Suomen U17-maajoukkue sai unelmalohkon MM-kisoihin, päävalmentaja Saloranta uskoo häikäisevään joukkueeseensa: "Voi olla, että marras-joulukuussa Uruguayn suunnalta kuuluu kummia"

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kohtaa MM-lopputurnauksen alkulohkossa Uruguayn, Ghanan ja Uuden-Seelannin. Joukkueen päävalmentaja Marko Saloranta on todella tyytyväinen lohkojakoon. Hän uskoo, että Suomella on hyvät mahdollisuudet ottaa lohkostaan jatkopaikka.

jalkapallo
Taru Nyholm/SPL
Marko Saloranta

Häkellyttävästi EM-lopputurnauksessa venynyt Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sai MM-kisojen lohkojaossa parhaan mahdollisen lohkon.

Euroopan maat jaettiin eri lohkoihin arvonnassa. Näin ollen, kun Saksa päätyi lohkoon C ja Espanja lohkoon D, jäi neloskorissa olleelle Suomelle mahdollisiksi vaihtoehdoiksi enää A- ja B-lohkot.

Lopulta Pikkuhelmarit arvottiin lohkoista helpoimpaan A:han, jossa vastaan tulevat isäntämaa Uruguay, Ghana ja Uusi-Seelanti.

Suomen lohkovastustajista Ghana on ollut mukana joka kerta tämän ikäluokan MM-kisoissa, eli vuodesta 2008 lähtien. Viisissä kisoissa Ghanan paras saavutus on kolmas sija vuonna 2012. Uruguay ja Uusi-Seelanti eivät ole sijoittuneet aiemmissa kisoissa.

– Meille tuli erittäin hyvä lohko, kaikista mahdollisista paras ja sopivin meille. B-lohko olisi ollut mielestäni selvästi kovempi. Siellä oli kuitenkin hyvät joukkueet Japani ja Brasilia. Olemme tähän lohkoon kaikin puolin tyytyväisiä, Suomen joukkueen päävalmentaja Marko Saloranta kommentoi Yle Urheilulle.

U17, Pikkuhelmarit ennen peliä Englantia vastaan.
Palloliitto

Saloranta muistuttaa, ettei MM-kisoissa ole helppoja lohkoja, mutta A-lohko oli hänelle mieleisin.

Suomen lohkossa etuna on muun muassa se, että Pikkuhelmarit pääsevät pelaamaan kotijoukkue Uruguayta vastaan. Odotettavissa on, että katsomot pullistelevat kotijoukkueen pelissä. Kovassa paineessa pelaaminen taas on kehittävää pelaajille.

Suomelle pedattu tie jatkoon, jopa ennakkosuosikkien kaataminen mahdollista

Suomen alle 17-vuotiaat tytöt raivasivat ensi kertaa tiensä ikäryhmän MM-lopputurnaukseen.

Saloranta sanoo, että Suomen pääseminen jatkopeleihin on realismia. Jatkopaikkaan vaaditaan suunnilleen samanlaista venymistä kuin MM-lopputurnauspaikan saavuttamisessa.

Isoimmat ennakkosuosikit MM-kisoissa lienevät Pohjois-Korea, Japani ja Etelä-Korea, jotka ovat kaikki menestyneet hyvin aiemmissa MM-kisoissa. Pohjois-Korealla on alle 17-vuotiaiden MM-kisoista eniten mestaruuksia (2). Japani on voittanut mestaruuden kerran ja ollut kaksi kertaa hopealla. Etelä-Korea on voittanut mestaruuden kerran, kahdeksan vuotta sitten.

Saloranta veikkaa, että Aasian maiden menestystä voivat uhata Espanja ja Saksa. Haastajia voi tulla myös Pohjois- ja Keski-Amerikan turnauksesta, josta tiensä MM-lopputurnaukseen selvittää vielä kolme joukkuetta kesäkuun puolella. Näistä erityisesti Kanada ja Yhdysvallat voivat olla MM-kisoissa vahvoilla.

Suomen maksimisuoritusta Saloranta ei pysty edes nimeämään. Suomen joukkue venyi upealla tavalla jo EM-lopputurnauksessa, joten yllätyksiä voi tulla vielä MM-kisoissakin.

– Tuntuu, ettei tällä joukkueella ole tulossa seinää tai kattoa ihan heti vastaan. En itse yllättyisi oikeastaan mistään. Voi olla, että marras-joulukuussa Uruguayn suunnalta kuuluu kummia.

Valmistautuminen MM-kisoihin alkaa heti

Saloranta oli paikalla Zürichissä, jossa MM-lohkot arvottiin keskiviikkona. Ensi viikolla päävalmentaja lähtee kiertämään tyttöjen seurajoukkueita. Niissä Saloranta käy jokaisen EM-pelaajan kanssa läpi asiat, joiden avulla pelaajat voivat ottaa urallaan seuraavat askeleet eteenpäin.

Lisäksi valmennusryhmä alkaa kerätä videoita ja tietoja A-lohkon vastustajista sekä mahdollisista jatkopelien vastuksista.

Pikkuhelmarit, tyttöjen U17-joukkue EM-välierissä
Pikkuhelmarit, tyttöjen U17-joukkue EM-välierissäPalloliitto

Ainoastaan A-lohkosta tiedetään jo kaikki siinä pelaavat joukkueet. Muiden lohkojen viimeiset maat selviävät vasta kesäkuussa, kun Pohjois- ja Keski-Amerikan MM-kisaajat selviävät.

– Siitä on iso hyöty, että tiedämme kaikki vastustajat jo. Kun viimeiset MM-paikat ratkeavat, meillä on kaikista tulevista vastustajista jo materiaalit kasassa.

Saloranta uskoo, että joukkueeseen panostetaan hyvin Palloliitosta. Joukkueen ympärillä on ollut positiivinen vire jo pitkään ja ilmapiiri on suotuisa. EM-lopputurnausta varten Suomi pääsi viiden päivän leirille ja matkustamaan hyvissä ajoin Liettuaan, vaikka valmisteluaikaa jäi vähän, noin kuusi viikkoa. Lisäksi joukkueen taustatiimiin tuli vahvistuksia kisojen ajaksi.

– Arvostan todella paljon kaikkea sitä, mitä meidän eteemme on tehty tähän asti. Uskon, että saamme ihan hyvän valmistautumisen näihin kisoihin.

MM-kisapaikan ottaminen oli Suomelta iso asia. Euroopasta kolmesta paikasta kisasi 45 maata, joista Uruguayn kisoihin pääsivät Suomen lisäksi Espanja ja Saksa.

U17-tytöt avaavat Uruguayssa pelattavan MM-turnauksen 13. marraskuuta Uutta-Seelantia vastaan. Suomi–Ghana pelataan 16. marraskuuta ja Suomi–Uruguay 20. marraskuuta.

Lue myös:

U17-tyttöjen MM-lohkojako selvä – Suomi vältti kovimmat maat arvonnassa

U17-tyttöjen sensaatiomainen MM-kisapaikka lohkesi kovan huuman voimin – päävalmentaja toivoo, että Suomi pääsee samaan lohkoon järjestäjämaan kanssa

Näin kaatui Englanti! – Katso Suomen U17-tyttöjen maalit MM-kisapaikan ratkaisseesta ottelusta

Tyttömaajoukkueen sensaatiomainen MM-kisapaikka irtosi kovan taistelun jälkeen – "Ei olisi ikinä uskonut, että olemme Euroopan kolmanneksi paras maa"

U17-tytöt selvittivät tiensä jalkapallon MM-kisoihin – Englanti kaatui EM-turnauksen viimeisessä ottelussa!

Suomalaisittain poikkeuksellinen joukkue tavoittelee tosissaan Euroopan mestaruutta – "Suomessa ollaan tyytyväisiä, jos pelataan tasapeli maailman huippuja vastaan"

Suomi on yhtäkkiä noussut maailman huipulle nuorten jalkapallossa – kahdeksan vuotta sitten alkanut kulttuurinmuutos poikii nyt historiallisia tuloksia

Vilma Koivisto, 15, muuttaa Ruotsiin kehittyäkseen maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat