Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Vain viidelle maastohiihtäjälle suuri apuraha – "Tuohan on se joukko, joka on tehnyt sen tuloksen"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi kommentoi talvilajien urheilijoille myönnettyjä urheilija-apurahoja.

hiihto
Iivo Niskanen saapuu maaliin Salpausselän kisoissa.
Iivo Niskaselle myönnettiin 20 000 euron urheilija-apuraha.AOP

Urheiluministeri Sampo Terho on myöntänyt talvilajien urheilijoille yhteensä 914 000 euron urheilija-apurahat. Suurimman urheilija-apurahan, 20 000 euroa, sai kahdeksan urheilijaa.

Maastohiihtäjistä suurimman apurahan saivat Ristomatti Hakola, Martti Jylhä, Iivo Niskanen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Vielä vuosi sitten kymmenen maastohiihtäjää nautti suurinta apurahaa.

– Tuohan on se joukko, joka on tehnyt sen tuloksen. Haluaisin nähdä listalla paljon muitakin urheilijoita, mutta ymmärrän senkin, että valtion budjetti on rajallinen tässäkin asiassa, Jauhojärvi sanoi.

Joku saattaa ihmetellä, miksi Pyeongchangin olympiavoittaja Iivo Niskanen saa 20 000 euron apurahan, mutta esimerkiksi Matti Heikkinen ei saanut lainkaan apurahaa.

Matti Heikkisen verotetut ansiotulot ovat ylittäneet 80 000 euron palkkakaton, mutta Iivo Niskasen tulot eivät.

– Vaikka urheilija olisi olympiavoittaja, silti joidenkin toisten urheilijoiden tulot saattavat olla paremmat, jos he ovat onnistuneet paremmin yhteistyökumppaniensa hankinnassa, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi huomautti.

– Voi olla, ettei Iivo Niskasen menestys ole vielä kulminoitunut hänen verotukseensa. Verotustiedothan tulevat vuoden myöhässä, Jauhojärvi huomioi.

Jauhojärvi muistutti, että urheilijoilla on mahdollisuus rahastoida palkintorahojaan.

– Tällaisissa tapauksissa kaikki palkintorahat eivät näy mitenkään verotuksessa. Voi siis käydä niin, että urheilijan tulot ylittäisivät reilusti sallitut rajat, mutta kaikki tulot eivät kuitenkaan näy heidän verotuksessaan.

– Apurahoja saatetaan siis myöntää sellaisillekin urheilijoille, jotka pärjäisivät ilmankin. Samaan aikaan apurahoilta jää ulos nuoria urheilijoita, jotka joutuvat miettimään tulevaisuuttaan, vaikka ovat nousseet lajeissaan jo lähelle kärkeä.

Nyt jaettujen apurahojen suurimpia voittajia ovat naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajat, jotka saivat tukea enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajat panostavat lajiinsa samalla tavalla kuin yksilölajien urheilijat, mutta eivät pääse samanlaisiin tuloihin kuin vaikkapa miesten jääkiekon maajoukkuepelaajat, Jauhojärvi muistutti.

Lue lisää:

Historiallinen päätös – Naisleijonat sai jättipotin urheilija-apurahoja

Yli sata urheilijaa saa rahaa valtiolta – tässä kaikki apurahoja saaneet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat