Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Valmentajien työryhmä haluaa isomman yleisurheilijajoukon ammattilaisiksi

Kärkiurheilijoille ja heidän valmentajilleen 3 500 euroa kuussa, puolet summasta tukijoilta

yleisurheilu
Berliinin stadion.
YLE

Ammattimaisuus ja pitkäjänteisyys ovat avainsanoja, joita kolmen yleisurheiluvalmentajan työryhmä painottaa etsiessään suomalaisen yleisurheilun menestysreseptiä. Mitalittomuuteen tuskastuneen trion tavoitteena on saada Suomeen kymmenen valmentajan valmennusryhmä, johon kuuluisi viisi olympia- ja MM-tason urheilijaa, kymmenen EM-tason urheilijaa ja viitisentoista nousussa olevaa nuorta urheilijaa.

- Osa suomalaisista urheilijoista pystyy jo toimimaan ammattilaisina, mutta valmentajista vain kapea osa voi tehdä työtä ammattimaisesti, trion puhemies Mika Järvinen muistutti.

Järvinen on tuttu etenkin takavuosien kymmenottelijan Aki Heikkisen valmentajana. Lisäksi työryhmään kuuluvat Valentin Konosen ja Kristiina Mäkelän entinen valmentaja Markku Leppänen ja Mäkelän nykyinen valmentaja Tuomas Sallinen. Kolmikko on lisäksi konsultoinut pariakymmentä yleisurheilun ja muun huippu-urheilun toimijaa.

Urheilijoiden tueksi ryhmä haluaisi yleisurheilun oman huippu-urheiluyksikön, jossa urheilijoita auttaisivat valmentajien ohella valmennusjohtaja, esimerkiksi harjoitusleirien käytännön järjestelyistä vastaava valmennuskoordinaattori ja terveysvalmentaja.

Urheilijoille suotaisiin aikaa kehittyä neljän vuoden jaksoissa, eivätkä yhden kauden ongelmat pudottaisi urheilijaa ryhmästä.

Kuukausipalkkaa urheilusta

Järjestelmän ideana olisi, että kärkiurheilijat ja valmentajat saisivat 3 500 euron kuukausipalkkaa, EM-tason urheilijat puolet siitä. Lisäksi rahaa kuluisi muun muassa leirikuluihin ja muiden tekijöiden palkkoihin tai kulukorvauksiin.

Ryhmä laskee järjestelmän kuluiksi noin 3,5 miljoonaa euroa vuodessa. Puolet siitä olisi saatavissa nykyisestä huippu-urheilun budjetista, mutta loput pitäisi kerätä yhteistyökumppaneilta.

Työryhmän laskeman rahamäärän löytäminen sponsorimarkkinoilta kuulostaa lähes mahdottomalta, mutta Järvinen on optimisti. Hänen mielestään huippu-urheilua olisi helpompi myydä kuin koko yleisurheilua.

- Projektin managerit voisivat myydä huippu-urheilijoiden ryhmälle yhteistyökumppanuuksia, ja tulo tulisi suoraan huippu-urheiluyksikön käyttöön, Järvinen sanoi.

Valmentajatrion herätti suomalaisten viime vuosien menestymättömyys yleisurheilussa ja pelko siitä, että nykyjärjestelmä ei pysty luomaan uusia mitalisteja. Suomalaiset eivät voittaneet yhtään aikuisten MM-mitalia viime vuonna, eivätkä Rion 2016 olympialaisetkaan sujuneet yleisurheilijoilta mitalitahtiin.

- Matka on pitkä, mutta jos sitä ei koskaan aloita, ei pääse perille, Järvinen tiivisti ja korosti, etteivät uudet ajatukset ole kritiikkiä yleisurheilun lajiliittoa Urheiluliittoa kohtaan.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat