Nadal hakee uskomatonta 11:ttä mestaruuttaan Ranskan avoimissa ­– ”La Undeciman” tiellä kaavion alapuolen kolmikko

Ranskan avoin tennisturnaus käynnistyy pääsarjojen osalta sunnuntaina. TV2:ssa ja Yle Areenassa seurataan turnausta päivittäin.

tennis
Rafael Nadal
Rafael NadalEPA

Ranskan avoin tennisturnaus huipentui viime vuonna Rafael Nadalin käsittämättömään kymmenenteen mestaruuteen Roland Garrosin kentillä. ”La Decima” varmistui ylivoimaisen esityksen jälkeen. Massakenttien kuningas oli saanut parin vaikeamman vuoden jälkeen itsensä jälleen huippuiskuun. Loukkaantumiset eivät kiusanneet ja jälki oli sen mukaista. Nadal ei hävinnyt yhtään erää turnauksessa eikä ollut lähelläkään erätappiota.

Tämän vuoden alussa Australian avoimissa Nadal loukkasi lonkkaansa ja oli pari kuukautta kentiltä sivussa. Massakauden alkaessa espanjalainen kuitenkin jatkoi siitä mihin viime massakaudella lopetti. Ensin pari kovaa voittoa Davis Cupissa, sitten pokaalit Monte Carlossa, Barcelonassa ja Roomassa. Väliin mahtui tappio Madridissa Dominic Thiemille.

Ennen tappiota Nadal ehti kuitenkin tehdä ennätyksen. Hän voitti massalla 50 erää peräkkäin alkaen viime vuoden Ranskan avoimista.

Löytyykö Nadalille pysäyttäjää, vai onko 11:s mestaruus, ”La Undecima”, väistämättä tulossa? Massakauden alussa näytti siltä, että pokaalin voisi antaa suosiolla Nadalille. Edelleen hän on toki ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta parin viime viikon aikana on kuitenkin tullut pieniä merkkejä siitä, että asia ei välttämättä ole täysin selvä.

Monte Carlon ja Barcelonan mestaruudet tulivat vakuuttavasti, mutta Madridin tappio Thiemille oli ensimmäinen särö Nadalin panssariin. Myöskään Roomassa mestaruus ei tullut enää niin helpolla. Jo Fabio Fognini vei Nadalilta erän. Novak Djokovic esitti parasta peliään pitkään aikaan ja pani Nadalin tiukille. Finaalissa Alexander Zverev voitti toisen erän 6–1 ja johti kolmatta 3–1 ennen kuin sade katkaisi ottelun.

Ottelussa Zvereviä vastaan oli kyse myös olosuhteista. Nadal on haavoittuvaisempi kostealla kelillä, jolloin hänen kierteensä eivät pure yhtä hyvin kuin auringonpaisteessa. Zverev pääsi hallitsemaan peliä kostealla kentällä, mutta sateen tauottua kuivemmissa olosuhteissa Nadal otti jälleen otteen haltuunsa.

Nadalia on siis pystytty hiukan horjuttamaan parissa viimeisessä kisassa ennen Roland Garrosia. Joka tapauksessa hän on ylivoimainen mestarisuosikki. On hyvä muistaa, että viime vuonnakin Nadal kärsi ainoan tappionsa massalla Thiemille, mutta se ei paljon Ranskan avoimissa painanut. Nadal ja Thiem kohtasivat välierissä ja espanjalaisen voittolukemat olivat 6–3, 6–4, 6–0.

Nadalilla vain kaksi tappiota Ranskan avoimissa

Muutenkin Nadalin voittaminen paras viidestä -ottelussa on vielä aivan eri juttu kuin paras kolmesta. Espanjalainen on hävinnyt koko urallaan vain kaksi ottelua Ranskan avoimissa, vuonna 2009 Robin Söderlingille ja 2015 Djokovicille. 2016 hän luovutti ennen kolmannen kierroksen otteluaan. Sitä ei lasketa tappioksi.

Nadalin mahdolliset haastajat löytyvät kolmikosta Zverev, Thiem ja Djokovic. He ovat kaikki kaavion alaosassa, joten ennakkoon asetelma näyttää siltä, että he saavat taistella paikasta finaaliin Nadalia vastaan.

21-vuotias saksalainen Zverev on jo maailmanlistan kolmonen ja Ranskan avoimissa kakkossijoitettu Roger Federerin jätettyä koko massakauden väliin. Kovalyöntinen Zverev on tehnyt hyvää jälkeä Masters-turnauksissa, mutta Grand Slam -turnaukset ovat toistaiseksi olleet ongelma. Ne ovat sujuneet saksalaisen tasoon nähden surkeasti. Hän on kerran päässyt neljännelle kierrokselle, mutta ei sen pidemmälle. Tähän olisi syytä tulla korjausta.

Itävaltalainen Thiem on hyvä massakentillä. Ranskan avoimissakin hän on edennyt kahtena viime vuonna välieriin, mutta sitten on tullut tyly tappio, ensin Djokovicille ja sitten Nadalille. Vaikea on uskoa, että Thiemistä olisi tänäkään vuonna Nadalin kaatajaksi Roland Garrosilla.

Djokovic on tämän pelin jokerikortti. Hänellä on paras potentiaali Nadalin haastamiseen, mutta iso kysymys kuuluu kuinka lähellä parasta peliään serbi on. Kyynärpäävamman takia viime kauden loppupuolen sivussa ollut Djokovic on keväällä pelannut varsin vaisusti, mutta Rooman turnaus ja varsinkin ottelu Nadalia vastaan osoittivat, että Djokovic on lähestymässä parasta tasoaan.

Naisten puolella kenttä jälleen avoin

Naisten tennis on viime aikoina ollut vaikeasti ennustettavaa. Serena Williamsin siirryttyä äitiyslomalle selkeää ykköspelaajaa ei ole ollut. Kuinka moni ennusti Jelena Ostapenkon voiton Ranskan avoimissa vuosi sitten tai Sloane Stephensin mestaruuden US Openissa? Molemmissa tapauksissa oli ainakin parikymmentä suurempaa mestarisuosikkia.

Williams on nyt mukana, mutta hänen pelikuntonsa on melkoinen arvoitus. Toinen kokenut moninkertainen Grand Slam -voittaja Maria Sharapova on myös jälleen kuvioissa mukana.

Suurimmat suosikit löytyvät ehkä kuitenkin muualta. Maailmanlistan ykkönen Simona Halep ei ole vieläkään voittanut Grand Slam -turnausta. Muutama tiukka finaalitappio on takana, esimerkiksi vuosi sitten Ostapenkolle ja tämän vuoden tammikuussa Australiassa Caroline Wozniackille. Olisiko nyt Halepin vuoro?

Korkealla suosikkilistalla on myös maailmanlistan nelonen, ukrainalainen Elina Svitolina, joka voitti Rooman turnauksen lyötyään Halepin selvästi finaalissa.

Jelena Ostapenkon tyyli on pelata täysin ilman kompromisseja täydellä voimalla koko ajan. Tyyli tuottaa paljon voittolyöntejä ja paljon virheitä. Vuosi sitten se riitti mestaruuteen. On hyvin mielenkiintoista nähdä, mihin Ostapenko yltää tällä kertaa.

Caroline Wozniacki ja Garbine Muguruza ovat päässeet Grand Slam -voittojen makuun ja haluavat niitä lisää. Isoimpien massakisojen voitot ennen Roland Garrosia menivät Stuttgartissa Karolina Pliskovalle, Madridissa Petra Kvitovalle ja Roomassa Svitolinalle. Suosikkeja siis naisten puolella tosiaankin riittää.

Ranskan avoimia TV2:ssa ja Yle Areenassa päivittäin 27.5. – 10.6.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat