Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Napoli - Spezia
  • Jalkapallon Italian cup, Napoli - Spezia

Venäläiset urheilujohtajat käänsivät takkinsa dopingin suhteen: "Tällä he puhdistavat itsensä"

Venäjä on vaihtanut taktiikkaa dopingskandaalin hoitamiseksi, sanoo SUEK:n pääsihteeri Harri Syväsalmi.

doping
Vitali Mutko ja Pavel Kolobkov
Venäjän entinen urheiluministeri Vitali Mutko (vas.) ja nykyinen urheiluministeri Pavel Kolobkov.AOP

Venäjän urheilujohtajat ovat myöntäneet maan systemaattisen dopingin, mutta he kieltävät valtiojohdon tai urheiluviranomaisten tienneen asiasta.

Yllättävä myönnytys tuli julki perjantaina. Venäjän urheiluministeri Pavel Kolobkov, Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Aleksander Zhukov ja maan paralympiakomitean puheenjohtaja Vladim Lukin allekirjoittivat kirjeen, jossa järjestelmällinen doping myönnetään.

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmi suhtautuu venäläisjohtajien ulostuloon hieman huvittuneesti.

– Olen ollut henkilökohtaisesti paikalla, kun tämä urheiluministeri on väittänyt, ettei mitään systemaattista dopingia ollut eikä voi olla, Syväsalmi kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Aiemmin järjestelmällinen doping on kiistetty Venäjällä presidentti Vladimir Putinia myöten. Nyt mieli on muuttunut.

– Kai he ovat tulleet siihen tulokseen, että näytöt alkavat olla niin kiistattomat, että asiaa on turhaa enää kiistää, Syväsalmi pohtii.

Harri Syväsalmi poseeraa kameralle.
Harri Syväsalmi.SUEK

Oikeustieteen professorin Richard McLarenin raportin mukaan venäläisurheilijoiden kiellettyjä aineita sisältäneitä näytteitä vaihdettiin järjestelmällisesti puhtaisiin näytteisiin Sotshin 2014 talviolympialaisissa.

Sotshin lisäksi epäselvyydet koskevat vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaisia ja 2013 yleisurheilun MM-kisoja. Raportin mukaan järjestelmä oli käytössä ainakin vuodesta 2011 lähtien. McLarenin mukaan yli tuhat venäläistä urheilijaa on hyötynyt dopingtestien manipulaatiosta.

Samanlaisiin tuloksiin on päätynyt myös Kansainvälisen olympiakomitean nimittämä Samuel Schmidin tutkimuskomitea.

Toinen Wadan ehdoista täyttyi

Venäjän urheilujohtajat lähettivät Maailman antidopingtoimistolle kirjeen, jossa he myönsivät, että maassa oli "systemaattista" dopingia. He eivät käytä sanaa "institutionaalinen" doping, jota käytettiin muun muassa McLarenin raportissa.

– Tällä venäläisjohtajat puhdistavat itsensä. On vaikea uskoa, etteivät nämä herrat tienneet. Venäjä on sellainen maa, että tuollaisessa asemassa olevat ihmiset tietävät tällaisista asioista, Syväsalmi sanoo.

Wada on luvannut palauttaa Venäjän antidopingtoimiston Rusadan toimivaltuudet, kun Venäjä myöntää systemaattisen dopingohjelman ja luovuttaa Moskovan laboratoriodatan Wadan käyttöön.

– Varmaan tämä tulkitaan niin, että Venäjä täyttää nyt Wadan tiekartan ensimmäisen ehdon.

Craig Reedie Wada
Wadan puheenjohtaja Craig Reedie toivoi, että Venäjän ilmoitus olisi käännekohta dopingsaagassa.AOP

Wada kokoontuu 14. kesäkuuta käsittelemään Venäjän tilannetta. Syväsalmi uskoo, että silloin Wada kiittää Venäjää tästä ulostulosta ja pyytää, että Moskovan laboratoriodata luovutettaisiin pikaisesti käyttöön.

Se olisi Venäjälle ensimmäinen askel kohti paluuta kansainväliseen urheiluun omalla maajoukkueella. Kahden viime vuoden aikana venäläisurheilijat ovat joutuneet osallistumaan moneen kansainväliseen suurtapahtumaan ilman maatunnuksia.

– Venäjä on vaihtanut taktiikkaa. He haluavat antaa kuvan, että jotkut muut kuin urheilujohtajat ovat olleet vastuussa. Silloin katseet kääntyvät Grigori Rodtshenkoviin, Syväsalmi sanoo.

Rodtshenkov on Venäjän antidopinglaboratorion entinen johtaja, joka oli mukana paljastamassa Venäjän valtiojohtoista dopingia. Hän kertoi tietonsa dopingohjelmasta New York Timesille vuonna 2016.

Nykyisin Rodtshenkov elää Yhdysvalloissa todistajansuojelussa.

Lue myös:

Kommentti: Venäjä myönsi vihdoin härskin dopingjärjestelmän olemassaolon – onko ulostulon todellinen motiivi viedä negatiivinen huomio jalkapallon MM-kisoilta?

Venäjän urheilupomot: Dopingia käytettiin järjestelmällisesti

Wada ei luota vieläkään Venäjän dopingviranomaisiin

Venäjän dopingskandaali repii kansainvälistä urheiluliikettä eri leireihin: "Se nyt vasta kamalaa olisi, jos tästä rahalla pääsisi"

Skandaalissa ryvettynyt Venäjän antidopingtoimisto päästettiin testaamaan jääkiekon alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa: "Hienoisena yllätyksenä tuli"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat