Venäjän urheilupomot: Dopingia käytettiin järjestelmällisesti

Venäläiset urheilujohtajat ovat myöntäneet maan järjestelmällisen dopingohjelman.

Kuva: Kay Nietfeld / EPA-EFE

Venäläiset urheilujohtajat ovat myöntäneet maassa vallinneen järjestelmällisen dopingohjelman. Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä on toimittanut asiasta kirjeen Maailman antidopingtoimistolle Wadalle.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Venäjän urheiluministeri Pavel Kolobkov, Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Aleksander Zhukov ja maan paralympiakomitean puheenjohtaja Vladim Lukin.

Urheilujohtajat myöntävät Venäjän dopingohjelman, mutta kirjeen mukaan venäläiset viranomaiset eivät ole kuitenkaan tienneet tapahtumista.

– Näyttää siltä, että venäläiset alkavat ymmärtää, etteivät he ole toimineet oikein. Toivomme, että tämä on käännekohta, Wadan puheenjohtaja Craig Reedie totesi.

Wada kokoontuu käsittelemään Venäjän tilannetta 14. kesäkuuta.

Oikeustieteen professorin Richard McLarenin työryhmä paljasti Venäjän laajan dopingohjelman vuonna 2016. McLarenin raportin mukaan yli tuhat venäläistä urheilijaa hyötyi ohjelmasta.

Dopingohjelma huipentui Sotshin talviolympialaisiin, joissa venäläisurheilijoiden dopinginkäyttöä peiteltiin. Toiminta oli raportin mukaan Venäjän urheiluministeriön valvomaa ja mukana oli myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Paljastuksien jälkeen Venäjään on kohdistunut paljon erilaisia sanktioita. Venäjä ei saanut lähettää maajoukkuetta Pyeongchangin talviolympialaisiin. Yksittäiset puhtautensa todistaneet urheilijat saivat kilpailla olympialipun alla.

Lue lisää: