Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ranskalainen vallankumous Mestarien liigassa – PSG:n Karabatic jahtaa uniikkia urotekoa

Yle näyttää käsipallon miesten Mestarien liigan lopputurnauksen Areenassa. Ensimmäinen välierä Nantes–PSG pelataan lauantaina kello 16.05 alkaen. Toisessa välierässä kohtaavat mestaruutta puolustava Vardar ja Montpellier. Finaalilähetys alkaa sunnuntaina Areenassa kello 18.50.

käsipallo
Nikola Karabatic
Nikola KarabaticEPA

Käsipallon miesten Mestarien liiga huipentuu Kölnissä pelattavaan Final four -lopputurnaukseen. Paikalla on 20 000 handisfania seuraamassa, pystyykö Vardar ensimmäisenä joukkueena valloittamaan himoitun pokaalin toistamiseen vai juhliiko PSG:n Nikola Karabatic vihdoin ainutlaatuista mestaruutta.

Maailman parhaaksi käsipalloilijaksi kolmesti (2007, 2014, 2016) valittu Karabatic on voittanut Mestarien liigan Montpellierissä 2003, Kielissä 2007 ja Barcelonassa 2015.

Turnausvoitto PSG:ssä olisi Karabaticille neljäs mestaruus neljännessä eri seurassa, samaan temppuun ei ole kukaan muu pelaaja aiemmin pystynyt.

– Karabatic on pystynyt säilyttämään huipputason vuodesta toiseen ja pystynyt aina parantamaan joukkueen osaamista, Yle Urheilun asiantuntija Tomi Salminen sanoi.

1. välierä HBC Nantes - PSG

Kölnin neljän seuran lopputurnaukseen selviytyi kolme ranskalaisjoukkuetta. Suurin yllättäjä oli Nantes, joka sijoittui A-lohkossa kolmanneksi, mutta kaatoi pudotuspeleissä Meshkov Brestin ja tanskalaisjoukkue Skjernin.

Nantes on ensimmäisen kerran mukana neljän parhaan valioporukassa, vaikka pelaa vasta toista kauttaan Mestarien liigassa.

– Onhan se iso yllätys, mutta toisaalta heillä oli helpoin tie lopputurnaukseen. Nantes voisi olla tämän kauden yllättäjä, Salminen huomautti.

Pariisin ylpeys PSG on jälleen suurin suosikki mestariksi, vaikka viime vuodet ovat näyttäneet, ettei Kölnissä marssita peruspelillä pokaalin kylkeen.

PSG hävisi 2017 finaalissa Vardarille maalein 23–24. Nyt avauspelissä vastaan tulee Nantes, joka porskuttaa Ranskan pääsarjassa kolmantena.

PSG voitti kotonaan Nantesin joulukuussa 35–33, mutta jäi vieraspelissä tasoihin 27–27. Tiukat pelit Ranskassa povaavat tiukkaa vääntöä myös Kölnin välierään.

PSG:llä on varmasti nälkää Mestarien liigan voittoon. Joukkue on pelannut 18 tappiotonta ottelua peräkkäin, ja yrittää voittaa pokaalia päävalmentajalleen Noka Serdarusicille, joka jättää seuran kauden jälkeen. Tilalle on palkattu Vardarin koutsi Raul Gonzales, joka valittiin viime kaudella Mestarien liigan parhaaksi valmentajaksi.

– PSG:llä on suurimmat paineet. Ensin pitäisi päästä finaaliin ja sitten pitäisi voittaa finaalipeli. Heiltä vaaditaan taas täydellistä onnistumista. Mikkel Hansen saa apuja norjalaiselta Sander Sagosenilta, joten nyt olisi tarjolla vaihtoehtoja vasemman pakin tontille.

2. välierä Vardar - Montpellier

Vardar jyrää lähes kaikilta rintamilta hyökkäyksissä. Vasen laitapelaaja Timur Dibirov on ehdolla Mestarien liigan tähdistöön, kuten myös pelinrakentaja Luka Cindric, vasen pakki Vuko Borozan ja 39-vuotias huippumaalivahti Arpad Sterbik.

Kun oikealla laidalla viilettää viime kaudella Vardarille mestaruuden heittänyt Ivan Cupic, yhdistelmästä puuttuu vain oikean puolen heittokone. Jorge Maqueda on jäänyt 32 maaliin kauden peleissä ja toinen vaihtoehto, 215-senttinen Dainis Kristopans on takonut 49 maalia, mutta voi olla liian hidas Montpellierin puolustukselle.

– Vardar on yhtä kova suosikki kuin PSG. Alex Dujshebajev lähti seurasta, mutta hallitsevana mestarina on hyvä lähteä lopputurnaukseen. Ei joukkue ole heikentynyt, Salminen painotti.

Myös Montpellier hakee seurahistorian toista mestaruutta. Edellinen saavutus on kaudelta 2003.

Silloin mestaruutta oli juhlimassa päävalmentaja Patrice Canayer ja vasen laitapelaaja Michael Guigou, jotka ovat yhä joukkueessa.

Canayer on valmentanut Montpellierin joukkuetta huikeat 23 kautta. Jälki hurmaa yhä.

Joukkue taistelee PSG:n rinnalla Ranskan mestaruudesta, ja Mestarien liigan pudotuspeleissä Montpellier jyräsi Barcelonan ja Flensburgin häpeäpenkille.

– Jos joukkue pelaa yhä Ranskan mestaruudesta, niin se kertoo kaiken. Tosin en usko, että vielä on aika mennä finaaliin asti. Jos yllätyksiä ei nähdä, sunnuntaina on edessä viime kauden finaaliuusinta Vardar–PSG, Salminen sanoi.

Silloin Kölnin lopputurnaus huipentuisi kahden konkarimolarin kamppailuksi. Vardarin Sterbik tavoittelee viidettä henkilökohtaista mestaruuttaan ja samaa temppua on hakemassa PSG:n maalivahti Thierry Omeyer, 42, joka on jo valittu kaikkien aikojen parhaaksi käsipallomaalivahdiksi maailmassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat