Jalkapallon MM-kisojen C-lohkossa pannaan maaliverkot heilumaan, eikä jälkipyykiltäkään vältytä – sen takaavat jo valinnoillaan kohauttanut Ranska, dopingista kärynnyt perulaiskapteeni ja kisojen paras Pohjoismaa

Yle Urheilu analysoi jalkapallon MM-kisojen lohkot joukkue joukkueelta. Venäjällä pelattavat MM-kisat alkavat torstaina 14. kesäkuuta.

Kuva: EPA

ASIANTUNTIJA ERKKA V. LEHTOLA C-LOHKOSTA

Uskon ja toivon, että tämä lohko on hyökkäävän futiksen juhlaa. Ranskan joukkue on todella lahjakas. Jos Didier Deschamps löytää oikean koostumuksen ja pystyy pitämään pelaajat tyytyväisinä, niin Ranska on selvä mestariehdokas. Tanska on paras Pohjoismaa näissä kisoissa. En usko, että Islanti menee jatkoon omasta lohkostaan. Ruotsinkin tilanne on siinä ja siinä.

Kuva: EPA

Ranskan jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 15

Paras sijoitus: 1 mestaruus

Päävalmentaja: Didier Deschamps

Kapteeni: Hugo Lloris

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Hugo Lloris, 97

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Olivier Giroud, 31

Ranskan vuoden 2018 MM-kisajoukkue on täynnä mielenkiintoisia nuoria tähtiä, joiden lisäksi mukana on muutama hieman kokeneempi iso nimi. Etenkin joukkueen hyökkäyskaluston potentiaali ja laajuus on suorastaan häikäisevä. Jo 23 pelaajan kisajoukkueen valinta herätti kiivasta keskustelua. Lopullisen ryhmän ulkopuolelle jäi nimiä, jotka kävelisivät lähes kaikkien muiden kisajoukkueiden avaukseen.

Ranska pelasi karsinnoissa paikoitellen todella hyvin, mutta jäi toisaalta esimerkiksi tasapeliin Luxemburgin kanssa. Vuoden 2016 kotikisat osoittivat, että joukkueella on potentiaalia pärjätä isoissa kisoissa ja voittaa tärkeitä pelejä. Joukkue on todella vaarallinen nopeissa hyökkäyksissä ja pelaajilla on taitoa yksilösuorituksiin. Toisaalta kotona pelatun EM-turnauksen karvas finaalitappio on saanut kriitikot miettimään, saako päävalmentaja Didier Deschamps tähdistä kaiken mahdollisen ulosmitattua. Myös joukkueen keskittymiskykyä ja luonteen lujuutta on arvosteltu. Ongelmat vaikuttavat olevan erityisesti puolustuspäässä. Ranskan ryhmä on kuitenkin hyökkäyssuuntaan niin vahva, että ennakkoon peruspelillä tulevan lohkovoiton ohella sillä on mahdollisuus ratkaisuotteluihin saakka.

Päävalmentaja Didier Deschampsilla on käsissään niin sanottu positiivinen ongelma: Miten Ranskan laadukkaasta joukkueesta valitaan 11 aloittavaa pelaajaa? Ryhmitykseksi vaikuttaisi valikoituneen 4 - 3 - 3, mutta myös 4 - 2 - 3 - 1 on mahdollinen variaatio. Maalivahtina pelaa kapteeni Hugo Lloris. Topparikaksikoksi varmistui Laurent Koscielnyn ikävän loukkaantumisen myötä Samuel Umtiti – Raphaël Varane. Oikea laitapuolustaja on Djibril Sidibé, mutta vasen puoli tuottaa ongelmia. Karsinnoissa useimmiten aloittaneet pelaajat jäivät ulos kisajoukkueesta, joten nyt aloittaja on joko Benjamin Mendy tai Lucas Hernández.

Keskikentälle riittää tarjontaa. N’Golo Kanté ja Paul Pogba aloittavat varmasti. Yhdestä paikasta taistelevat Corentin Tolisso ja Blaise Matuidi. Laitahyökkääjät ovat todennäköisesti Antoine Griezmann ja Kylian Mbappé. Olivier Giroud aloittta target-kärkenä. Jos Griezmann kuitenkin pelaa Giroudin sijaan keskellä, noussee laidalle Thomas Lemar

AVAINPELAAJAT:

Antoine Griezmann, Atlético Madrid

Griezmann on nykyisen Ranskan joukkueen hyökkäyksen ikoni, joka osoitti jo EM-kisoissa 2016 pystyvänsä urotekoihin myös rankoissa arvoturnauksissa. Pelaa kärjessä tai kärjen alapuolella tehden älykkäitä juoksuja ja liikkuen todella laajalla säteellä. Teknisesti äärimmäisen taitava ja viimeistelee paikan saadessaan tappavan tehokkaasti.

N’Golo Kanté, Chelsea FC

Kantén rooli on Ranskan varsin hyökkäysorientoituneessa ryhmässä avainasemassa. Hänen tehtävänsä on tasapainottaa ja ryhmittää joukkueen peliä keskikentän pohjalta. Sen Kanté tekee lähes konemaisella suoritusvarmuudella. Vaikuttaa ehtivän joka puolelle kenttää ja voittaa kaksinkamppailut vahvalla prosentilla.

**Kylian Mbappé, Paris Saint-Germain
**

Vasta 19-vuotias Mbappé on yksi MM-kisojen kirkkaimmista nuorista tähdistä. Hänellä on potentiaalia nousta Ranskan joukkueen x-faktoriksi, joka ratkaisee pelejä henkilökohtaisella taidollaan. Mbappé pelaa Ranskan ryhmityksessä laiturina ja häntä on vertailtu jopa itseensä Thierry Henryyn.

Kuva: EPA

Australian jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 5

Paras sijoitus: 16 parhaan joukossa

Päävalmentaja: Bert van Marwijk

Kapteeni: Mile Jedinak

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Tim Cahill, 105

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Tim Cahill, 50

Aasian karsintalohkossa pelaava Australia teki varmasti kovimman työn päästäkseen lopputurnaukseen. Joukkue reissasi ympäri laajaa mannerta, selvitti Aasian jatkokarsinnan ja niiden jälkeen vielä mannertenvälisen jatkokarsinnan Hondurasia vastaan, ennen kuin kisapaikka heltisi. Australian kisoihin luotsannut päävalmentaja Ance Postecoglou jätti tehtävänsä karsintojen jälkeen ja tilalle nimettiin tammikuussa hollantilainen Bert van Marwijk. Tämä, jos mikä, on omiaan lisäämään sekaannusta MM-kisoihin valmistautuvassa joukkueessa.

Postecogloun alaisuudessa Australia pelasi todella hyökkäävästi, mutta van Marwijk yrittää varmasti tasapainottaa joukkueen tekemistä. Joukkueen laadukkain pelaajamateriaali on selkeästi hyökkäyspäässä ja puolustuksen koostumus vaikuttaa varsin heiveröiseltä MM-tasolle. Australian kuviot vaikuttavat olevan vielä varsin sekaisin, ja kun pelaajien ryhmäkään ei varsinaisesti vakuuta, voidaan joukkueen tien ennustaa suurella todennäköisyydellä päättyvän alkulohkoon.

Bert van Marwijkin Australia ryhmittynee kentälle muodostelmaan 4 - 2 - 3 - 1. Valioliigavahti Mathew Ryan avaa tolppien välissä. Keskuspuolustuksessa van Marwijkilla riittää päänvaivaa. Postecoglou peluutti joukkuetta kolmella topparilla, mutta van Marjiwk suosii kahta keskuspuolustajaa. Vaihtoehtoja kaksikkoon ovat Trent Sainsbury, Milos Degenek ja puolustavana keskikenttämiehenä paremmin tunnettu Mark Milligani. Vasen laitapuolustaja on Aziz Behich ja oikealla avannee Josh Risdon.

Keskikentän keskustan muodostavat kapteeni Mile Jedinak ja Aaron Mooy. Kymppipaikalla aloittaa Tom Rogic. Vasempana laiturina pelaa Robbie Kruse ja oikealla puolella Mathew Leckie. Kärkeen vaihtoehdot ovat target-tyylinen Tomi Juric ja enemmän laidoille hakeutuva Andrew Nabbout. Jokerikorttina van Marwijkilla on käytössään Australian ikoni Tim Cahill. Kokenut Cahill aloittanee vaihdosta, mutta voi hyvinkin nousta aloitukseen joko kärkeen tai kärjen alapuolelle.

AVAINPELAAJAT:

Mathew Ryan, Brighton & Hove Albion

Australian puolustus vaikuttaa sen verran heppoiselta, että joukkue tarvitsee voittaakseen ehdottomasti voittavan maalivahdin. Valioliigassa koviin peleihin tottunut Ryan on valmiina vastaamaan huutoon. Kovasti kehuja kerännyt Ryan on mainio laukausten torjuja ja pelin ohjaaja - nuo taidot tulevat tarpeeseen MM-kisoissa.

Mile Jedinak, Aston Villa

Jedinak on Australian kapteeni ja joukkueen henkinen johtaja. Keskikenttämies raataa molempiin suuntiin ja tekee tärkeitä katkoja pelaten tarpeen vaatiessa kovaa. Jedinak piiskaa joukkuetta ja sytyttää sen esimerkillään taistelemaan etukäteen kovempia vastustajia vastaan.

Tim Cahill, ei joukkuetta

Kun Australia valmistautuu arvoturnaukseen, ei Tim Cahillin nimeä yksinkertaisesti voi jättää pois tärkeimpien pelaajien listalta. 38-vuotias konkari ei edusta tällä hetkellä mitään seurajoukkuetta, eikä hän todennäköisesti ole MM-kisoissa aloittava pelaaja. Pituuteensa nähden varmasti maailman paras pääpelaaja Cahill on kuitenkin osoittanut olevansa aina parhaimmillaan juuri arvokisoissa ja osaavansa tehdä maaleja silloin, kun niitä tarvitaan. Hänen kokemuksensa on Australialle kultaakin kalliimpaa.

Kuva: EPA

Perun jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 5

Paras sijoitus: Puolivälierä

Päävalmentaja: Ricardo Gareca

Kapteeni: Paolo Guerrero

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Paolo Guerrero, 87

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Paolo Guerrero, 34

Peru tekee paluun MM-kisojen parrasvaloihin 36 vuoden tauon jälkeen ja sen on maassa iso juttu. Joukkue on löytänyt argentiinalaisluotsi Ricardo Garecan johdolla kadoksissa olleen identiteettinsä pallonhallintaan pyrkivästä pelistä. Kovat Etelä-Amerikan karsinnat alkoivat Perun osalta huonosti, mutta joukkue paransi peliään koko ajan. Lopulta Peru pääsi kisoihin mannertenvälisen jatkokarsinnan kautta lyötyään Uuden-Seelannin. Itse asiassa Peru ei ole toistaiseksi hävinnyt peliäkään sitten 2016.

Perun kisaryhmä on nuori, loistavasti yhteen hitsautunut ja pelitapaansa sitoutunut. Joukkueen henki vaikuttaa hyvältä ja se taistelee jokaisessa tilanteessa loppuun saakka. Usealta pelaajalta puuttuu kenties hieman kokemusta niistä kaikkien kovimmista peleistä. Tärkeä uutinen Perulle oli kapteeni Paolo Guerreron doping-pannan väliaikainen purkaminen MM-kisojen ajaksi. Lohkon muiden joukkueiden kapteenit osoittivat urheiluhenkeä ja vetosivat FIFA:an Guerreron pelaamisen puolesta. Vetoomus kannatti ja Guerrero nähdään näillä näkymin MM-viheriöillä. Peru vaikuttaa todella dynaamiselta joukkueelta, joka on vahvoilla kamppailussa C-lohkon toisesta jatkopaikasta.

Päävalmentaja Ricardo Gareca on varioinut joukkueensa ryhmitystä ottelun ja vastustajan mukaan. Peru nähtäneen MM-viheriöillä muodostelmassa 4 - 2 - 3 - 1, joka muuttuu hieman myös ottelu sisällä. Ykkösmaalivahti on Pedro Gallese. Toppareina pelaavat kapteeni Alberto Rodríguez ja Christian Ramos. Vasen laitapuolustaja on Miguel Trauco ja oikean puolen miehittää Luis Advíncula.

Keskikentällä puolustavammassa roolissa pelaavat Renato Tapia ja Yoshimar Yotún. Hyökkäävämpi kolmikko on Edison Flores, Christian Cueva ja André Carrillo, jotka saattavat vaihtaa paikkaa pelin sisälläkin. Jos taktiikka muuntuu muotoon 4 - 3 - 3, putoaa Flores ryhmityksessä hieman alemmas. Kapteeni Paolo Guerreron aloittaa kärjessä. Jefferson Farfán tarjoaa vaihtoehdon kaikille hyökkäyspään paikoille.

AVAINPELAAJAT:

Paolo Guerrero, Flamengo

Kapteeni Paolo Guerrero pääsi MM-turnaukseen ikään kuin takaportin kautta, kun hänen doping-pelikieltonsa kumottiin väliaikaisesti. Guerreron pelaaminen on Perulle todella tärkeä uutinen, sillä hän on joukkueen ykkösmaalipyssy. Kapteeni on voimakas, oikea-aikainen ja erittäin hyvä viimeistelijä.

Andre Carrillo, Watford FC

Carrillo on yksi Perun taitavista hyökkäävistä keskikenttäpelaajista ja tulee olemaan suuressa roolissa joukkueen hyökkäysten rakentelussa. Carrillo on loistava harhauttelija ja on omimmillaan haastaessaan puolustajia. Lempimi ”La culebra” (käärme) juontaa juurensa puolustajien ohi luikeretelusta.

Renato Tapia, Feyenoord

Tapia on voimakas ja monipuolinen pelaaja, joka pelaa Perun keskikentällä tärkeässä puolustavassa roolissa. Tapia tekee kovasti töitä molempiin suuntiin ja osallistuu aktiivisesti myös hyökkäyspeliin. Peru tarvitsee Tapian kaltaista työhevosta, jos aikoo menestyä.

Kuva: EPA

Tanskan jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 5

Paras sijoitus: Puolivälierät

Päävalmentaja: Åge Hareide

Kapteeni: Simon Kjär

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: William Kvist, 79

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Christian Eriksen, 21

Tanska selvitti tiensä MM-turnaukseen karsintalohkonsa kakkosena Euroopan jatkokarsintojen kautta. On kuitenkin syytä muistaa, että joukkue päihitti karsinnoissa lohkon voittaneen Puolan komeasti 4-0. Joulukuussa 2015 päävalmentajaksi nimetty Åge Hareide on muuttanut Tanskan peliä aiemmasta pallonhallinnasta huomattavasti suoraviivaisempaan ja fyysisempään suuntaan. Joukkue on hyvin organisoitu ja pelaa kurinalaisesti.

Tanskan hyökkäyspeli rakentuu todella vahvasti tähtipelaaja Christian Eriksenin ympärille. Keskikenttämies on pelaaja, joka pystyy ratkaisemaan otteluita omalla panoksellaan. Eriksen on joukkueelle kenties jopa liian tärkeä pelaaja, sillä ilman häntä Tanskan hyökkäyspelin luovuus vähenee ratkaisevasti. Tanskan keskuspuolustus vaikuttaa toimivalta, mutta laitapuolustajien taso arveluttaa. Tanska taistelee c-lohkossa jatkopaikasta, mutta sen jälkeen eväät vaikuttavat loppuvan kesken.

Åge Hareiden Tanska ryhmittyy kentälle muotoon 4 - 2 - 3 - 1. Tolppien välissä nähdään toisen polven huippuvahti Kasper Schmeichel. Joukkueen kapteeni Simon Kjäer on selvä valinta toppariksi ja hänen vierellään nähdään tulevaisuuden nimi Andreas Christensen. Vasemmaksi laitapuolustajaksi on vahvimmin tarjolla Jens Stryger Larsen ja oikealle Henrik Dalsgaard.

Keskikentän keskustan dynaamisen kaksikon muodostavat Thomas Delaney ja kokenut William Kvist. Kymppipaikka on varattu Tanskan maestrolle Christian Eriksenille. Vasemmalla laidalla pelaa Pione Sisto. Oikean laidan aloituksen paikan on napannut Yussuf Poulsen. Kärjessä aloittanee Nicolai Jörgensen. Vaihtokärjen roolissa kisoihin valmistautuneen kulttipelaaja Nicklas Bendtnerin loukkaantuminen harmittaa varmasti monia.

AVAINPELAAJAT:

**Christian Eriksen, Tottenham Hotspur
**

Kymppipaikan velho Christian Eriksen on Tanskan ehdottomasti tärkein pelaaja ja joukkueen hyökkäyspelin sielu. Eriksen on pelintekijänä ja ratkaisevien syöttöjen antajana ilmiömäinen. Hän liikkuu todella älykkäästi ja pystyy operoimaan postimerkin kokoisessa tilassa. Eriksenillä on myös mainio laukaus, jota hän esittelee mielellään.

Thomas Delaney, Werder Bremen

Thomas Delaney tekee valtavasti töitä kumpaankin suuntaan Tanskan keskikentän keskustassa. Hän on juoksuvoimainen pelaaja, joka liikkuu kentällä laajalla säteellä. Puolustussuuntaan voitontahtoinen Delaney hoitaa tärkeitä kaksinkamppailuja ja ylöspäin hän liikuttaa palloa järkevästi. Keskikenttämies pääsee myös oikea-aikaisten nousujensa myötä usein itse maalitilastoihin.

Pione Sisto, Celta Vigo

Pione Sisto on nopea, vahva ja taitava pelaaja, joka aloittaa Tanskan ryhmityksessä vasemmalla laidalla. Laituri on todella vahva yksi vastaan yksi -tilanteissa ja leikkaa mielellään laidaltaan keskelle hakien ratkaisupaikkaa. Sisto tuo Eriksenin ohella tarvittavaa luovuutta Tanskan hyökkäykseen.

Lue myös