Suora

  • Kultaleijonat palaavat Suomeen
  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus: päivän ottelu
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalainen jalkapalloilu on saanut uuden kovan luokan maalitykin, joka lähtee itsevarmana ottamaan paikkansa Huuhkajista: "Tiedän tasan tarkkaan, kuinka paljon pystyn tekemään maaleja"

Veikkausliigan maalipörssiä johtava Rasmus Karjalainen on tehnyt kymmenen maalia kymmenessä ottelussa Veikkausliigassa. Hurja alkukausi palkittiin kutsulla Huuhkajiin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Rasmus Karjalainen
Rasmus Karjalaisen kauden ensimmäinen maali syntyi Ilveksen verkkoon huhtikuussa. Silloin hän pelasi vielä laitahyökkääjänä.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Viime torstai oli ikimuistoinen päivä Rasmus Karjalaiselle. Aamulla puhelin soi, ja langan toisessa päässä oli Karjalaisen seurajoukkueen Kuopion Palloseuran päävalmentaja Jani Honkavaara. Honkavaara varoitti, että hetken päästä saattaisi tulla puhelu maajoukkueen päävalmentajalta Markku Kanervalta.

Pari tuntia myöhemmin puhelimen näyttöruudulla näkyi Kanervan numero. Karjalainen vastasi puheluun ja sai kutsun jalkapallomaajoukkueen matkaan kesäkuun alun maaotteluihin Romaniaa ja Valko-Venäjää vastaan. Veikkausliigan maalipörssin kärkimiehelle oli tilausta, kun Huuhkajien vakiohyökkääjistä Joel Pohjanpalo ja Teemu Pukki eivät päässeet mukaan.

– En odottanut sellaista puhelinsoittoa. Kutsu herätti isoa ylpeyttä. Pelaaminen A-maajoukkueessa on ollut pikkupojasta asti suurin haave, Karjalainen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Karjalainen, 22, on pelannut kahdeksan ottelua alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta miesten mukaan hän pääsee nyt ensimmäistä kertaa.

– Onhan se eri asia pelata A-maajoukkueessa. Odotan innolla, että pääsen näyttämään sinne. Pelaan tällä hetkellä kovalla itseluottamuksella.

Hurja alkukausi

Nuoren hyökkääjän itseluottamus on syystäkin korkealla. Hän on tehnyt alkukaudella kymmenen maalia kymmenessä ottelussa.

Karjalaisen tehovire alkoi 3. toukokuuta SJK:ta vastaan, kun KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara siirsi hänet kesken ottelun laiturista keskushyökkääjäksi. Sen jälkeen Karjalainen on tehnyt kuudessa ottelussa yhdeksän maalia.

Keskushyökkääjän tontilla Karjalainen pääsee käyttämään entistä useammin suurinta vahvuuttaan, tulista ja tarkkaa laukausta, joka lähtee laadukkaasti kovastakin vauhdista. Sentterin paikalla Karjalainen viettää enemmän aikaa lähempänä maalia, minne palloa luonnollisesti pyritään pelaamaan.

– Tiedän tasan tarkkaan, mitkä minun vahvuuteni ovat ja kuinka paljon pystyn tekemään maaleja. KuPSissa keskushyökkääjä saa paljon maalipaikkoja. On ihan selvä lähtökohta, että niillä paikkamäärillä minun pitää tehdä maaleja, Karjalainen sanoo itsevarmasti.

Keskushyökkääjän tontti ei ole Karjalaiselle vieras pelipaikka. Hän on pelannut sentterinä OLS:n junioreissa, mutta Veikkausliigassa hänen pelipaikkansa on tätä ennen ollut laidassa.

Jani Honkavaara
KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara kokeili Karjalaista keskushyökkääjänä jo harjoituskaudella.AOP

KuPSin "iloinen futis" maistuu Karjalaiselle

Oululaislähtöinen Karjalainen debytoi Veikkausliigassa viime kaudella PS Kemin joukkueessa. Hän teki Kemille kahdeksan maalia 32 veikkausliigaottelussa.

Mainiot peliesitykset herättivät mielenkiinnon KuPSissa, joka hankki Karjalaisen kahden vuoden sopimuksella.

Kuopiossa Karjalainen on saanut tottua pelaamaan joukkueessa, joka lähtee lähes joka peliin ennakkosuosikkina. PS Kemissä altavastaajan asema tuli tutuksi.

– KuPSissa pelataan hyökkäävää jalkapalloa, sellaista iloista futista. Vierellä pelaa todella kovia jätkiä, joille pitää antaa tunnustusta. Vaikka maalit ovat kertyneet minulle, on joka äijän ansiota, että niitä tulee.

Karjalainen jakaa tunnustusta Urho Nissilälle, Petteri Pennaselle, Ats Purjeelle ja kumppaneille. KuPS on laadukkaiden hyökkäävien pelaajiensa johdolla Veikkausliigassa tällä hetkellä kolmantena.

Tavoite siirtyä ulkomaille

Karjalainen takoo maaleja siihen tahtiin, että kuopiolaiset eivät välttämättä saa nauttia hänen peliesityksistään enää kovin kauaa. Paikka maajoukkueessa ja mahdollinen Veikkausliigan maalikuninkuus ovat kovia meriittejä ulkomaalaisten seurojen silmissä.

Nuoren hyökkääjän tavoite on tehdä ura ulkomailla, mutta hän ei vaivaa päätään siirtokuvioilla.

– Minun on ihan turha alkaa miettiä sellaisia, kun en voi, enkä halua tyrkyttää itseäni minnekään, Karjalainen sanoo.

– Yritän tehdä mahdollisimman paljon maaleja ja mahdollistaa, että voimme voittaa mestaruuden tällä kaudella.

Rasmus Karjalainen
Pääpelaaminen on yksi Rasmus Karjalaisen kehityskohteista.AOP

Karjalainen ei haihattele tulevaan, vaan elää hetkessä. Hänen puheistaan kuulee, että keskittyminen on päivittäisessä työnteossa. Karjalainen käyttää sanaa "toistot" usein puheessaan.

– Voisin tehdä päällä enemmän maaleja ja laukaustakin pitää kehittää koko ajan. Nyt ei voi hellittää yhtään. Ominaisuudet kehittyvät, kun tekee joka päivä toistoja.

Rooli maajoukkueessa avoinna

Karjalainen ei vielä tiedä, missä roolissa hän on maajoukkueessa kesäkuun alun otteluissa. Suomi kohtaa Romanian 5. kesäkuuta ja Valko-Venäjän 9. kesäkuuta.

Viime torstaina Karjalainen kävi päävalmentaja Kanervan kanssa puhelimessa pintapuolisen keskustelun taktiikasta, mutta yksityiskohtaisemmin roolista puhutaan, kun maajoukkueleiritys alkaa.

Kutsu maajoukkueeseen oli Karjalaiselle yksi tähänastisen uran kohokohdista, mutta nuoren hyökkääjän puheista päätellen yllättäen tullut puhelinsoitto ei jää hänen maajoukkueuransa ikimuistoisimmaksi hetkeksi.

– Lähden sinne kovalla itseluottamuksella. Samanlaista se jalkapallo on maajoukkueessakin. Toivottavasti saan mahdollisimman paljon näyttöpaikkoja, joita käyttää hyväksi.

Lue myös:

KuPS:n maalitykki saa näyttöpaikan Huuhkajissa

Pukki, Pohjanpalo, Ring ja Arajuuri sivussa – Huuhkajilla ikäviä takaiskuja joukkueen kasaamisessa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat