Tero Pitkämäki yrittää mahdottomalta kuulostavaa paluuta – "Ei tässä kovin korkealta tipahda, jos tämä ei onnistu"

Voiko keihäänheittäjä heittää EM-kisoissa tukijalan eturistiside poikki? Sen Tero Pitkämäki aikoo tänä kesänä selvittää.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki.

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen viime päivät ovat olleet melkoista vuoristorataa. Tiistaina Pitkämäki loukkasi polvensa Paavo Nurmen kisojen viimeisessä heitossaan ja puhui jopa uran päättymisestä. 35-vuotias konkari tiesi vamman olevan vakava ja otti asian omien sanojensa mukaan rauhallisesti.

Keskiviikkoiltana ortopedin vastaanotolla tuli kuitenkin yllätys, johon Pitkämäki ei vielä itsekään välttämättä usko. Polven eturistiside on poikki, mutta sen voisi ehkä kuntouttaa Berliinin EM-kisoihin mennessä.

– En tiedä vielä, onko tämä mahdollista. Ensin täytyy kokeilla, onko ylipäätänsä mahdollista heittää. Jos harjoituksissa tulee sellainen fiilis, niin sitten voisin ehkä pystyäkin EM-koneeseen nousemaan, Pitkämäki sanoo Yle Urheilulle.

– Uskonko EM-kisoihin pääsemiseen, se on hankala kysymys. Ei huvittaisi kuitenkaan luovuttaakaan kesken kauden, kun tällainen mahdollisuus annettiin.

Pitkämäen tukijalan polven eturistiside leikataan joka tapauksessa kauden jälkeen. Vamman akuuttivaihe on 2-3 viikkoa, minkä jälkeen Pitkämäen pitäisi päästä heittämään harjoituksissa. Oheisharjoittelun konkari aloitti jo keskiviikkona, kun jalasta poistettiin verta.

– Jalka tuntuu yllättävän hyvälle. Kävelykin onnistuu jo mukavasti, ja jalka kestää varata painoa. Yllättävän vähän on kipuja.

”Ei tässä kovin korkealta tipahda, jos tämä ei onnistu”

Maailmanmestari muistuttaa kuitenkin realismista, eikä maalaile suuria sankaritarinoita. Vuonna 2013 Pitkämäki kuntoutui kylkileikkauksesta, joka tehtiin vain kaksi kuukautta ennen MM-kisoja. Pitkämäki heitti Moskovassa hopealle ja jäi vain 10 sentin päähän MM-kullasta.

– Tavallaan se antaa uskoa, mutta nyt tilanne on aivan eri. Olen raajarikkona, ja jalkani leikataan syksyllä joka tapauksessa. En ainakaan muista, että joku olisi tukijalan eturistiside poikki heittänyt.

EM-kisahaaveiden ensimmäinen välietappi on paluu heittoharjoitteluun muutaman viikon päästä. Isompi takaraja on Kalevan Kisat heinäkuun puolivälissä. Silloin Pitkämäen on pystyttävä tekemään tulos, jolla on kolmen parhaan suomalaisen joukossa.

Heti loukkaantumisensa jälkeen Pitkämäki puhui uran päättymisestäkin. Nyt hän ei sitä enää tee, vaikka rivien välistä onkin luettavissa melko paljon.

Edessä on joka tapauksessa viimeistään kauden jälkeen iso leikkaus, joten upean keihäsuran päättyminen on hyvin lähellä viimeistään Berliinin EM-kisoissa.

– Ei tässä kovin korkealta tipahda, jos tämä ei onnistu. Olin jo heittänyt pyyhettä kehään tämän kauden osalta.

– Ei se jatkon kannalta kovin valoisalta näytä, kun kuuden kuukauden kuntoutusjakso tulee kuitenkin jossain vaiheessa eteen. Olen 35-vuotiaana urheilijana tiennyt riskit, että mitä vaan voi sattua. Taakse kun malttaa vilkaista, niin hieno matka on takana tähän mennessä.

Katso loukkaantumiseen johtanut tilanne jutun yläpuolelta.

Lue myös:

Hyviä ja huonoja uutisia – Tero Pitkämäen eturistiside poikki, ortopedi näyttää vihreää valoa EM-kisoille

Jos Tero Pitkämäen kausi päättyi Turun loukkaantumiseen, myös ura on todennäköisesti ohi: "Hän tuskin lähtee pitkään kuntoutukseen"

Polvi vääntyi pahasti! Tero Pitkämäen loppukausi ja ura vaarassa: "Voi tarkoittaa game overia"

Tero Pitkämäen ura oli vaakalaudalla jo 18-vuotiaana – "Silloin oli 50-50, pystynkö enää ikinä heittämään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat