Hyppää sisältöön

Naisleijonien tähti pääsee apurahan turvin pois vanhempien nurkista – ei puhu enää uran lopettamisesta

Naisleijonien tähtipelaaja Susanna Tapanin ei enää tarvitse laskea jokaista senttiä ruokakaupassa.

Susanna Tapani. Kuva: Tomi Hänninen

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi perjantaina listan tulevan kauden urheilija-apurahoista talvilajeissa. Etelä-Korean olympiakisoista pronssia voittaneelle Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueelle listaus oli iso asia, sillä Naisleijonien 22 runkopelaajaa saa nyt 10 000 euron apurahan. Vielä viime vuonna Naisleijonista vain kahdeksan pelaajaa sai 5000 euron apurahan.

Naisleijonien tähtipelaajalle Susanna Tapanille 10 000 euron apuraha on todella iso asia. Hän pystyy suunnittelemaan elämäänsä nyt aivan eri tavalla.

– Tämä oli todella iso päätös. En ollut itse saanut tähän asti ollenkaan apurahaa. Oli todella hienoa, että koko joukkue sai apurahan. Olisi ollut hassua, jos vain osa olisi saanut apurahan, kun kyseessä on joukkuelaji. Oli yllätys, että apuraha oli suurempi. Tämä auttaa todella paljon ensi kautta ajatellen, Tapani kertoi Yle Urheilulle.

"En jatka enää vanhempien nurkissa lojumista"

Viime vuonna Tapani, 25, muutti takaisin vanhempiensa luokse, koska raha ei riittänyt asumaan omassa asunnossa. Nyt Tapanin ei tarvitse miettiä jokaista senttiä.

– Pystyin viime kaudella harjoittelemaan täysipainoisesti, mutta se tarkoitti sitä, että piti asua vanhempien luona. Harjoittelin viime vuonna niin paljon kuin pystyin. Apurahan turvin pystyn jatkamaan harjoittelua samalla tavalla. Nyt pystyn panostamaan esimerkiksi ruokaan, kun ei tarvitse miettiä jokaista senttiä, Tapani iloitsi.

Kesätöitä paiskiva Tapani aikoo nyt muuttaa uudelleen pois vanhempiensa luota.

– Nyt täytyy katsoa joku kämppä. En jatka enää vanhempien nurkissa lojumista, Tapani nauroi.

Yle Urheilu kertoi viime joulukuussa Tapanin talousvaikeuksista. Te-toimisto antoi tuolloin työvoimapoliittisen lausunnon, jonka mukaan Tapani ei voi saada työttömyyskorvausta, koska pelaa kahdessa seurassa korkeimmalla sarjatasolla. Myös ringetteä huipputasolla pelaavalle Tapanille ei ole kuitenkaan maksettu palkkaa pelaamisesta.

– En ole ollut te-toimistoon enää missään yhteydessä. Nyt olen ollut kesän muutenkin töissä. Ei ole ollut asiaa te-toimistolle, Tapani selvitti.

Tapani sanoi helmikuussa, että hän ei vielä tiedä, jatkuuko hänen uransa ensi vuoden jääkiekon MM-kotikisojen jälkeen.

– Oli selvää, että pelaan kotikisoihin asti. Tällä hetkellä on kyllä sellainen fiilis, että haluaisin jatkaa pelaamista. Jos apurahoja saa, niin ilman muuta haluan jatkaa kotikisojen jälkeen, Tapani päätti.

Lue myös:

Naisleijonien ei tarvitse stressata jokaista laskua apurahapotin jälkeen – "Tuo on todella iso raha minulle"

Historiallinen päätös – Naisleijonat sai jättipotin urheilija-apurahoja

Viranomaisilta tyly päätös olympiamitaleista taisteleville Suomen huippupelaajille: työttömyyskorvaus evättiin jääkiekkoilun takia – "Tämä tuntuu tosi epäreilulta"

Naisleijonien tähden tie Pyeongchangiin päällystettiin pettymyksellä, maailmanmestaruuksilla ja talousvaikeuksilla – Susanna Tapani muutti takaisin vanhempiensa luokse voittaakseen olympiamitalin: ”Yksi kivoimmista kausista urallani”

Kaukalossa jo äidin vatsassa - Susanna Tapani on kahden lajin tähti