Sveitsin unelma murtui dramaattisesti voittomaalikilpailussa– Ruotsi nappasi toisen perättäisen MM-kullan

Sveitsi johti voittomaalikilpailua, mutta Ruotsi kiri ohi ja juhlii toista perättäistä maailmanmestaruuttaan.

Jääkiekon miesten MM 2018
Ruotsi juhlii MM-kultaa
Ruotsi on jälleen maailmanmestari.Tomi Hänninen

Ruotsi juhlii toista perättäistä jääkiekon miesten maailmanmestaruutta. Tre Kronor kaatoi MM-finaalissa Sveitsin voittomaalikilpailun jälkeen 3-2-lukemin.

Ratkaisumaalin teki Filip Forsberg. Anders Nilsson torjui Forsbergin maalin jälkeen Nino Niederreiterin yrityksen ja Tre Kronor juhli. Kahden laukojan kohdalla Sveitsi vielä johti voittomaalikilpailua.

MM-kulta on Ruotsille jo sen historian 11:s. Yhteensä sillä on MM-kisoista 47 mitalia. Sveitsille hopea on historian kolmas. Edellinen tuli vuonna 2013, jolloin Ruotsi oli niin ikään parempi.

Nino Niederreiter laukoi Sveitsin 1–0-johtoon avauserän lopussa Anders Nilssonin haarojen välistä. Tre Kronor tasoitti kuitenkin vain hetkeä myöhemmin. Gustav Nyqvist laukoi lähietäisyydeltä tasoitusmaalin ohi Leonardo Genonin.

Toisen erän alussa Sveitsi iski jälleen. Timo Meier nousi oikealta hyökkäysalueelle sisään ja ohitti tarkalla laukauksella Nilssonin. Pian Sveitsin maalin jälkeen alkoi Ruotsin jatkuva vyöry kohti Genonin maalia. Toisen erän loppuvaiheilla Ruotsi teki 2–2-tasoituksensa ylivoimalla, kun Mika Zibanejadin tarkka laukaus viuhui Sveitsin verkkoon.

Päätöserässä Ruotsi pääsi yrittämään ratkaisumaalia useamman kerran ylivoimalla. Sveitsin tähtipuolustaja Roman Josi lähti ensin jäähylle kiinnipitämisestä ja heti perään estämisestä. Josi oli hyppäämässä jäähyaitiosta takaisin kaukaloon, kun hän otti toisen jäähynsä ja palautti joukkueensa ahdinkoon. Ruotsi vyörytti, mutta Genoni maalilla kesti kuin ihmeen kaupalla.

Varsinaista peliaikaa oli jäljellä vain 30 sekuntia, kun Ruotsin Mattias Ekholm pääsi läpiajoon. Genoni pystyi kuitenkin jälleen kerran torjumaan ja edessä oli 20 minuutin jatkoerä.

Ruotsi oli jatkoerässä hallitsevampi osapuoli, ja Genoni joutui venymään kerta toisensa jälkeen kiekkojen eteen. Sveitsin paras paikka siunaantui Kevin Fialalle, joka onnistui laukomaan metrin päässä maalista päin ruotsalaisvahti Nilssonia. Ruotsin viimeinen paikka jatkoerässä oli Adam Larssonin tolppalaukaus vain sekunteja ennen summeria.

Suomen Sebastian Aho valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi ja hän voitti myös maalipörssin yhdeksällä osumallaan. Pistepörssin voittanut USA:n Patrick Kane oli turnauksen arvokkain pelaaja.

Lue myös:

Huipputurnauksen pelannut ruotsalaispakki omisti MM-kullan menehtyneelle isälleen: "Toivon, että hän olisi jakamassa tämän kanssani"

Ruotsin sankariksi nousseelta Filip Forsbergilta kylmäpäinen temppu MM-kullan ratkaisseessa maalissa: "Muutin mieleni viime hetkellä"

Ruotsi kilautti tolppaan jatkoajan viimeisillä sekunneilla – tähtipakki Klingberg vuodatti hermoja raastaneista hetkistä: "Luulin jo, ettei tämä ole meidän vuotemme"

Näin ottelu eteni (live-seuranta)

Pronssiottelu USA:n heiniä - Kanadan MM-mitaliputki katki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat