Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Bidasoa Irún
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Pikkuleijonien MM-kultasankari joutui jättämään NHL-testileirin sairastelun takia väliin – kolme suomalaispelaajaa mukana huippulupausten rääkissä

Jesperi Kotkaniemi, Rasmus Kupari ja Sampo Ranta osallistuvat tällä viikolla NHL:n testileirille. Kykyjenetsijä Göran Stubb kertoo, minkälaisista nuorista lahjakkuuksista on kyse.

NHL

1

Patrik Laine 2016 Draft Combine
Patrik Laine vuoden 2016 Draft Combine -leirillä.AOP

Mikä Draft Combine?

Draft Combine on vuosittain järjestettävä jääkiekon NHL:n testileiri, johon kutsutaan noin sata ikäluokkansa lahjakkainta nuorta pelaajaa. Viikon aikana NHL-seurat haastattelevat pelaajia, minkä lisäksi pelaajat osallistuvat kuntotesteihin. Testileirillä annetaan näyttöjä kesän NHL-varaustilaisuuteen.

Tänä vuonna leirille matkusti kolme suomalaispelaajaa. Alle 18-vuotiaiden maailmanmestarit Jesperi Kotkaniemi, Rasmus Kupari ja Sampo Ranta saapuivat Buffaloon lauantaina oppaanaan Göran Stubb, NHL:n Euroopan kykyjenetsijätoimiston johtaja.

Maanantaista keskiviikkoon nuorilla suomalaispelaajilla on ohjelmassa haastatteluja.

– Kaikilla heistä on haastattelu sovittu yli 25 seuran kanssa, Stubb sanoo.

Torstaina ja perjantaina on luvassa kova testirääkki, jossa mitataan muun muassa pelaajien kestävyyttä, hapenottokykyä, ketteryyttä ja voimaa.

NHL:n varaustilaisuudessa liigan seurat varaavat itselleen nuorten jääkiekkoilijoiden pelaajaoikeudet seuraaviksi vuosiksi.

2

Niklas Nordgren
Niklas Nordgren pääsi tällä kaudella HIFK:n miesten joukkueen matkaan.AOP

Niklas Nordgrenin matka peruuntui

Suomesta leirille oli lähdössä neljäskin pelaaja, Helsingin IFK:n Niklas Nordgren. Pikkuleijonien MM-kultasankari sairastui kuitenkin lähtöpäivänä, eikä päässyt matkaan.

Nordgren viimeisteli Suomen voittomaalin Yhdysvaltojen verkkoon alle 18-vuotiaiden MM-finaalissa. Nordgren voitti MM-turnauksen maalipörssin kahdeksalla osumallaan.

– Kymmenen NHL-seuraa oli tilannut häneltä haastattelun ennen MM-turnausta. Kisojen jälkeen oli yhtäkkiä 20 seuraa, jotka halusivat jututtaa häntä, Göran Stubb kertoo.

Nordgrenin haastattelut siirtyvät juhannusviikolle, jolloin hän matkustaa Dallasiin NHL:n varaustilaisuuteen.

– Hänen osakkeensa nousivat huomattavasti nuorten MM-kisoissa. On kova meriitti, jos siellä voittaa maalipörssin. Veikkaan, että hänet varataan ensimmäisen kierroksen loppupäässä tai toisen kierroksen alussa, Stubb arvioi.

3

Jesperi Kotkaniemi
Jesperi Kotkaniemi on Porin Ässien päävalmentajan Mikael Kotkaniemen poika.AOP

Jesperi Kotkaniemi ikäluokan ehdotonta eliittiä

Lähes varmana pidetään, että Buffalo Sabres valitsee tämän vuoden varaustilaisuuden ykkösvuorollaan ruotsalaispuolustaja Rasmus Dahlinin. Suomalaisten kärkinimi on Jesperi Kotkaniemi, joka saatetaan Stubbin arvion mukaan varata jopa kärkikymmenikössä.

– Olen varma, että hänet varataan ensimmäisellä kierroksella. Mitä olen täällä Buffalossa jutellut eri seurojen edustajien kanssa, tämä tunne vaan vahvistuu, Stubb sanoo.

Kotkaniemi, 17, pelasi tällä kaudella SM-liigassa Porin Ässissä. Keskushyökkääjän koulutuksen saanut Kotkaniemi pelasi pääasiassa laidassa. Tehopisteitä syntyi 57 ottelussa 29 (10+19).

– Kotkaniemi on maalintekijä, mutta myös pelinrakentaja, joka on yllättävän hyvä luistelija. Hänellä on erittäin hyvä pelikäsitys.

4

Rasmus Kupari
Rasmus Kupari on pelannut Oulun Kärpissä kaksi kautta.AOP

Kupari on Ahon ja Puljujärven sekoitus

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner luonnehti viime syksynä Rasmus Kuparia yhdistelmäksi Sebastian Ahoja ja Jesse Puljujärveä. Kupari on vikkelä, taitava ja älykäs pelaaja.

– Kupari on erinomainen luistelija. Hän voisi parantaa vielä laukaisutaitoaan. Sekä Kuparilla että Kotkaniemellä on erittäin hyvä peliäly. Luistelua, voimaa ja syöttämistä voi harjoitella, mutta peliäly on synnynnäistä, Stubb sanoo.

Kupari pelasi tällä kaudella Kärppien miesten joukkueessa 39 runkosarjaottelua, joissa hän teki 14 (6+8) pistettä. Pudotuspeleissä Kupari jäi mestarijoukkueen varamieheksi, joten Kärpät päästi hänet kesken finaalisarjan poikamaajoukkueen matkaan.

Alle 18-vuotiaiden ratkaisupeleissä Kupari oli Suomen kultajoukkueen parhaimmistoa. Stubbin mukaan Kupari varataan todennäköisesti ensimmäisellä kierroksella NHL:ään.

5

Sampo Ranta
Sampo Ranta (keskellä) teki alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa tehopisteet 1+1.Pasi Mennander / Jääkiekkoliitto

Sampo Ranta on kulkenut erilaista polkua

Naantalissa syntynyt Sampo Ranta on suomalaisille vähän tuntemattomampi pelaaja, vaikka hän on ikäluokkansa parhaimmistoa. Rantaa ei tunneta kovin hyvin kiekkopiireissäkään, koska hän ei ole pelannut Suomessa C-junioreiden jälkeen.

Ranta lähti hieman yllättäen kaudelle 2015–16 Itävaltaan pelaamaan akatemialätkää Salzburgiin. Sen jälkeen Ranta suuntasi Yhdysvaltoihin juniorisarja USHL:ään Sioux City Musketeersin joukkueeseen, jossa hän nousi avainpelaajaksi tällä kaudella. Kesän jälkeen Rannan on tarkoitus lähteä pelaamaan yliopistokiekkoa Wisconsiniin.

– Sampo on sellainen yleispelaaja, jolla ei ole tosi suuria vahvuuksia, mutta ei mitään heikkouksiakaan. Hän on erittäin hyödyllinen joukkuepelaaja, jota arvostetaan Pohjois-Amerikassa, Stubb sanoo.

– Hänet varataan todennäköisesti ensimmäisen kierroksen loppupuolella tai toisen kierroksen alussa.

NHL:n varaustilaisuus järjestetään 22.–23. kesäkuuta.

Lue myös:

Pikkuleijonien hurmosjoukkueelle MM-kultaa! - USA nurin finaalissa

Kultaleijonat Kotkaniemi ja Kupari korkealla NHL-draftin asiantuntijaveikkauksissa – Ässät-lupausta verrattiin jopa Jevgeni Malkiniin

Vain viisi NHL-tähteä on pystynyt hurjempaan saldoon – SM-liigan teinisensaatiolta odotetaan suurtekoja jo tänä keväänä: "Toivottavasti olen jonain päivänä heitä parempi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme