Hyppää sisältöön

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ravisteli yleisurheilupiirejä ja sai rankkaa palautetta kokeneelta managerilta – nyt Mäkelä haluaa kertoa, mitä kirjoituksellaan tavoitteli

Kokenut urheilumanageri Jukka Härkönen arvosteli Urheiluhullut-ohjelmassa kovin sanoin Kristiina Mäkelän kirjoitusta, jossa Mäkelä kritisoi Suomen Urheiluliittoa. Mäkelän mukaan keskustelu meni Härkösellä pahasti sivuraiteelle. Kolmiloikkaaja epäilee, että Härkönen ei ole lukenut koko tekstiä.

Kuva: AOP

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ravisteli Suomen yleisurheilupiirejä kritisoimalla avoimesti Suomen Urheiluliittoa. Mäkelän kirjoitus julkaistiin FinnishNews-sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

– SUL ei ole tällä hetkellä sellainen organisaatio, joka pystyy tuottamaan huippu-urheilijoista mitalisteja, kuului Mäkelän viesti.

Hän arvosteli suorin sanoin myös Urheiluliiton johtoa.

– Johtohenkilöiden pitäisi välittää enemmän urheilijoista, joita heidän pitäisi edustaa. Ei ole olemassa sellaista järjestelmää, jonka kautta lupaavat nuoret urheilijat ja heidän valmentajansa saisivat tarvittavaa tietoa, Mäkelä kirjoitti.

Mäkelän kritiikkiin yhtyi myös aitajuoksija Lotta Harala, joka antoi palautetta Urheiluliitolle Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Uskon, että asiat ovat Urheiluliitossa aika sekaisin, Harala sanoi.

Suomen yleisurheilun ja SUL:n tilanteesta keskusteltiin laajasti Urheiluhullut-ohjelmassa maanantaina. Lähetyksessä oli mukana myös kokenut urheilumanageri Jukka Härkönen. Härkönen otti esiin Mäkelän kirjoituksen, eikä säästellyt sanojaan.

– Jos Kristiina kuvittelee, että tällä ulostulollaan auttaa tulevia urheilijoita, niin ookoo. Totuus on kuitenkin se, että Kristiina Mäkelä on omaan tasoonsa nähden yleisurheilukartalla maailman tuetuin urheilija. Hänellä on äärimmäisen hyvin tukiasiat hoidossa, kiitos hänen hyvän tiiminsä. Sikäli Kristiinan ulostulo tuntui ihmeelliseltä.

Jukka Härkösen manageroimat urheilijat ovat voittaneet olympialaisissa ja MM-kisoissa yhteensä yli sata mitalia. Kokeneen Härkösen mukaan suomalainen yleisurheilija on millä kansainvälisellä mittarilla tahansa mitattuna hyvässä taloudellisessa tilanteessa.

– Ja meillä on myös suhteellisen hyvät harjoituspaikat. Upeat sisäharjoittelupaikat, loistavat kentät ja niin edelleen, Härkönen sanoi.

Suomen Urheiluliitossa Mäkelän kritiikki aiotaan käsitellä, vaikka liiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi näkee ulostulon ennemminkin yksittäisenä puheenvuorona.

– Kristiina Mäkelä varmasti tuntee näin, ja meidän on käsiteltävä asia, mutta suurta kuvaa emme voi piirtää yksittäisten kautta. Täällä on hyvin paljon tyytyväisiä, esimerkiksi saman lajin Simo Lipsanen ja hänen valmentajansa ovat koko ajan sanoneet, että heillä on kaikki, mitä tarvitaan.

– Toivotan kaikkea hyvää Kristiinalle, mutta tässä vaiheessa kautta pitäisi keskittyä tulevan kesän tekemisiin, Harmaakorpi kommentoi.

”Kukaan urheilijoista ei ole tyytyväinen liiton toimintaan”

Kristiina Mäkelä kuuli Jukka Härkösen avautumisesta tiistaina. Mäkelän mukaan Härköseltä meni ohi hänen kirjoituksensa sisältö ja tarkoitus.

– Tässä mentiin nyt niin kauas pointista, jonka halusin nostaa esiin. Härkönen ei ole tainnut lukea sitä kirjoittamaani tekstiä, Mäkelä sanoi.

Mikä sen kirjoituksen tärkein viesti oli?

– Pääpointti minulla oli se, että toivon urheilijoille paljon positiivisempaa ja toimivampaa työyhteisöä. Kukaan urheilijoista ei ole nyt tyytyväinen liiton toimintaan, Mäkelä sanoi.

Jukka Härkösen mielestä olet ”omaan tasoosi nähden yleisurheilukartalla maailman tuetuin urheilija”. Miten vastaat Härköselle?

– Mitä tuohon nyt sanoisi… Sanotaan vaikka, että Suomessa asiat pitää olla paremmin kuin Afrikassa. Saan alle tonnin kuussa rahaa käteen. Silloin pitää aika tarkkaan miettiä, että miten sen käytän. Mutta se oli hänen mielipiteensä. Hänellä on siihen oikeus. Hänen näkemyksensä mukaan Suomessa urheilijat saavat paljon tukea, Mäkelä vastasi.

Mäkelä halusi muistuttaa, miksi hän kritisoi julkisesti Urheiluliiton toimintaa.

– Meillä Suomessa ei tehdä edes perusasioita kunnolla. Meillä on täällä todella paljon tietoa, mutta kukaan ei kerää sitä eikä välitä urheilijoille eteenpäin, hän kertoi.

Kolmiloikkaajan mukaan esimerkiksi loukkaantumistilanteissa moni urheilija ei tiedä, miten toimia.

– Kukaan ei tiedä, mille lääkärille kannattaisi mennä. Jos tietoa jaettaisiin ja olisi kunnon organisaatio takana, niin se helpottaisi urheilijoiden arkea valtavan paljon. Ja sitä kautta meillä olisi parempia urheilijoita.

”Urheilijat eivät uskalla vaatia oikeuksiaan”

– Olen saanut valtavasti positiivista palautetta kirjoituksestani. Niin tutuilta kuin täysin tuntemattomilta. Kaikki ovat kiitelleet, että on tosi hienoa kun uskallan tuoda asioita esiin, Mäkelä sanoi.

Mäkelä korosti, että tarkoitus ei ollut missään nimessä valittaa, vaan toimia sen puolesta, että asiat kehittyisivät urheilijoiden näkökulmasta parempaan suuntaan.

– Suomessa on paljon hyviä yleisurheilijoita. Minäkin pääsin olympiafinaaliin. Kirjoitukseni tarkoitus oli toimia sen puolesta, että joku muukin urheilija voisi hyötyä kaikesta siitä kokemuksesta, jota itsellenikin on kertynyt. Ja siihen tarvittaisiin toimivaa organisaatiota.

Mäkelän mukaan monet urheilijat eivät uskalla puhua vaikeista asioita julkisesti. Hän kertoo, että kulisseissa näkyy ja kuuluu valtavasti tyytymättömyyttä Urheiluliittoa kohtaan, mutta yhtenäistä rintamaa ei tiedostetuista ongelmista huolimatta ole muodostunut.

– Urheilijoiden ääni on hajanainen. Ja urheilijoista on tullut myös arkoja, eivätkä he uskalla vaatia oikeuksiaan. Muutamat ovat sitä yrittäneet, mutta heti on tullut turpaan, Mäkelä sanoi.

Kolmiloikkaaja kertoi kuullensa, että hänen kirjoitustaan epäiltiin julkisuus- ja huomiohakuiseksi tempuksi. Sen Mäkelä tyrmäsi täysin.

– Kirjoitukseni ei ollut mikään julkisuustemppu. Halusin vain nostaa esiin tärkeitä asioita ja epäkohtia, jotta kaikkien urheilijoiden olosuhteet ja mahdollisuudet paranisivat.

Jukka Härkösen kanssa Mäkelä aikoo keskustella, kun he seuraavan kerran tapaavat.

– Jos tapaan Jukan, varmasti puhutaan hänen kanssaan näistä asioista, Mäkelä sanoi.

Lue myös: