Kärppien huippulupaus teki NHL-testileirin kovimman tuloksen penkkipunnerruksessa – seurapomot kyselivät Patrik Laineen suosimasta videopelistä

Maailmanmestaruuden tällä kaudella voittanut suomalaishyökkääjä Rasmus Kupari yllättyi suorituksestaan penkkipunnerruksessa.

NHL
Rasmus Kupari
Rasmus Kupari tunnetaan paremmin sulavasta luistelustaan kuin penkkipunnerrustuloksistaan.AOP

Kärppien hyökkääjälupaus Rasmus Kupari löi kovat näytöt pöytään NHL:n Draft Combine -tapahtumassa. Kupari oli varausikäisten pelaajien ykkönen, kun rautaa nostettiin penkistä.

Onhan se jääkiekkoilijallekin ihan kova meriitti olla ikäluokkansa paras maailmassa penkkipunnerruksessa.

– Kyllä se vähän yllätti. Penkki ei ole yleensä ollut vahvuuteni, mutta tätä mitattiin vähän eri tavalla. Tässä mitattiin periaatteessa sitä, kuinka nopeasti saa tuotettua voimaa, Kupari sanoi Yle Urheilulle.

– Onhan se hienoa, jos piikkipaikan jossain ottaa. En olisi uskonut, että juuri siinä olisin paras.

NHL-leiriviikolla penkkipunnerusta mitattiin testillä, jossa tehtiin kolme punnarrusta täydellä teholla painolla, joka oli 50 prosenttia omasta painosta. Kupari teki testin noin 40 kilon painoilla.

Kuparin tulos 8,25 wattia/kilogramma ei sano maallikolle juuri mitään. Tämä testimuoto saattaa silti kertoa NHL-seurojen johtohenkilölle enemmän kuin tavallinen penkkipunnerrus, jossa mitataan maksimitulosta.

– Kuulostaa siltä, että testillä on haettu toiminnallista ja lajinomaista näkökulmaa. Se mittaa nopeusvoimaa ja räjähtävyyttä, mikä on lajille keskeinen ominaisuus, urheilulääkäri Pippa Laukka kommentoi aihetta Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun).

NHL-pomot kiinnostuneita konsolipelaamisesta

Kupari oli muutenkin tyytyväinen kuntotestiensä tulokseen, vaikka muuten hän ei kärkikymmenikköön yltänytkään. Testeissä mitattiin muun muassa lihaskuntoa, ketteryyttä, kestävyyttä ja hapenottokykyä.

NHL:n testileirin aikana ohjelmassa oli myös haastatteluja seurojen kanssa. Kupari kävi tentattavana 27 eri seuran piinapenkissä.

Suomalaishyökkääjä Jesperi Kotkaniemi kertoi sunnuntaina Yle Urheilulle, kuinka eräs klassinen kuvatehtävä hämmensi häntä yhden seuran haastattelussa. Tehtävässä piti tietää, mihin suuntaan kuvassa oleva bussi oli menossa. Kupari muistelee, että tehtävä tuli vastaan Washington Capitalsin haastattelussa.

Rasmus Kupari maajoukkue
Rasmus Kupari pelasi vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kausi huipentui maailmanmestaruuteen alle 18-vuotiaissa.AOP

Bussitehtävän lisäksi Kuparin mieleen jäivät hieman erikoiset kysymykset konsolipelaamisesta.

– Parilta joukkueelta tuli aika hauskoja kysymyksiä liittyen tähän Fortnite-videopeliin, mikä on nyt suosiossa. He kysyivät, olenko hyvä pelaamaan ja kuinka paljon pelaan sitä, Kupari kertoo.

Fortnite on suursuosion saavuttanut selviytymispeli, jossa yritetään selvitä hengissä autiolla saarella tai koitetaan pärjätä maailmassa, jonka väestöstä suurin osa on tuhoutunut myrskyn seurauksena.

Kenties pelikysymykset ovat saaneet innostuksensa Patrik Laineen ja kumppanien pelisessioista, jotka venyvät välipäivinä parhaimmillaan 12-tuntisiksi. Winnipeg Jets -hyökkääjä Laineen ja kämppäkaveri Nikolaj Ehlersin pelivalikoimaan kuuluu Fortniten lisäksi muun muassa NHL-videopeli.

Kupari ei ainakaan NHL-seurojen haastatteluissa tunnustautunut Laineen kaltaiseksi himopelaajaksi.

– Sanoin, että olen ihan jees pelaamaan Fortnitea, mutta pelailen vaan huvikseni.

Tavoite olla "käänteentekevä jätkä" Kärpissä

Kupari antoi viikon aikana näyttöjä NHL:n varaustilaisuutta varten, joka on luvassa juhannusviikonloppuna 22.–23. kesäkuuta Dallasissa.

– Uskoisin, että nimeni huudetaan ensimmäisellä kierroksella, mutta en ole mitään numerotavoitteita itselleni asettanut, Kupari sanoo.

Kupari on varausikäisten kenttäpelaajien rankingissa vähän arvioijasta riippuen 20 parhaan joukossa, joten veikkaus ykköskierroksen varauksesta osunee oikeaan.

Varauksesta on kuitenkin pitkä matka NHL:ään. Ensi kaudella Kupari pelaa lähes varmasti Kärpissä.

– Tavoitteena on ottaa Kärppien kärkikentistä paikka ja johtaa joukkuetta pelillisesti, olla ihan käänteentekevä jätkä. Toinen tavoite on tietysti menestyä joukkueena. Lähdemme hakemaan toista peräkkäistä mestaruutta.

Kärpät voitti päättyneellä kaudella Suomen mestaruuden, mutta finaalisarjassa Kupari ei mahtunut pelaavaan kokoonpanoon. Se ei nuorta hyökkääjää harmita, sillä Kärpät päästi hänet kesken finaalisarjan alle 18-vuotiaiden maajoukkueen matkaan MM-kisoihin.

Venäjän reissu päättyi mestaruusjuhliin. Kupari oli mitalipeleissä yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista.

– Se oli hieno kasvutarina sieltä 16-vuotiaista tähän. En silloin ehkä ajatellut, että voitamme mestaruuden 18-vuotiaissa. Mestaruus oli aivan uskomaton lopetus tälle kaudelle.

Lue myös:

Peräti 25 NHL-seuraa haastatteli tällä viikolla superlupaus Kotkaniemeä – klassinen kuvatehtävä hämmensi kiekkoilijan täysin: "Oli kyllä omituisia kysymyksiä"

Kultaleijonat Kotkaniemi ja Kupari korkealla NHL-draftin asiantuntijaveikkauksissa – Ässät-lupausta verrattiin jopa Jevgeni Malkiniin

Kupari ja Kotkaniemi onnensa kukkuloilla - "Nikke kitisi mulle penkillä ja annoin vielä yhden koittaa"

Pikkuleijonien hurmosjoukkueelle MM-kultaa! - USA nurin finaalissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat