Suora

  • Parayleisurheilun MM, yhdeksäs kilpailupäivä
  • Yhdeksäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Peräti 25 NHL-seuraa haastatteli tällä viikolla superlupaus Kotkaniemeä – klassinen kuvatehtävä hämmensi kiekkoilijan täysin: "Oli kyllä omituisia kysymyksiä"

Porin Ässien hyökkääjä vietti tämän viikon NHL-testileirillä Buffalossa, jossa hän antoi näyttöjä juhannuksen varaustilaisuutta varten.

NHL
Jesperi Kotkaniemi
Porin Ässien Jesperi Kotkaniemi teki tällä kaudella SM-liigan 29 (10+19) tehopistettä 57 ottelussa.AOP

Jesperi Kotkaniemi vastaa puhelimeen kotonaan Porissa, jossa hän saa vihdoin ansaitun lepohetken raskaan viikon päätteeksi. Pöydässä on herkkuja, jotka jäivät Jesperin isoveljen Kasperin valmistujaisista, joita vietettiin lauantaina.

Jesperi ei ehtinyt juhliin mukaan, koska hän oli vasta tulossa kotiin Pohjois-Amerikasta. Lupaava jääkiekkoilija osallistui tällä viikolla Buffalossa Draft Combine -tapahtumaan, jossa ikäluokkansa lahjakkaimmat pelaajat antavat NHL-seuroille näyttöjä ennen kesän varaustilaisuutta.

– Oli aika kiireinen viikko. Tekemistä riitti aamusta iltaan, mutta hienoa aikaa oli. Ei tällainen ole ihan normaalia, koitin nauttia siitä, sunnuntaiaamuna Suomeen saapunut Kotkaniemi sanoo.

NHL-testileirille saavat vuosittain kutsun noin sata ikäluokan parasta pelaajaa. Tänä vuonna Suomesta Buffaloon lähtivät Kotkaniemen lisäksi Rasmus Kupari, Sampo Ranta ja Niklas Nordgren, joka sairastelun vuoksi oli paikalla vain osan ajasta.

Haastattelut jännittivät

Kotkaniemeä, 17, pidetään nelikon lahjakkaimpana. Pitkän NHL-kykyjenetsijäuran tehnyt Göran Stubb arvioi alkuviikosta Yle Urheilulle, että Kotkaniemi varataan varmasti ensimmäisellä kierroksella, parhaimmillaan kymmenen ensimmäisen joukossa.

Kiinnostus nuorta porilaissentteriä kohtaan oli valtava. Pikkuleijonat nuorten maailmanmestaruuteen johdattanutta Kotkaniemeä haastattelivat peräti 25 NHL-seuran johtohenkilöt. Erityisen kiinnostuneita olivat Montreal Canadiens, Detroit Red Wings ja Chicago Blackhawks, jotka veivät Kotkaniemen illalliselle.

– Aluksi hieman jännitti, kun tiesin, että siellä on vähän isompaa herraa pöydän toisella puolella. Kun lisäksi joutui vielä vaihtamaan kotoisasta suomesta englantiin, se tilanne oli vähän erilainen, mihin olen tottunut. Alkujännityksen jälkeen haastattelut lähtivät hyvin käyntiin, Kotkaniemi kertoo.

Mikael Kotkaniemi Jesperi Kotkaniemi
Isä Mikael Kotkaniemi valmentaa Jesperiä Porin Ässissä.AOP

Kotkaniemi oli saanut vinkkejä haastatteluihin asianhoitajaltaan ja viime vuosina Draft Combineen osallistuneilta pelaajilta. Ihan kaikkiin kysymyksiin ei etukäteen voinut varautua.

– Joillakin oli kyllä erikoisia kysymyksiä. Yhdessä haastattelussa oli kuva, jossa oli bussi keskellä risteystä ja kysyttiin, mihin bussi on menossa. Bussi näytti molemmilta puolilta samalta ja päädyt olivat samanlaiset.

– Minulla ei ollut havaintoakaan, mikä se vastaus oli. Heitin vaan, että oikealle, mutta se oli vissiin väärä vastaus, Kotkaniemi nauraa.

Bussikuva
Kuvakaappaus National Geographicin videosta

Kyseessä oli klassinen kuvatehtävä, joka on jostain syystä erityisen vaikea aikuisille. Jutun juju on, että bussin ovet ovat bussin toisella puolella, mistä voi päätellä, että ainakin suomalaisessa oikeanpuolisessa liikenteessä bussi olisi matkalla vasemmalle.

National Geographicin videon aiheesta voi katsoa tästä linkistä. (siirryt toiseen palveluun)

Kuntotesteissä paremmat tulokset kuin Dahlinilla

Haastattelujen jälkeen vuorossa olivat kuntotestit, joissa mitattiin muun muassa pelaajien kestävyyttä, hapenottokykyä, ketteryyttä ja voimaa.

Kotkaniemi oli 25 parhaan joukossa 14 eri testissä. Maksimaalista hapenottokykyä mittaavassa testissä Kotkaniemi oli viidenneksi paras tuloksella 56,0.

Suomalaissentteri pesi tuloksissa muun muassa ruotsalaispuolustajan Rasmus Dahlinin, josta povataan kesän ykkösvarausta.

– Lähdin sinne katsomaan, mikä on oma taso fysiikassa kansainvälisessä vertailussa. Hyvät tulokset sain tehtyä, Kotkaniemi sanoo.

– Aika kova rääkki se oli. Ainakin pyörätestit imevät minulta energian, kyllä siinä huono olo sen jälkeen saattaa tulla.

Jesperi Kotkaniemi Twitter
Kuvakaappaus TVA Sportsin Twitter-tililtä

Linkki alkuperäiseen twiittiin (siirryt toiseen palveluun).

Stanley Cup -finaaleissa porilaisväriä

NHL:n varaustilaisuus järjestetään 22.–23. kesäkuuta Dallasissa. Ennen sinne matkustamista Kotkaniemi harjoittelee normaalisti Porin Ässien liigajoukkueen kanssa.

Vapaa-ajallaan Kotkaniemi seuraa mielenkiinnolla NHL:n loppuotteluita, joita hän ehti katsoa NHL:n testileirin aikana.

– Aika kovaa siellä mentiin, ja hallissa vaikutti olevan hyvä fiilis. Oli se aika uskomattoman näköistä, Kotkaniemi sanoo.

Washington Capitals johtaa finaalisarjaa tällä hetkellä voitoin 2–1, mutta Kotkaniemi taitaa liputtaa Vegas Golden Knightsille. Vegasissa pelaa toinen porilaislähtöinen jääkiekkoilija, Erik Haula.

– Kyllä finaaleissa aina yksi porilainen pitää olla!

Siinä on Kotkaniemelle tavoitetta kerrakseen tuleviksi vuosiksi.

Lue myös:

Pikkuleijonien MM-kultasankari joutui jättämään NHL-testileirin sairastelun takia väliin – kolme suomalaispelaajaa mukana huippulupausten rääkissä

Vain viisi NHL-tähteä on pystynyt hurjempaan saldoon – SM-liigan teinisensaatiolta odotetaan suurtekoja jo tänä keväänä: "Toivottavasti olen jonain päivänä heitä parempi"

Mikä yhdistää Patrik Lainetta, Lauri Markkasta ja Pikkuhelmareita? Voittajatyyppien sukupolvi uudistaa täydellisesti Suomen urheilukulttuurin

Kultaleijonat Kotkaniemi ja Kupari korkealla NHL-draftin asiantuntijaveikkauksissa – Ässät-lupausta verrattiin jopa Jevgeni Malkiniin

Kupari ja Kotkaniemi onnensa kukkuloilla - "Nikke kitisi mulle penkillä ja annoin vielä yhden koittaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat