Hyppää sisältöön

Kommentti: Teräsmies LeBron Jamesin voi nimetä kaikkien aikojen parhaaksi koripalloilijaksi, mutta kritisoijat saanevat lisää polttoainetta ilmiömäisenäkin keväänä

Vaikka LeBron James ei ole voittanutkaan vielä tänä keväänä mestaruutta, niin hän on venynyt kenties uransa kovimpaan suoritukseen, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

LeBron James Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Maailman kovimmassa koripalloliigassa NBA:ssa kevään pelit ovat saavuttaneet viimeisen pysäkin ja lajin suuri supertähti LeBron James on virittänyt otsikoiden kirjaimet Pohjois-Amerikassa suuriksi.

Asiassa ei ole sinänsä mitään uutta, kuten ei myöskään tulevassa finaaliparissa Jamesin Clevelandin ja Golden Staten tähtisikermän välillä. Mutta tänä keväänä Jamesin esitykset ovat olleet vielä hänen normaalia, uskomatonta tasoaan kovempia.

Vaikka finaalipari Clevelandin ja Golden Staten kohdalla on neljäs peräkkäinen, Jamesin finaalipaikka ei ollut itsestäänselvyys. Clevelandin joukkue on tällä kaudella ollut huomattavasti heikompi kuin aiemmin.

NBA:n toiseksi huonoimman puolustusjoukkueen ei olisi pitänyt päästä finaaleihin, mutta silti 33-vuotias James on jyrännyt yksinään kaikki mahdolliset vastukset.

James löi Indianan ja Toronton. 15 kauden veteraanin tahti ei hidastunut myöskään konferenssifinaaleissa Bostonia vastaan. Kuudennessa pelin loppuhetkillä amerikkalaisatleetti painoi useamman vaikean heiton sisään ja johdatti joukkueensa ratkaisevaan seitsemänteen otteluun käytännössä yksin.

Viimeisessä esityksessään James pelasi koko 48 minuutin ottelun, vaikka jo kolme vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun)piti sitä mahdottomana tehtävänä. Samalla syntyi 35 pistettä, 15 levypalloa ja 9 koriin johtanutta syöttöä. Boston koki kevään pudotuspelien ensimmäisen kotitappionsa kymmenen voiton jälkeen.

Tänä vuonna James on siis joutunut muuntautumaan järkyttävän kovaksi teräsmieheksi. Cavaliersin muu joukkue on kaukana finaalitasosta ja ilman Jamesia voisi pudotuspelipaikkakin tehdä tiukkaa. James on ollut kahdeksan viime vuotta NBA:n finaaleissa ja voittanut kolme mestaruutta, mutta tämän kevään finaalipaikkaa voi pitää uran kovimpana. Ainoastaan kevään 2007 Cavaliersin raahaamista finaaleihin voi pitää uralla kovempana saavutuksena.

Marcus Morris yritti kaikkensa, mutta ei pystynyt estämään LeBron Jamesia. Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Vertailu kestää viimein myös Jordaniin

Jamesin ylivoima on jälleen kerran saanut valloilleen keskustelun kaikkien aikojen kovimmasta koripalloilijasta. Vertailu valtikkaa pitäneeseen Chicago Bullsin legendaan Michael Jordaniin käy jälleen kuumana. Keskustelu usein päättyy siihen, että Jordan voitti urallaan kuusi mestaruutta. Hän oli aina voittamaton NBA:n finaaleissa.

James on puolestaan voittanut toistaiseksi kahdeksasta finaalistaan "vain" kolme. Tämän argumentin puolustajat saanevat myös tänä keväänä lisää polttoainetta. Golden State on Jamesin hurjasta keväästä huolimatta selvä mestariehdokas.

Golden State on vedonlyöntikertoimien perusteella (siirryt toiseen palveluun)suurin ennakkosuosikki NBA:n finaaleissa 16 vuoteen. Todennäköisesti mestaruusjuhlat jäävät Jamesilta väliin tänäkin keväänä uransa yhdeksännessä finaaleissaan. Kovimmat kriitikot saavat lisää polttoainetta perusteluihinsa.

On oma keskustelunsa, onko vertailu urheilulajien eri aikakausien parhaiden välillä hedelmällistä. Mutta kun tätä vääntöä vääjäämättä jatkuvasti riittää, niin olisi hassua olla nostamatta Jamesia aivan kaikkien aikojen parhaiden terävimpään kärkeen. Peli kehittyy vuosikymmen vuosikymmeneltä ja samalla pelaajat paranevat.

Hänellä on tässä vaiheessa Jordania enemmän muun muassa enemmän ykkösviisikkovalintoja, kovin pisteputki kaksinumeroisille lukemille, enemmän tripla-tuplia ja voittoja pudotuspeleissä.

Viimeistään tänä keväänä on myös nähty sellainen esitys, että kaikkien aikojen koripalloilijaksi nimeäminen ei olisi myöskään kovin väärä.

Lue myös:

NBA:n finaaleissa kohtaa jälleen sama kaksikko – Golden State nousi seiskapelissä voittoon Houstonista

Cleveland jo neljännen kerran perättäin NBA:n finaaleihin, James hirmuisessa vireessä kohti mestaruutta **
**

LeBron James ja Cleveland eivät suostuneet päättämään kauttaan – Jamesin huippuottelu siirsi ratkaisun seitsemänteen peliin

LeBron James teki NBA-historiaa – jälleen valinta ykköstähdistöön!

Päivitetty kello 17.13. Lisätty, että tappio Clevelandille oli Bostonin ensimmäinen kotitappio tänä keväänä.