Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tolpat kolisevat, mutta usko Laineeseen ei horju – "Kiekot alkavat mennä sisään hänelle"

Winnipegin Patrik Laine puhuttaa jälleen. Kaksi ottelua ilman maalia on saanut monet huolestumaan suomalaisen tekemisestä.

NHL
Patrik Laine laukoo.
AOP

LAS VEGAS. Kuhina Patrik Laineen, 20, ympärillä ei ota laantuakseen. Nuori suomalaistähti onnistui maalinteossa Vegas-sarjan avausosassa, mutta on jäänyt kahdessa sitä seuranneessa ottelussa ilman osumia. Kun Las Vegasissa torstaina vietettiin välipäivää, pohjoisamerikkalaismedia nosti Laineen jälleen kerran esiin.

Esimerkiksi kanadalaisen TSN:n panelistit ilmoittivat ykskantaan, että parempaan pitää pystyä.

Laineen tilannetta voi tarkastella monelta eri kantilta. Toki on selvää, että mikäli Winnipeg meinaa kesällä juhlia mestaruusparaatissa, jokunen maali sinne tänne olisi Laineelta paikallaan. On silti syytä muistaa, että kyseessä on vasta 20-vuotias pelaaja, joka pelaa uransa ensimmäisiä NHL:n pudotuspelejä.

Esimerkiksi Torontoa nykyään luotsaava Mike Babcock muisteli taannoin, miten kahden Stanley Cupin Pavel Datsyukilta otti aikanaan neljä vuotta tulla hyväksi pudotuspelipelaajaksi. Pudotuspelimaailma voi olla nuorelle pelaajalle armoton mankeli paitsi fyysisesti, myös henkisesti.

Eikä Laine mikään floppi kuitenkaan ole ollut.

Winnipeg Jetsin Nikolaj Ehlers, Patrik Laine ja Paul Stastny juhlivat maalia.
Winnipeg Jetsin Nikolaj Ehlers, Patrik Laine ja Paul Stastny juhlivat.AOP

Suomi-pussin pohjaa saa kaapia todenteolla löytääkseen 20-vuotiaan pelaajan, joka pelasi NHL:n pudotuspeleissä Laineen nykyisellä (0,73) pistekeskiarvolla. Jos rajaksi laitetaan Laineen yksitoista (4+7) pistettä, vuoden 1990 jälkeen vain Janne Niinimaa (0,68), tuolloin 21-vuotiaana, on yltänyt parikymppisenä Laineen lukemille.

Laine pystyy olemaan tehokkaampi ja on varmaa, että pelaajalla itsellään ei ole odotusten suhteen minkäänlaista kattoa. Toinen asia on, mitä on realistista odottaa parikymppiseltä, kauden 98. ottelua pelaavalta raakileelta.

Kyllä, Patrik Laine on 80 NHL-maalista huolimatta edelleen pelaajana raakile – ja etenkin pudotuspelimaailmassa.

Ja silti Laineella on tilillään neljä maalia viidestätoista ottelusta. Runkosarjassa tahti veisi 22 osumaan, mikä ei tietenkään Laineen standardeilla olisi jättipotti, mutta edelleen lukema, jonka moni pelaaja ottaisi kirkuen. Eikä maalinteko pudotuspeleissä ainakaan helpompaa ole kuin perussarjassa.

– Sitten jos hän ei pääse paikoille, tai hän ei luo paikkoja muille, silloin voisimme ketjuna alkaa huolestua. Runkosarjan lopulla hän teki kaikista paikoista maalin, minkä jälkeen hän kävi läpi vaikeamman jakson. Sitä alkaa ymmärtää, että mikään täällä ei tule helposti, Laineen ketjussa keskellä pelaava Paul Stastny pyöritteli Las Vegasissa torstaina.

– Kuten sanoin eilen, hän on ollut sentin päässä maalin syntymisestä. Jos hän olisi tehnyt yhden, kukaan ei puhuisi mitään. Jos hän pääsee jatkossakin paikoille, tiedämme, että jossakin vaiheessa osuu.

Tolpat kolisevat

Laine on totisesti päässyt paikoille. Ainoastaan Washingtonin Aleksander Ovetshkinille (49) on merkitty pudotuspeleissä Lainetta (37) enemmän maalipaikkoja. Esimerkiksi neljätoista maalia tehnyt Jets-sentteri on tehnyt maalinsa huimalla 23 prosentin laukaisutehoilla.

Laineen laukaisuprosentti on karvan alle kuusi.

Jokainen NHL:ää seuraava ymmärtää, että kovin pitkään ei Scheifele lauo 23:lla, eikä Laine kuudella.

Laine osui jälleen keskiviikkona Vegasissa tolppaan, mikä nosti suomalaisen pudotuspelien tolppatilaston piikkipaikalle yhdessä Bostonin David Pastrnakin kanssa. Molemmat ovat osuneet pystypuuhun viidesti.

– Hän on osunut tolppiin usein, mutta jos hän jatkaa pelaamista tuolla tavalla, kiekot alkavat mennä sisään hänelle. Hän on jatkuvasti paikoilla, Stastny jatkoi.

Patrik Laine.
Patrik LaineLehtikuva

Laine itse myönsi torstaina medialle tolppalaukausten turhauttavan.

– Kun joukkue on tappiolla, saat ylivoiman ja kiekko osuu tolppaan kerta kerran jälkeen, niin kyllähän se turhauttaa. Paikkoja on ollut, yritän jatkossa saada niistä sisään. Ei voi muuta kuin jatkaa työntekoa, Laine linjasi.

Maalit seurausta hyvästä tekemisestä

Kuten Winnipegin, myös Laineen kohdalla maalit ovat vasta toiseksi tärkein asia meneillään olevassa sarjassa. Mikäli Jets meinaa selättää 1-2-tappioaseman ja nousta sarjan voittoon, sen on pystyttävä pelaamaan nopeammin ja olemaan pelivälineen kanssa huolellisempi.

Jos se tarjoaa Vegasille mahdollisuuden iskeä kiekonmenetyksistä, se kaivaa itselleen kuopan, mistä se ei pääse ylös.

Ja toisaalta jos se pystyy nopeuttamaan peliään, maalit seuraavat muuten laadukasta tekemistä väistämättä. Ja tämä koskee niin Lainetta kuin koko joukkuetta. Maalit ovat lähes poikkeuksetta hyvän pelaamisen seurausta, ei muusta pelaamisesta erillinen saareke.

Tämä on Laineenkin kohdalla hyvä pitää mielessä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat