Venäjän dopinghuijauksen paljastanut Richard McLaren Yle Urheilulle: "Näimme aineistossamme todisteita jalkapallosta"

Venäläisten jalkapalloilijoiden dopingepäilyt ovat nousseet julkisuuteen vain muutamia viikkoja ennen jalkapallon MM-kisojen alkamista.

Richard McLaren. Kuva: EPA

Helsingissä vieraileva oikeustieteen professori Richard McLaren kaivoi tutkimusryhmänsä kanssa perusteellisesti Venäjän dopingohjelmaa vuonna 2016. Maailman antidopingtoimiston Wadan tilaamasta raportista selvisi, että Venäjällä oli valtiojohtoinen dopingjärjestelmä vuosina 2011-2014. Dopingraportin ja saksalaiskanava ARD:n dokumenteista alkoi vyyhti, joka jatkuu edelleen.

Jalkapallon MM-kisat alkavat muutamien viikkojen päästä. Venäjän antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov väitti saksalaisen ARD:n tuoreessa Venäjän dopingkulttuuria käsittelevässä dokumentissa, että jalkapallo oli yksi lajeista, joissa urheilijoiden dopingtestejä manipuloitiin.

Moskovan antidopingtoimiston, Rusadan laboratoriosta löytyi 155 epäilyttävää dopingnäytettä, jotka olivat jalkapalloilijoiden antamia. Keskuskauppakamarin vieraana Suomeen saapunut Richard McLaren vahvistaa Ylelle ARD:n tiedot ja luvut.

– Niitä oli tarkalleen 155. Näimme tutkimusaineistossamme todisteita jalkapallosta. Tapauksia ei ollut paljon verrattuna joihinkin talvilajeihin, mutta niitä kyllä löytyi.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on reagoinut tapahtumiin laimeasti, vaikka Moskovan antidopinglaboratoriossa dopingnäytehuijaus on ollut samanlaista kuin muissakin urheilulajeissa.

Venäjä toimii jalkapallon 2018 MM-kisaisäntänä, mutta Fifa ei ole isommin puuttunut dopingongelmiin.

– En tiedä paljonkaan Fifan reaktioista. Kerroin tutkimusryhmäni tuloksista, millaista tietoa meillä on ja näytimme heille kuvia, erityisesti jalkapalloon liittyvistä tiedoista. Fifa ja sen sisäinen antidopingtoimisto eivät ole raportoineet minulle mitään toimistaan, joten olen sen tiedon varassa, jonka olen kuullut medialta, kertoo kanadalainen McLaren.

Yli tuhat venäläistä urheilijaa mukana vyyhdissä

McLarenin tutkimusryhmän tulokset kohahduttivat maailmaa 2016 joulukuussa, sillä raportin mukaan yli 1 000 venäläistä urheilijaa, 30:stä urheilulajista, oli ollut mukana tai hyötynyt dopingtestien manipulaatiosta.

Raporteista paljastui, että useiden Sotshin olympiamitalistien dopingnäytteitä oli manipuloitu, epäselvyyksiä oli myös Lontoon olympiakisoissa 2012 ja yleisurheilun MM-kisoissa 2013. Richard McLarenia pyydettiin tutkimaan Venäjän dopingohjelmaa, kun yhdysvaltalainen sanomalehti New York Times ja tv-kanava CBS kertoivat dopingmanipulaatoista Sotshissa.

– Ensimmäinen reaktioni oli, että ei voi olla mahdollista, tämmöistä ei voi tapahtua. Aika nopeasti, kun aloitin tutkimukset ja haastattelin ihmisiä, minulle valkeni, että paljon muutakin on ollut kuin vain median kertomat Sotshin tapahtumat. Ongelma oli Moskovan laboratorio.

Venäjän järjestelmällisestä dopingista on kertonut julkisuuteen Moskovan antidopinglaboratorion ex-johtaja Grigori Rodtshenkov, joka elää nykyisin Yhdysvalloissa FBI:n todistajansuojelussa. Rodtshenkovin tunnustuksia ja uskottavuutta on pyritty horjuttamaan, mutta McLaren luottaa venäläisen kertomuksiin.

– Kun olen keskustellut silminnäkijöiden kanssa, nähnyt DNA-todisteet, naarmut näytepulloissa, ne kaikki on todettu ja vahvistavat hänen kertomustaan. Se vuoksi voin uskoa hänen puhuvan totta Sotshin kisoista ja Moskovan laboratoriosta.

Tutkimusryhmän johtaja, 73-vuotias McLaren joutui myrskyn silmään, kun raportit julkistettiin. Venäjällä raportti poljettiin maanrakoon ja systemaattinen doping kiistettiin.

– Moni ihminen on uhkaillut minua, useimmat kuitenkin sähköpostilla. Olen lukenut ne ja lopulta hävittänyt, naurahtaa Richard McLaren helsinkiläisessä hotellissa, mutta toteaa heti perään, että siinä hetkessä ei kuitenkaan naurattanut.

Lue lisää: