Olympiavoittaja Heli Rantanen vauhdittaa Heidi Nokelaista kohti EM-kisoja

Keihäänheittäjä Heidi Nokelainen avaa kilpailukautensa lauantaina Vantaalla. Kisan voittoa puolustava Nokelainen on saanut talven aikana tekemiseensä uskallusta.

Heidi Nokelainen tähtää Berliinin EM-kisoihin. Kuva: AOP

Keihäänheittäjä Heidi Nokelainen kiskaisi ennätyksensä 62,13 vuonna 2016. Viime kausi ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta siitä huolimatta Nokelainen voitti vuosi sitten Vantaalla pidetyn Kultainen keihäs -kilpailun ja sai valmentajaguru Leo Pusan lahjoittaman keihäspatsaan vuodeksi hyllyynsä.

– Aion pitää tämän patsaan itselläni, sanoo Nokelainen ja vilkaisee pahimpaan kilpakumppaniinsa Jenni Kankaaseen.

Nokelaisen kevät on sujunut hyvin. Juuri harjoitusleiriltä Turkista palannut Nokelainen on heittänyt paljon.

– Leiri oli todella hyvä. Tulimme vasta tällä viikolla pois sieltä. Kaikki meni suunnitelmien mukaan.

Heittämiseen on löytynyt uutta potkua

Nokelainen arvioi asioita, joissa on kehittynyt.

– Uskallusta on tullut lisää, pystyn heittämään sellaisia pikkunättejä ja varmoja heittoja. Mutta jos aikoo oikeasti heittää pitkälle, niin täytyy kiihdyttää vauhtia ihan loppuun asti, pystyä iskemään ja lyömään sitä keihästä, kertoo Nokelainen Yle Urheilulle.

Nokelainen tähtää Berliinin EM-kilpailuihin ja haluaisi rikkoa sinne vaadittavan tulosrajan 59 metriä heti avauskilpailussaan lauantaina Vantaalla.

– Viime vuonna 58 metriä oli muistaakseni kauden avauksen tavoitteeni, joten nyt 59 metriä on juuri passeli.

Neuvoja olympiavoittajalta

Nokelainen aloitti viime syksynä yhteistyön Atlantan olympiavoittajan Heli Rantasen kanssa.

– Helin tulo mukaan oli jo syksystä asti selvää. Hän on tuonut aika paljon erilaista näkökulmaa ja sitä on toivottukin. Uusia ajatuksia on tullut heittämiseen, henkiselle puolelle ja myös urheilijaelämään.

Olavi Parjanen vastaa edelleen Nokelaisen valmennuksesta, mutta myös Rantanen on ollut mukana Nokelaisen treeneissä.

Kankaan tukijalan käyttö on parantunut

Isänsä Hannu Kankaan valmentama Jenni Kangas on puolestaan leireillyt Teneriffalla. Kevät on sujunut hyvin.

– Minulla on ollut keväällä kaksi pitkää leiriä Teneriffalla, ja heittoni ovat näyttäneet hyviltä, kertoo Kangas Ylen haastattelussa.

– Tänä vuonna olemme keskittyneet pääasiassa tekniikkaan ja se on kyllä mennyt eteenpäin. Siinä on ollut tukijalan lisäksi oikean jalan käytön viilausta, mutta se on ollut hankalampi osuus, joka ei ole niin hyvin onnistunut. Tukijalan käyttöni on kyllä parantunut huimasti.

Kankaan ennätys on viime kaudella heitetty 60,98. Myös Kankaan tavoitteena on rikkoa Berliinin EM-kisojen tulosraja 59,00 metriä mahdollisimman pian.

– Lähden heti alkukaudesta tavoittelemaan EM-kisarajaa. Toivottavasti heitän jo lauantaina yli 59 metriä. Helpottaisi paljon ja sen myötä syksyllä pystyisin tekemään vielä laadukkaita harjoituksia.

**Kultainen keihäs -kilpailut lauantaina TV2:ssa kello 17.30.
**

Lue lisää: