Suora

  • Elävä arkisto esittää

Urheilulääkäri uskoo, että vakavasti loukkaantunut Pitkämäki voi onnistua hurjassa EM-projektissa: "Ilman muuta oikea valinta"

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen eturistiside on poikki, mutta hän yrittää kuntoutua elokuun EM-kisoihin. Urheilulääkäri Tapio Kallio ei pidä ajatusta mahdottomana.

yleisurheilu
Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki on voittanut urallaan seitsemän arvokisamitalia.AOP

Tero Pitkämäki yrittää tehdä tänä kesänä mahdottomalta kuulostavan tempun. Pitkämäki kokeilee, pystyykö hän heittämään keihästä EM-kisoissa, vaikka hänen tukijalkansa polven eturistiside on poikki.

Maallikon korvaan Pitkämäkeä hoitaneen ortopedin Harri Panulan diagnoosi kuulostaa erikoiselta. Keihäänheittoa täydellä teholla eturistiside poikki.

Pitkämäellä on kuitenkin mahdollisuus onnistua mahdottomalta kuulostavalta tehtävässä.

– Tukijalkaan kohdistuvat kovat voimat. Silloin pitää olla ehdottomasti oikea suoritustekniikka, jotta polvella voisi heittää ilman löysyyden tunnetta, sanoo urheilulääkäri ja ortopedi Tapio Kallio.

– Polvituen käyttö on mahdollista, mutta ongelmana on, että kunnollisellakaan polvituella ei välttämättä saada eturistisiteen puuttumisen aiheuttamaa pientä liikettä pois.

Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki loukkasi polvensa Turussa

Katso video Pitkämäen loukkaantumisesta yltä.

Pitkämäki loukkaantui Paavo Nurmen kisoissa tiistaina Turussa. Urheilulääkäri Kallio sanoo, että Pitkämäen vamma on vakava.

Osa ihmisistä selviää vammasta ilman leikkausta, mutta valtaosa joutuu leikkaushoitoon. Pitkämäen kohdalla leikkaus päätettiin tehdä syksyllä.

– Lääketieteellisesti sillä ei ole merkitystä milloin leikataan, kun mitään muita merkittäviä oheisvaurioita ei polvessa ole, Kallio sanoo.

Pitkämäellä ei mitään menetettävää

Tiistaina Paavo Nurmen kisoissa polvensa loukannut Pitkämäki on jo aloittanut kuntoutuksen. Hän yrittää päästä hyvään heittokuntoon Berliinin EM-kisoihin, jotka järjestetään elokuussa. Entinen yleisurheilija Kallio uskoo Pitkämäen mahdollisuuksiin kuntoutua, vaikka aikaa on vain kaksi kuukautta.

– Paluumahdollisuudet riippuvat siitä, kuinka polven oma luontainen tukevuus riittää siihen, että eturistisiteen tuki puuttuu, Kallio sanoo.

– Kuntoutus on ilman muuta oikea valinta, koska lääketieteellisesti eturistisiteen leikkaus ei vaadi välitöntä päivystysleikkausta. Tuossa tilanteessa voi ihan hyvin odotella, kuntouttaa ja katsoa miten polvi kestää.

Tavallaan voi ajatella, ettei Pitkämäellä ole tilanteessa mitään menetettävää. Leikkauksen jälkeen kuntoutus takaisin kilpailukuntoon kestäisi 6–8 kuukautta. Hän on aikaisemmin antanut ymmärtää, ettei lähde enää tekemään pitkää kuntoutusta. Todennäköisesti ura siis loppuu leikkauspöydälle.

Sitä ennen moninkertainen arvokisamitalisti voi yrittää kuntoutua vielä yksiin arvokisoihin. On toki pieni riski, että poikki menneen eturistisiteen kanssa treenaaminen tekee lisähallaa polvelle.

– Jos kuntoutus tapahtuu hallitusti, eikä polvi muljahtele enempää, yleensä lisävaurioilta vältytään. Jos polvi osoittautuu todella löysäksi, on mahdollista, että rustoihin tai kierukoihin syntyy lisävaurioita.

Lue myös:

Tero Pitkämäki yrittää mahdottomalta kuulostavaa paluuta – "Ei tässä kovin korkealta tipahda, jos tämä ei onnistu"

Hyviä ja huonoja uutisia – Tero Pitkämäen eturistiside poikki, ortopedi näyttää vihreää valoa EM-kisoille

klo 12:58: Muokattu otsikkoa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat