Jalkapallon MM-kisojen B-lohkoa tähdittävät suursuosikit, joilla on kuitenkin kovat haastajat kannoillaan – nöyryytetty mestari yrittää palata vallankahvaan, mutta Cristiano Ronaldolla on sanansa sanottavanaan

Yle Urheilu analysoi jalkapallon MM-kisojen lohkot joukkue joukkueelta. Venäjällä pelattavat MM-kisat alkavat torstaina 14. kesäkuuta.

Kuva: EPA

ASIANTUNTIJA ERKKA V. LEHTOLA B-LOHKOSTA

Portugali ja Espanja ovat totta kai lohkon suosikkeja, mutta Marokolla ja Iranilla ei ole mahdotonta päästä jatkoon. Marokolla on palaset kohdillaan. Heidän prässipelinsä on aika tehokasta. Iran on yksi Aasian vahvimmista. Carlos Quieroz tuntee systeemit ja pelaajat.

Mielestäni Espanja on vahvempi kuin Portugali. Lyhyt alamäki on oikaistu. Espanja on uudesti nousussa. He ovat olleet pirteitä maaliskuun harjoitusotteluissa ja omassa karsintalohkossaan toki suvereeni.

David Silva kentällä Kuva: EPA

Espanjan jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 15

Paras sijoitus: 1 mestaruus

Päävalmentaja: Julen Lopetegui

Kapteeni: Sergio Ramos

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Sergio Ramos, 151

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: David Silva, 35

Vuonna 2010 upealla tavalla maailmanmestaruutta juhlineen Espanjan tie päättyi vuoden 2014 kisoissa karuun pettymykseen ja alkulohkoon. Nyt joukkue pääsee aloittamaan ikään kuin puhtaalta pöydältä. 2016 EM-kisojen jälkeen joukkueen päävalmentajaksi nimetty Julen Lopetegui on saanut joukkueen pelaamaan lähes suurten menestysvuosien malliin, eikä joukkue ole hävinnyt hänen alaisuudessaan vielä kertaakaan.

Lopeteguin Espanja pelaa hänen edeltäjiensä lanseeraamaa pallonhallintapeliä uudelleenjalostettuna nykyisen joukkueen näköiseksi. Joukkueen runko on suunnilleen sama kuin Vicente del Bosquen aikana, mutta mukaan on nostettu muutama uusi huipulle noussut nimi. Ongelmallisin pelipaikka on hyökkääjä, jonne ei David Villan jälkeen ole löytynyt tasaisesti osuvaa maaliruiskua. Espanjan pelaajien taso on yksinkertaisesti niin kova ja peli parhaimmillaan niin laadukasta, että joukkueessa on aineksia vaikka aina mestaruuteen saakka.

Julen Lopeteguin Espanja pelaa joustavalla 4 - 3 - 3 -muodostelmalla. Maalivahtina aloittaa maailman valioihin lukeutuva David de Gea. Topparikaksikkona nähdään jo monet arvokisatkin yhdessä pelanneet Sergio Ramos ja Gerard Piqué. Vasempana laitapuolustajana pelaa Jordi Alba. Oikean puolustajan paikalle ykkösvalinta oli Dani Carvajal, mutta hänen pelikuntonsa on Mestarien liigan finaalissa sattuneen takareisivamman vuoksi arvoitus. Tuuraaja on Álvaro Odriozola.

Keskikentän pohjalla paikkansa tasapainottavana pelaajana on säilyttänyt Sergio Busquets. Keskustan muut kaksi paikkaa on varattu Andrés Iniestalle ja Thiago Alcantaralle. Yksi vaihtoehto keskikentälle on myös Koke ja esimerkiksi ennakkoon heikompia vastustajia vastaan keskikenttä saattaa olla muodossa Koke-Thiago-Iniesta. Vasemmassa laidassa aloittaa Isco ja oikealla kokenut David Silva. Espanjan kokoonpanon ongelmakohta on varsinaisen hyökkääjän paikka. Todennäköistä on, että mielipiteet jakava Diego Costa nousee aloittavaksi kärjeksi.

AVAINPELAAJAT:

David Silva, Manchester City FC

David Silva oli jo 2008 mukana voittamassa EM-kultaa ja on kuulunut Espanjan joukkueen tärkeimpiin palasiin siitä lähtien. Huippuälykäs pelaaja, jonka liike ja syötöt repivät kovempiakin puolustuksia riekaleksi. Silva vaikuttaa löytävän tilaa sieltä, missä sitä ei ole. Hänen vahvuutensa sopivat Espanjan pallonhallintapeliin kuin nenä päähän.

Isco, Real Madrid CF

Ensimmäisissä MM-kisoissaan pelaava Isco on yksi turnauksen potentiaalisista tähdistä. Pallon kanssa todella taitava pelaaja, joka luo liikkeellään paikkoja itselleen ja muille. Lukee peliä loistavasti ja vaikuttaa usein olevan niin sanotusti askeleen edellä.

**Sergio Busquets, FC Barcelona
**

Espanjan joukkueen tärkeimpiä pelaajia listattaessa upeita maaleja värkkäävien hyökkäyspään pelaajien ja näyttäviä katkoja tekevien puolustajien takaa löytyy aina yksi nimi - Sergio Busquets. Keskikenttäpelaaja on tehnyt näkymättömästä työstään taidetta. Tasapainottavassa roolissaan maailman eliittiä ja Espanjan menestyshaaveiden kannalta olennainen tekijä.

Kuva: EPA

Portugalin jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 7

Paras sijoitus: 1 pronssi

Päävalmentaja: Fernando Santos

Kapteeni: Cristiano Ronaldo

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Cristiano Ronaldo, 149

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Cristiano Ronaldo, 81

Portugali pääsi 2016 EM-kisoissa juhlimaan ensimmäistä mestaruuttaan aikuisten arvokisoissa. Joukkueen karsinnat sujuivat mallikkaasti ja 2018 MM-viheriöillä nähtävä ryhmä saattaa olla jopa hieman EM-kultajoukkuetta laadukkaampi. EM-kisojen voitto osoittaa, että ennen suorastaan varomattoman hyökkäyspelin lippulaivana tunnettu Portugali on nykyisellään kurinalaisempi ja tiukoissa paikoissa henkisesti vahvempi, vaikkei joukkueessa ole yhtä paljon suuria tähtiä kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten.

Portugalin ehdoton tähtipelaaja on tietenkin Cristiano Ronaldo, joka pystyy kääntämään pelejä voitoksi omilla suorituksillaan. Suuri osa Portugalin menestystoiveista on Ronaldon ja hänen pelihuumorinsa varassa. Onko joukkueella varasuunnitelmaa, jos vastustaja onnistuu hiljentämään Ronaldon? Yksi kysymysmerkki on myös ikääntymään päin oleva puolustus, joka on päästänyt helppoja maaleja. Portugali taistelee lohkonsa voitosta Espanjan kanssa ja haastaa siitä eteenpäin suosikit kahden vuoden takaisten EM-kisojen malliin.

Fernando Santosin luotsaama Portugali ryhmittyy kentälle 4 - 4 - 2 -muodostelmaan. Maalivahtina pelaa Rui Patrício. Toppariosastolta löytyy kokemusta, sillä aloittavat pelaajat ovat lähes kaiken nähnyt Pepe ja José Fonte. Oikeana laitapuolustajana avaa Cédric Soares. Vasemman pakin paikka on ollut ongelmallinen, sillä karsinnoissa enemmän pelanneet pelaajat jätettiin ulos kisajoukkueesta. Vahvimmin paikalle on tyrkyllä nuori Raphael Guerreiro.

Keskikentän keskustassa pelaavat William Carvalho puolustavammassa roolissa ja João Moutinho pelintekijänä. Laidoilla viilettävät Bernardo Silva ja João Mario. Cristiano Ronaldon paikka Portugalin nykyisessä taktiikassa on toisena kärkipelaajana. Hänen kanssaan toisena hyökkääjänä pelaa André Silva.

AVAINPELAAJAT:

**Cristiano Ronaldo, Real Madrid CF
**

Cristiano Ronaldo on monen mielestä jopa kaikkien aikojen maailman paras jalkapalloilija. Nyt 33-vuotiaana hänellä on todennäköisesti viimeinen mahdollisuus voittaa palkinnoista se suurin - maailmanmestaruus. Ronaldon taidot vaikuttavat olevan toiselta planeetalta. Hänen laukauksensa on ylivertainen ja nopeutensa pallon kanssa käsittämätön. Kokemuksen myötä Ronaldon pelityyli on muuttunut laidan kikkailijasta ja neppailijasta kylmäveriseksi ottelujen ratkaisijaksi.

**Bernardo Silva, Manchester City FC
**

Laidalla pelaava Bernardo Silva on Portugalin tulevaisuuden nimi. Silva on todellinen taituri, joka luo älykkäillä ratkaisuillaan ja liikkeellään jatkuvasti vaaran paikkoja vastustaja maalille. Teki varsinaisen läpimurtonsa huipulle viime kauden Valioliigassa ja pyrkii nyt MM-kisoissa jatkamaan siitä, mihin seurajoukkueessa jäi.

**Joao Moutinho, AS Monaco
**

Monissa arvokisoissa kokemustaan kartuttanut Moutinho on Portugalin keskikentän pallollinen moottori. Rytmittää ja tasapainottaa joukkueen peliä mainion syöttövalikoimansa avulla. Joukkueen hyökkäyspään pelaajat tarvitsevat Moutinholta tarjoilua.

Kuva: EPA

Marokon jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 5

Paras sijoitus: 16 parhaan joukossa

Päävalmentaja: Hervé Renard

Kapteeni: Medhi Benatia

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Mbark Boussoufa, 57

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Ayob El Kaabi, 10

Marokko selvitti tiensä MM-kisoihin 20 vuoden tauon jälkeen. Afrikan karsintalohkossa taakse jäi esimerkiksi lohkon ennakkosuosikki Norsunluurannikko. Joukkueen suuria vahvuuksia ovat kova taisteluhenki sekä tiivis ja hyvin organisoitu puolustus. Karsintapeleissä Marokko päästikin todella vähän maaleja. Päävalmentaja Hervé Renard on löytänyt joukkueelleen profiilikokoonpanon, mikä tuo tekemiseen tasaisuutta.

Keskikentältä löytyy kovia työhevosia, mutta myös tilanteiden rakenteluun tarvittavaa luovuutta. Marokon runkopelaajat pelaavat kovissa Euroopan sarjoissa, joista hankittu kokemus on varmasti tarpeen MM-viheriöillä. Kysymysmerkin muodostaa hyökkäyskalusto, jonka riittävyys arveluttaa. Myöskään joukkueen pelaajamateriaali ei yksinkertaisesti ole esimerkiksi Espanjan ja Portugalin tasolla. Lohkosta jatkoon kampeaminen vaatii yllätyksen.

Ranskalainen päävalmentaja Hervé Renard peluuttaa joukkuettaan 4 - 2 - 3 - 1 -ryhmityksessä. Maalivahtina aloittaa Munir Mohamedi. Topparina puolustusta johtaa kapteeni Mehdi Benatia, joka saa viereensä Roman Saïssin. Hamza Mendyl on toipunut loukkaantumisestaan ja avaa vasempana laitapuolustajana. Näin ollen Real Madridin lupaava Achraf Hakimi pelaa oikeana laitapakkina. Nabil Dirar on vaihtoehto laidalle puolustamaan.

Keskikentän keskustassa tärkeää työtä tekevät Mbark Boussoufa ja Karim El Ahmadi. Kymppipaikka on varattu Younès Belhandalle. Vasemmalla laidalla kiitää Ajax-komeetta Hakim Ziyech ja oikealla Nordin Amrabat. Kärjessä aloittaa Khalid Boutaïb.

AVAINPELAAJAT:

Hakim Ziyech, Ajax

Marokon ryhmityksessä laidalla pelaava Hakim Ziyech pelasi läpimurtokauden Ajaxissa ja nyt monet suurseurat ovat hänen perässään. Ziyech on älykäs ja taitava pelaaja, joka luo oivallisilla ratkaisuillaan paljon tilanteita. Temperamenttisen laiturin peliesitykset eivät ole aina tasaisia, mutta Marokon hyökkäyspeli tulee olemaan paljon ratkaisujensa varassa.

Mehdi Benatia, Juventus

Benatia on Marokon kapteeni ja puolustuksen johtohahmo. Kovissa pelissä kokemusta kartuttanut toppari sijoittuu hyvin ja katkoo varmasti. Benatia on hyvä myös pallollisena ja hänen pelinavaamistaidoillaan on varmasti käyttöä.

Achraf Hakimi, Real Madrid

Vasta 19-vuotias laitapakki on jäänyt Real Madridissa vielä hieman vähemmälle peliajalle, mutta Marokon maajoukkueessa hänen asemansa on kiistaton. Hakimi nousee todella hanakasti laidalta mukaan tukemaan hyökkäyksiä. Yksi turnauksen kiinnostavimmista nuorista pelaajista.

Kuva: EPA

Iranin jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 5

Paras sijoitus: Lohkovaihe

Päävalmentaja: Carlos Queiroz

Kapteeni: Masoud Shojaei

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Ehsan Hajsafi, 93

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Sardar Azmoun, 23

Iran oli ensimmäinen Aasian karsinnoista paikkansa MM-kisoihin varmistanut joukkue. Karsinnat sujuivat muutenkin vakuuttavasti, sillä joukkue pelasi esimerkiksi 12 ottelun jakson ilman takaiskumaalia. Irania valmentaa taktisesti taitava Carlos Queiroz, jonka alaisuudessa joukkue pelasi jo vuoden 2014 MM-turnauksessa.

Iran luottaan tiiviiseen ja yhtenäiseen joukkuepuolustukseen, kuten myös neljä vuotta sitten MM-kisoissa. Lisäksi joukkueessa on nopeisiin vastaiskuihin kykeneviä pelaajia ja hyökkäyspään pelaajat vaikuttavat terävämmiltä kuin edellisessä MM-turnauksessa. Ongelmaksi muodostunee materiaalin laatu ja kapeus, sillä etenkin saman lohkon Espanjaan ja Portugaliin verrattuna pelaajarunko vaikuttaa varsin heppoiselta. Lohkosta jatkoon pääseminen olisi iso yllätys.

Carlos Queiroz ryhmittää Iranin todennäköisesti 4 - 3 - 2 -1 -muodostelmaan. Maalivahtina aloittaa Alireza Beiranvand. Kahdesta topparin paikasta kilpailevat Morteza Pouraliganji, Rouzbeh Cheshmi ja Pejman Montazeri. Vasen laitapuolustaja on Milad Mohammadi, oikealla vastaavalla paikalla avaa Ramin Rezaeian.

Keskikentän ankkuri on Saeid Ezatolahi, joka on kuitenkin pelikiellossa Marokkoa vastaan.

Aiemmin mainittu Cheshmi on yksi vaihtoehto tuuraajaksi. Kapteeni Masoud Shojaei aloittanee keskikentän keskustassa saaden vierelleen Ehsan Hajsafin tai Valioliigassakin pelannee Ashkan Dejagahin. Kolmen ylimmän pelaajan paikalle ovat tarjolla Reza Ghoochannejhad, Alireza Jahanbkhsh, Karim Ansarifard ja Sardar Azmoun.

AVAINPELAAJAT:

Alireza Jahanbkhsh, AZ Alkmaar

Jahanbkhsh teki Hollannin liigassa kuluvalla kaudella 21 maalia pelatessaan laiturin paikalla. Hän pelaa suunnilleen samassa roolissa Iranin maajoukkueessa ja on yksi joukkueen vaarallisimpia hyökkäysaseita. Jahanbkhsh on nopea, suoraviivainen ja onnistuneen kauden jälkeen täynnä itseluottamusta.

**Saeid Ezatolahi, Amkar Perm
**

Avausottelussa Marokkoa vastaan pelikiellossa oleva Ezatolahi on Iranin joukkuessa tärkeässä roolissa keskikentän pohjan pelaajana. Hänen tehtävänsä on suojella joukkueen puolustuslinjaa ja pitää välit tiiviinä. Ezatolahi on fyysisesti vahva, juoksuvoimainen ja hyvä pallon kanssa.

Reza Ghoochjannejad, Heerenveen

Iranin hyökkäyksen laidalla pelaava Ghoochannejad on nopea ja kovasti töitä tekevä kärkipelaaja, joka on osoittanut tasonsa Euroopassa Hollannissa pelatessaan. Haastaa mielellään puolustajia ja hakeutuu maalipaikoille järkevillä juoksuillaan.

Lue myös