A-lohko on yksi jalkapallon MM-kisojen heikoimmista, mutta mielenkiintoa ei siitäkään puutu – luvassa kisaisännän, menestyjäehdokkaan ja suuren kysymysmerkin taisto

Yle Urheilu analysoi jalkapallon MM-kisojen lohkot joukkue joukkueelta. Venäjällä pelattavat MM-kisat alkavat torstaina 14. kesäkuuta.

Kuva: EPA

ASIANTUNTIJA ERKKA V. LEHTOLA A-LOHKOSTA

Minun papereissani tämä on kisojen heikoimpia lohkoja. Uruguay on suosikki, koska joukkue pelasi vahvat karsinnat. Heillä on myös pitkäaikainen valmentaja, joka on pystynyt uudistamaan joukkuetta. Kärkipari on uskomattoman kova ja betoninen alakertakin löytyy.

Venäjä koki kiistatta hyvää arpaonnea. Heidän touhunsa ei vakuuta. Jatkopaikka on toki tällaisesta lohkosta mahdollinen. Ensimmäinen peli Saudi-Arabiaa vastaan on tärkeä. Egyptiin vaikuttaa varmasti Mo Salahin epävarma tilanne. Tietoa varmasti pimitetään, jotta muutkin joukkueet elävät epävarmuudessa.

Kuva: EPA

Venäjän jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 11 (mukana myös Neuvostoliiton pelaamat kisat)

Paras sijoitus: neljäs (mukana myös Neuvostoliiton pelaamat kisat)

Päävalmentaja: Stanislav Tshertshesov.

Kapteeni: Igor Akinfejev

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Sergei Ignashevits, 121

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Fjodor Smolov, 12

Vuoden 2018 kisoja isännöivä Venäjä pääsi MM-lopputurnaukseen totuttuun tapaan suoraan ilman karsintoja. Viime vuonna pelattu MM-esiturnaus ei sujunut joukkueelta kovinkaan mairittelevasti, eivätkä harjoitusotteluiden tuloksetkaan ole vakuuttaneet. Venäjän viimeisin voitto harjoituspeleistä on viime lokakuulta.

Joukkueen puolustus on mennyt käytännössä lähes uusiksi avainpelaajien harmillisten loukkaantumisten ja maajoukkueuran lopettamisten takia. Puolustus onkin MM-tasolla suuri kysymysmerkki. Hyökkäyssuuntaan joukkueesta vaikuttaisi kuitenkin löytyvän sopivasti raikasta nuorta talenttia ja kokemusta, vaikka myös tärkeän hyökkääjän Aleksandr Kokorininin kisat peruuntuivat loukkaantumisen vuoksi. Kotiyleisön kannustus siivittää usein pitkälle, ja kun onni suosi Venäjää lohkoarvonnoissa, taistelee joukkue varmasti jatkopaikasta. Sen pidemmälle ryhmän on vaikea ennustaa pääsevän.

Päävalmentaja Stanislav Tshershesov peluuttaa joukkuettaan 5 - 3 - 1 - 1 -ryhmityksessä. Luotsi ei ole vaikuttanut öytäneen selkeätä permanenttikokoonpanoa ja on kokeillut useita pelaajia. Maalivahtina pelaa kuitenkin itseoikeutetusti kokenut kapteeni Igor Akinfejev. Topparikolmikkona nähtäneen Fjodor Kudrijashov, Vladimir Granat ja Ilja Kutepov. Myös kokenut Sergei Ignashevitsh on vaihtoehto. Treenipeleissä paljon pelanneiden Viktor Vasinin ja Georgi Dzhikijan loukkaantumiset sotkivat pakkaa. Vasempana wingbackina aloittaa kokenut Juri Zhirkov. Oikealla puolella pelaa brasilialaissyntyinen Mário Fernandes tai Aleksandr Samedov.

Keskikentän puolustavana pelaajana aloittanee Roman Zobnin. Lupaava Aleksandr Golovin on varma valinta keskikentälle ja kolmannen paikan ottaa joko Daler Kuzijajev tai hyökkäävämpi Alan Dzagojev. Kärjen alapuolella pelaa kaksoisveljensä Antonin kanssa Venäjän suuriin lupauksiin kuuluva Aleksei Mirantshuk, mutta Dzagojev tarjoaa vaihtoehdon myös hänelle. Kärkipelaajana maaleja odotetaan Fjodor Smolovilta.

AVAINPELAAJAT

Fjodor Smolov, FC Krasnodar

Venäjän jatkotoiveet ovat paljolti Fjodor Smolovin maalivainun varassa. Nopea ja tekninen kärkimies iski kuluvalla kaudella Venäjän sarjassa 14 maalia. Harjoitusotteluissa Espanjaa ja Ranskaa vastaan syntyneet osumat osoittivat, että Smolovilla on rahkeita myös huippupuolustuksia vastaan.

Aleksandr Golovin, TsSKA Moskova

21-vuotias Aleksandr Golovin edustaa Venäjän maajoukkueen tulevaisuutta. Monipuolinen keskikenttämies on taitava ja omaa erityisen hyvän syöttövalikoiman. Kotikisat tarjoavat Golovinille kansainvälisen läpimurron paikan.

Igor Akinfejev, TsSKA Moskova

Akinfejev on joukkueen kapteeni ja yksi kokeneimmista pelaajista. Hän ohjaa joukkueen puolustusta maaliltaan ja on tärkeässä asemassa henkisenä johtajana. Akinfejev on yleensä varma torjunnoissaan ja pelaa hyvällä itseluottamuksella. Näitä taitoja tarvitaan paineita tuottavan kotiyleisön edessä.

Kuva: EPA

Egyptin jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 3

Paras sijoitus: Lohkovaihe

Päävalmentaja: Héctor Cúper

Kapteeni: Essam El Hadary

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Essam El Hadary, 157

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Mohamed Salah, 33

2000-luvulla kolmesti Afrikan mestaruutta juhlinut Egypti selvitti viimein tiensä MM-lopputurnaukseen 28 vuoden tauon jälkeen. Joukkueesta puhuttaessa nousee esiin välittömästi yksi kysymys: Mikä on Mohamed Salahin pelikunto? Kuluvalla kaudella Valioliigan maaliennätyksen rikkonut ja sarjan parhaaksi pelaajaksi valittu egyptiläinen on ollut aivan ilmiömäisessä vireessä, mutta Mestarien liigan finaalissa koettu olkapäävamma vaarantaa tähden MM-turnauksen. Salah yritetään takuuvarmasti saada kentälle kaikin mahdollisin poppakonstein ja hän pelaa puolikuntoisenakin. Vaan löytyykö Egyptiltä varasuunnitelmaa, jos Salah ei pysty pelaamaan?

Egyptin taktiikka perustuu joka tapauksessa tiiviiseen joukkuepuolustukseen ja siinä joukkue on parhaimmillaan. Hyökkäyssuuntaan Egypti luottaa vastaiskuihin ja Salahin magiaan. Jos Salah ei pelaa tai loukkaantuminen näkyy miehen peliotteissa, on muun joukkueen yksinkertaisesti otettava enemmän vastuuta. Egypti taistelee varmasti helpohkossa lohkossa jatkopaikasta, mutta mainittu ikävä takaisku heittää pitkän varjon joukkueen kisoihin valmistautumisen ylle. Egypti on viimeisten tapahtumien valossa suuri kysymysmerkki.

Kokenut argentiinalaisluotsi Héctor Cúper ryhmittää joukkueensa kentälle 4 - 2 - 3 - 1 -muodostelmaan. Erityismaininnan Egyptin joukkueesta ansaitsee 45-vuotias maalivahti Essam El Hadary, josta tulee kentälle astuessaan MM-kisojen historian vanhin pelaaja. Topparin paikalta puolustusta johtaa Ahmed Hegazi, joka saa vierelleen todennäköisesti Ali Gabrin. Vasen puolustaja on Mohamed Abdel-Shafy ja oikealla puolella pelaa Ahmed Fathy.

Keskikentän pohjalla raatavat Mohamed Elneny ja Tarek Hamed. Kymppipaikalla peliä tekemässä nähdään KuPS:issa alkukaudesta ihastuttanut Abdallah El-Said. Vasemmalla laidalla viilettää ranskalaiselta maalipyssyltä lempinimensä lainannut Mahmoud ”Trézéguet” Hassan. Oikea laita on varattu itselleen maestrolle, Mohamed Salahille. Jos Salah ei pelaa, ottaa hänen paikkansa Ramadan Sobhi. Kärkipelaajan paikalle Cúper ei ole löytänyt ykkösvaihtoehtoa. Todennäköisin aloittaja on Marwan Mohsen.

AVAINPELAAJAT:

Mohamed Salah, Liverpool FC

Egyptin ykköspyssy on kenties koko MM-turnauksen seuratuin pelaaja. Salahilla on takanaan aivan mieletön kausi Liverpoolissa, jonka aikana esimerkiksi Valioliigan maaliennätys meni uusiksi. Mestarien liigan finaalissa tullut olkapäävamma uhkaa kuitenkin pilata taikurin MM-turnauksen. Koko Egypti pidättää hengitystään odottaessaan uutisia Salahin tilanteesta.

Ahmed Hegazi, West Bromwich Albion

Kolossin kokoinen Hegazi on Egyptin puolustuksen johtohahmo. Toppari on voimakas kaksinkamppailija ja erittäin vahva pääpelaaja. Ei välttämättä kentän nopein pelaaja, mutta sijoittuminen on huippuluokkaa.

Abdallah El-Said, Al-Ahli

Suomalaista jalkapalloyleisöä alkukaudesta Veikkausliigan KuPS:issa viihdyttänyt El-Said on tärkeä osa Egyptin pelinrakentelua. Kymppipaikalla viihtyvän El-Saidin syöttövalikoima on ensiluokkainen ja hän osaa rytmittää peliä. MM-viheriöillä nähdään terävöittikö Veikkausliigan huuma egyptiläisen taidot huippuotteluiden vaatimalle tasolle.

Kuva: EPA

Uruguayn jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 13

Paras sijoitus: 2 mestaruutta

Päävalmentaja: Óscar Tabárez

Kapteeni: Diego Godín

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Maxi Pereira, 124

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Luis Suárez, 50

Uruguayn joukkue pelasi karsinnat varmasti sijoittuen Etelä-Amerikan lohkossa Brasilian jälkeen toiseksi. Päävalmentaja Óscar Tabárez on luotsannut joukkuetta jo vuodesta 2006 saakka, joten kuviot ovat ainakin kunnossa. Pelaajistossa on luonnollisesti tapahtunut pientä muutosta viime MM-kisoihin nähden. Tällä kertaa Uruguayn joukkue on mielenkiintoinen sekoitus kokemusta ja nuorta intoa.

Joukkueen hyökkäyskaksikko Suárez-Cavani on yksi maailman parhaista, ellei jopa paras. Puolustupäästäkin löytyy kovissa liemissä keitettyjä kavereita. Uruguayn keskikenttä on kuitenkin kokenut sukupolvenvaihdoksen ja muodostaa kysymysmerkin. Miten on joukkueen pelillisen tasapainon laita? Keskikenttä on nyt edelliskisoihin verrattuna pallollisesti osaavampi, mutta tärkeitä telaketjuosaston rouhijoita on vähemmän. Uruguay pääsi varsin helppoon lohkoon, josta jatkopaikan pitäisi normaalilla esityksellä aueta varmasti. Jos muu joukkue pystyy auttamaan huippukärkiä, tie on auki vieläkin pidemmälle.

Óscar Tabárez ryhmittää joukkueensa perinteiseen 4 - 4 - 2 asetelmaan. Tolppien välissä pelaa luottovahti Fernando Muslera. Toppariparina nähdään illasta toiseen Atletico Madridissa samassa yhdessä luutivat Diego Godín ja José Giménez. Laitapuolustajatilanne on sen sijaan varsin levällään. Kokenut Martín Cáceres pystyy pelaamaan kummalla tahansa laidalla. Vasemmalle ovat tarjolla myös Gastón Silva ja Diego Laxalt, oikealle Guillermo Varela.

Keskikentän keskustassa töitä tekevät Serie A:ssa leipänsä tienaavat Matías Vecino ja Rodrigo Bentancur. Vasemmalla laidalla aloittavaksi pelaajaksi on noussut Giorgia De Arrascaeta, joskin kokenut Cristian Rodríguez haastaa. Oikella aloittaa Nahitan Nández. Kärkikaksikko ei esittelyjä kaipaa - Luis Suárez ja Edinson Cavani aiheuttavat harmaita hiuksia puolustukselle kuin puolustukselle.

AVAINPELAAJAT:

Luis Suárez, FC Barcelona

Äärimmäisen vaarallinen kärkipelaaja, joka on osoittanut tasonsa kovissa peleissä. Luo itselleen tilanteita ja tekee maaleja läheltä ja kaukaa, oikealla ja vasemmalla jalalla. Joutunut toistaiseksi aina MM-kisoissa pelatessaan kohun keskelle. Kenties tällä kertaa puheenaiheina ovat ainoastaan Suárezin tekemät maalit?

Edinson Cavani, FC Paris Saint-Germain

Tappavan tehokas hyökkääjä, jonka viimeistelytaito on aivan omaa luokkaansa. Rangaistusalueella pelattaessa maailman parhaimpien kärkimiesten joukossa. Etelä-Amerikan karsintojen paras maalintekijä 10 osumallaan - josko ketsuppipullo aukeaisi kunnolla viimeinkin myös MM-tasolla?

Diego Godín, Atlético Madrid

Uruguayn joukkueen kapteeni ja puolustuksen kiveäkin kovempi johtaja. Godin on todella vahva kaksinkamppailutilanteissa maassa ja ilmassa. Urugyaylainen tulee palloihin kovaa, eikä pyytele anteeksi.

Kuva: EPA

Saudi-Arabian jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 5

Paras sijoitus: 16 parhaan joukossa

Päävalmentaja: Juan Antonio Pizzi

Kapteeni: Osama Hawsawi

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Osama Hawsawi, 134

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Mohammad Al-Sahlawi, 28

Saudi-Arabia selvitti Aasian karsinnat tyylikkäästi hollantilaisluotsi Bert van Marwijkin johdolla. Hollantilaisen erimielisyydet maan liiton kanssa johtivat kuitenkin siihen, että hän jätti paikkansa. Venäjällä Saudi-Arabia pelaa tehtävään vasta marraskuussa 2017 nimetyn Juan Antonio Pizzin luotsaamana. Pizzi on pyrkinyt saamaan joukkueen hallitsemaan palloa hieman enemmän, pelkkien vastahyökkäysten kyttäämisen sijaan.

Saudi-Arabian joukkueesta löytyy pallollista taitoa ja hyökkäyspään osaamista. Pelaajaryhmän taso on kuitenkin MM-kisoihin todella kapea. Joukkueesta ei juuri löydy karkeloihin vaadittavaa kovuutta ja kokemusta kansainvälisistä peleistä. Saudi-Arabian runko on kuitenkin yhtenäinen ja sen mahdollisuus piilee liian lepsusti sen taitoihin suhtautuvissa vastustajissa. Jatkopaikka olisi joka tapauksessa todella suuri yllätys.

Juan Antonio Pizzi ryhmittää Saudi-Arabian todennäköisesti 4 - 2 - 3 -1 -muodostelmaan. Maalivahtina aloittaa Yasser Al Mosailem. Topparikaksikkona pelaa Osama Hawsawi ja Omar Hawsawi. Vasen laitapuolustaja on Yasser Al-Shahrani ja oikealla ykkösvaihtoehto vaikuttaisi olevan Mohammed Al-Breik.

Keskikentän pohjalla pelaavat Abdullah Otayf ja Taisir Al-Jassim, joiden avauspaikalle Salman Al-Faraj tarjoaa haasteen. Vasemman laitapelaajan paikalla viilettää Salem Al-Dawsari, oikealla laidalla puolestaan Fahad Al-Muwallad. Kymppipaikalla pelaa Yahya Al-Shehri ja kärjessä Mohammad Al-Sahlawi.

AVAINPELAAJAT:

Mohammad Al-Sahlawi, Al-Nassr

Saudi-Arabian ykköskärki Mohammad Al-Sahlawi paukutti Aasian karsinnoissa yhteensä 16 maalia. Vaikka valtaosa maaleista syntykin hieman vähemmän tasokkaita puolustuksia vastaan, on määrä kuitenkin hyvä osoitus kärjen viimeistelytaidoista. Al-Sahlawi treenasi keväällä muutaman viikon Manchester Unitedin kanssa terävöittääkseen taitojaan.

Fahad Al-Muwallad, Al-Ittihad

Tuulennopea laituri siirtyi tammikuussa lainapestillä Espanjan pääsarjan Levanteen, mutta ottelukokemusta kertyi vain kahden vaihdosta kentälle tulon verran. Al-Muwallad on kuitenkin osoittanut taitonsa maajoukkueessa tehden esimerkiksi kisapaikan varmistaneen maalin Japania vastaan. Laituri on hyvänä harhauttelijana vahva yksi vastaan yksi -tilanteissa.

Taisir Al-Jassim, Al-Ahli

Reilusti yli 100 maaottelua pelannut Taisir Al-Jassim tuo Saudi-Arabian keskikentälle kaivattua kokemusta ja rauhoittaa joukkueen tekemistä olemuksellaan. Veteraani rakentaa joukkueen peliä oivallisen syöttövalikoimansa avulla.

Lohko- ja joukkue-esittelyt julkaistaan Yle Urheilun netissä päivittäin ennen kisoja keskiviikosta 6. kesäkuuta alkaen ja huipentuen kisojen avauspäivään, torstaihin 14. kesäkuuta. Kaikki MM-kisoista – suorat lähetykset, kisauutiset, videoklipit ja kattava tulospalvelu osoitteessa:yle.fi/mmfutis

Lue myös