Tyttömaajoukkueen sensaatiomainen MM-kisapaikka irtosi kovan taistelun jälkeen – "Ei olisi ikinä uskonut, että olemme Euroopan kolmanneksi paras maa"

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue nousi Englantia vastaan tappioasemasta ensin tasoihin ja sitten 2–1-voittoon.

jalkapallo
Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue juhlii MM-kisapaikkaa
Lehtikuva

ALYTUS. Liettuassa sijaitsevan Alytuksen kaupungin jalkapallostadionilla kajahtaa odotettu loppuvihellys. Siniasuiset suomalaispelaajat ryntäävät halaamaan toisiaan. He ovat silminnähden helpottuneita ja juhlivat onnellisina voittoa. Vain ja ainoastaan voittoa he tulivat tästä ottelusta hakemaan, vaikka alku olikin tahmea.

- Olen niin ylpeä meidän joukkueestamme. Ihan viimeiseen asti sai jännittää, mutta me ansaitsimme tämän, iloitsee maalivahti Anna Koivunen.

- Ensimmäisellä puoliajalla olimme vähän vaikeuksissa, mutta tauolla kävimme kopissa asioita läpi. Tämä oli viimeinen pelimme, johon kaikkien piti pystyä antamaan kaikkensa. Ja sen me teimme.

Koivunen oli viimeinen silaus Suomen menestyksessä läpi turnauksen, sillä hänen torjuntansa pysäyttivät ikäluokan huippupelaajien kiperiä kuteja. Englantia vastaan hän ei voinut mitään 1–0-osumalle, mutta piti sen jälkeen maalinsa puhtaana. Suomi nousi 2–1-voittoon ja ansaitsi paikan ensi talven MM-kisoihin.

MM-kisapaikka oli aikanaan vain vitsi

Suomen pelaajat asettuvat riviin viheriölle ja nappaavat mukaansa suuren Suomen lipun. He juoksevat yhdessä kohti katsomoa, jossa on äänekäs fanijoukko, josta osa on alle 17-vuotiaiden tyttöjen perheitä. Saavutus on niin suuri, että osa pelaajista itkee.

Suomalaispelaajat ovat Euroopan kolmanneksi parhaita ikäluokassaan ja matkaavat ensi marraskuussa MM-kisoihin Uruguayihin. Saavutuksellaan he ovat tehneet historiaa, sillä koskaan aiemmin tämän ikäluokan suomalaispelaajat eivät ole MM-kisoissa pelanneet.

- Joskus väänsimme siitä vitsiä, että mitä jos pelaisimme MM-kisoissa. Ei sitä kuitenkaan kukaan täysin uskonut, mutta nyt se on totta, sanoo hyökkääjä Aino Vuorinen.

- Ei sitä oikein vielä edes tajua, kun on niin väsynyt olo. Uruguay on varmasti sellainen maa, johon ei tulisi ikinä muuten lähdettyä. Ihan uskomatonta, maalivahti Koivunen lisää.

”Tämä on päästä kiinni”

Suomen joukkuetta on hehkutettu läpi EM-turnauksen, eikä syyttä. Joukkue on täynnä poikkeuksellisen lahjakkaita pelaajia, joista valmennusjohdolla on varaa valita. Suomi on pystynyt aidosti pelaamaan voitosta ja haastamaan jokaisessa ottelussaan suuret jalkapallomaat. Joukkue pyrkii pallonhallintaan, on rohkea ja aktiivinen kentällä. Suomalaiset eivät lähde kumartelemaan huippumaita.

- Meillä on todella hyvä, yhtenäinen ja kannustava joukkue. Korjaamme toistemme virheet ja kaikki antavat kaikkensa kentällä. Lähdemme jokaiseen peliin suurella itseluottamuksella, sillä tämä on päästä kiinni. Olemme osoittaneet olevamme yhtä suuri futismaa kuin Englanti, Koivunen sanoo.

Entä mitä maalivahti haluaa sanoa pelikavereilleen, jotka toivat paikan ensi marraskuun MM-kisoihin?

- Kiitos tästä turnauksesta, te kaikki olette ihan huippuja!

Lue myös:

U17-tytöt selvittivät tiensä jalkapallon MM-kisoihin – Englanti kaatui EM-turnauksen viimeisessä ottelussa!

Suomi on yhtäkkiä noussut maailman huipulle nuorten jalkapallossa – kahdeksan vuotta sitten alkanut kulttuurinmuutos poikii nyt historiallisia tuloksia

Suomalaisittain poikkeuksellinen joukkue tavoittelee tosissaan Euroopan mestaruutta – "Suomessa ollaan tyytyväisiä, jos pelataan tasapeli maailman huippuja vastaan"

Vilma Koivisto, 15, muuttaa Ruotsiin kehittyäkseen maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi

Uuden sukupolven menestystarina – Urheiluhullut selvittää, miten nuorista urheilijoista on tullut Suomessa voittajatyyppejä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat