Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Masennuksesta kärsivä Ruotsin sprintterilupaus kovilla kauden avausviikonloppuna - "En ollut nukkunut koko yönä"

Ruotsin takavuosien sprintterilupaus Irene Ekelund, 21, aloitti yleisurheilukautensa viikonvaihteena.

urheilu
Irene Ekelund
Irene EkelundAOP

Perjantaina Irene Ekelund pyyhälsi kauden avauksessaan sata metriä (11,77) Sollentunassa ja sunnuntaina hänen ohjelmassaan oli vuorossa 200 metrin matka.

Toinen ruotsalaissprintteri Moa Hjelmer, joka katseli vielä perjantaina Ekelundin kantapäitä, ylitti tällä kertaa maalilinjan ykkösenä aikaan 23,61. Ekelundin aika 200 metrillä painui sunnuntaina 24,02:een.

- Se (juoksu) oli hermostunut, en ollut nukkunut lainkaan edellisyönä, Ekelund paljasti SVT:n urheilulle. (siirryt toiseen palveluun)

Vaatimattomasta ajasta huolimatta Ekelund tuntee olevansa oikealla tiellä.

Hän kohtasi ensimmäiset isommat vaikeudet 18-vuotiaana ja on kärsinyt siitä lähtien, kolmen viime vuoden ajan masennuksesta ja mielenterveysongelmista.

- Minulla on takana monta raskasta vuotta ja olen tehnyt joka kerta ikään kuin paluuta radoille, tunnustaa juoksijalahjakkuus.

Masennus ja pakkomielle riesana

SVT:n urheilulle Ekelund kertoo nyt avoimesti kohtaamistaan vaikeuksista.

- Juoksin ja juoksin, enkä tehnyt paljon muuta. Sitten yhtäkkiä kaikki tuntui kaatuvan päälleni. En halunnut tuolloin edes oikein nähdä, että voin niin huonosti. Minulla oli esimerkiksi pakkomielle siitä, kun menin autolleni, niin ajattelin aina, että siellä istuu joku.

SVT:n urheilun mukaan tutkimukset osoittavat, että ainakin 30 prosenttia ruotsalaisista urheilijoista on kohdannut jossain vaiheessa mielenterveysongelmia, mikä on keskimääräistä lukemaa enemmän.

- Minusta on aika surullista, kun sanotaan, että "teen sitä mitä rakastan", mutta samaan aikaan kaikki ei ole kuitenkaan kunnossa. Sinun ei pitäisi voida huonosti, jos teet rakastamaasi juttua, Ekelund sanoo.

Ekelund on sittemmin käynyt säännöllisesti urheilupsykologilla ja jakanut rohkeasti ajatuksiaan sekä kokemuksiaan omassa videoblogissa. - Elämä on joskus hullua, luonnehtii Ekelund.

Nike huomioi myös teinisensaation

Irene Ekelund oli teininä todellinen superlupaus. Hän pyyhälsi 16-vuotiaana sata metriä aikaan 11,35. Entinen pikajuoksutähti Marion Jones kipaisi esimerkiksi samanikäisenä satasen parhaimmillaan 11,14:ään.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2013 ruotsalainen vei 200 metrillä kultaa ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 2014 samalla matkalla hopeaa. Ei siis mikään ihme, että Niken urheilutalli kiinnitti Ekelundin hyvissä ajoin riveihinsä.

Viime talvikaudella nuori sprintteri voitti Ruotsin sisähallimestaruuden 60 metrillä. Alkaneella kaudella Ekelund hakee päämatkallaan 200 metrillä 23,50-aikaa, jolla pääsisi mukaan Berliinin EM-kilpailuihin, jotka järjestetään 7.-12. elokuuta. Pitkällä tähtäimellä Ekelundin tavoite on asetettu Tokion vuoden 2020 olympialaisiin.

Ekelund juoksee seuraavan kerran Tukholman Timanttiliigan osakilpailussa satasen 10. päivä kesäkuuta.

Lähteet: SVT Sport - Aftonbladet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat