaa alle 17-vuotiaiden tyttöjen EM-lopputurnauksen välierässä Espanjaa vastaan. Jalkapallon arvoturnauksien mitalipeleissä ei ole totuttu näkemään suomalaisia.

Vastaavaan temppuun ovat yltäneet naiset vuoden 2005 EM-kisoissa ja alle 19-vuotiaat naiset kesien 2005 ja 2013 EM-kisoissa. Miehissä kovin saavutus on vuoden 1975 nuorten EM-hopea.

– On hirveän tärkeää, että pääsemme säännöllisin väliajoin lopputurnauksiin, koska se kertoo meidän pelaajakoulutuksen laadusta pidemmällä aikavälillä, sanoo Marianne Miettinen.

Miettinen on 15–19-vuotiaiden maajoukkueiden tekninen johtaja. Hän oli päävalmentajana, kun alle 19-vuotiaat etenivät viisi vuotta sitten välieriin ja saavuttivat sen myötä paikan MM-lopputurnauksessa.

– Alle 17-vuotiaissa Suomi ei ole koskaan aikaisemmin ollut EM-lopputurnauksessa. Tämä on todella kova juttu, kun debyyttiturnauksessa mennään suoraan välieriin.

Suomen joukkueen minimitavoite Liettuan EM-turnauksessa on sijoittua kolmen parhaan joukkoon, mikä toisi paikan marraskuussa pelattaviin ikäluokan MM-kisoihin.

2

Jonne Kunnas ja Marko Saloranta
Valmentajat Marko Saloranta (oik.) ja Jonne Kunnas paiskaavat kättä.Taru Nyholm/SPL

Miksi Suomi pärjää maailman parhaita vastaan?

Miettinen korostaa kolmea merkittävää syytä menestyksen taustalla. Ensimmäinen on päävalmentaja Marko Saloranta. Saloranta on kokenut valmentaja, jolla on arvokisakokemusta naisten maajoukkueen valmennustiimistä.

– Hän tietää tasan tarkkaan, mitä tällä tasolla pelaaminen vaatii. Sillä on iso merkitys, kun hän on ollut isoissa kekkereissä ennenkin.

Valmentaminen ei ole koskaan yhden ihmisen show. Toinen merkittävä taustatekijä on Salorannan valmennustiimi, johon kuuluvat Eemeli Reponen, Jonne Kunnas ja Mauri Heinonen.

– Tiimissä on erilaista osaamista, jota pystytään hyödyntämään. Koko porukka on ammattitaitoista ja pystyy auttamaan sitä joukkuetta, Miettinen sanoo.

Kolmas menestystekijä on pelaajat, mistä on kiittäminen laadukasta seuratyötä. Aikaisempia sukupolvia taitavammat ja älykkäämmät pelaajat mahdollistavat pallonhallintaan perustuvan pelitavan, jolla Suomi on menestynyt EM-turnauksessa.

– Pelaajat uskovat voimakkaasti siihen, että Suomikin voi menestyä pallonhallintapelaamisella. Kaiken tekemisen taustalla on rohkeus ja uskallus. Virheitä ei pelätä.

3

Marianne Miettinen
AOP

Suomi menestyy ruotsalaisilla eväillä

Tällä hetkellä suomalaisessa naisten ja tyttöjen jalkapalloilussa nautitaan kulttuurinmuutoksesta, joka alkoi kahdeksan vuotta sitten. Silloinen päävalmentaja Andrée Jeglertz toi Suomeen ruotsalaisen valmennuskulttuurin pääteemoja eli yhteistyötä, vastuun jakamista ja positiivisuuden kautta valmentamista.

Marianne Miettinen ja Marko Saloranta palkattiin samaan aikaan Jeglertzin kanssa mukaan naisten ja tyttöjen maajoukkuetoimintaan.

– Olemme Markon kanssa jatkaneet sitä kulttuuria. Voin sanoa ylpeänä, että ajattelutapa on levinnyt todella hienosti toimintaamme aluejoukkueista nuorten maajoukkueisiin, Miettinen kertoo.

Viheriöllä nähtiin rohkea, positiivinen ja ennakkoluuloton Suomi, kun Hollanti kaatui alkusarjan päätösottelussa tiistaina.

– Halasimme ottelun jälkeen pitkään Markon kanssa. Tuntui, että koko kahdeksan vuoden työ tuli ulos siinä hetkessä.

4

Aino Vuorinen
Taru Nyholm/SPL

Suomalaisittain poikkeuksellinen ikäluokka

Vuonna 2001 syntyneiden tyttöjen ikäluokka on poikkeuksellinen, koska hyviä pelaajia on tavallista enemmän. Joka ikäluokasta löytyy lahjakkaita pelaajia, mutta harvoin pelaajamateriaali on näin laaja.

Suomi on pieni maa, joten tällaista herkkua ei ole luvassa joka vuosi. On kova juttu, että 33 000 tyttöjalkapalloilijan Suomi pudotti välieristä Hollannin, jossa pelaajia on 150 000.

– Me pääsemme myös tulevaisuudessa U17- ja U19-ikäluokissa EM-lopputurnauksiin, vaikka naisten jalkapallossa kilpailu kovenee koko ajan hurjasti, Miettinen sanoo.

– Siinä mielessä tämän joukkueen saavutus on vielä arvokkaampi kuin 5–10 vuotta sitten. Tässä on jäänyt taakse Ranska, Hollanti ja Ruotsi, jotka ovat huippumaita isoilla resursseilla.

5

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue harjoituksissa.
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue harjoituksissa.Lehtikuva

Miten nuoret tähdet saadaan huipulle myös naisissa?

Suomi on viiden vuoden aikana pelannut kaksi kertaa EM-välierissä nuorten eri ikäluokissa. Se lupaa hyvää myös naisten maajoukkueelle, kunhan nuoret huippupelaajat saadaan kasvatettua huipuiksi myös aikuisten tasolle.

Naisten maajoukkueen päävalmentajan Anna Signeulin tavoitteena on kehittää Naisten Liigan seurojen toimintaa ja resursseja.

– Urheilulukioiden ja -akatemioiden ansiosta meillä on aika hyvä malli 19-vuotiaisiin asti. Kun saamme liigaseurojen organisaatiot ammattimaisemmiksi, nuorista naisiin siirtyvien pelaajien arki on entistä laadukkaampaa. Sitä kautta pelaajat pääsevät parempiin seuroihin myös ulkomailla, Miettinen sanoo.

Suomen U17-tytöt pelaa EM-välierässä Espanjaa vastaan perjantaina kello 19 alkaen. Ottelu näytetään suorana Yle Areenassa ja koosteena TV2:ssa kello 20.15.

Lue myös:

Uransa tärkeimpään otteluun valmistautuvat Suomen U17-tytöt tukeutuvat toisiinsa jalkapallon EM-välierän alla: "Jännittää ihan hirveästi"

Suosittelemme