Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 18.7.
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa
  • Urheiluruutu

Jääkiekko ja yhdistetty suurimmat voittajat, pikaluistelu ja alppihiihto häviäjät – Olympiakomitea jakoi uudet tukirahansa talvilajeille

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö jakoi kymmenelle talvilajille reilut kaksi miljoonaa euroa.

Urheilupolitiikka
Mika Lehtimäki
Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki.AOP

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on tehnyt uudet tukipäätökset talvilajeille. Huippu-urheiluyksikkö jakoi kymmenelle talvilajille yhteensä 2 011 600 euroa. Viisi paratalvilajia sai tukea 80 000 euroa.

Uuden rahanjaon suurimpia voittajia ovat jääkiekko ja yhdistetty. Jääkiekkoa tuetaan 420 000 eurolla eli 50 000 euroa suuremmalla summalla kuin viime vuonna. Yhdistetyn tukipotti on 215 000 euroa eli 45 000 euroa enemmän kuin vuonna 2017.

Suurimmat häviäjät ovat pikaluistelu ja alppihiihto. Pikaluistelu saa tukea 110 000 euroa, kun viime vuonna laji sai tukea 156 300 euroa. Pyeongchangin olympialaisten jälkeen Suomen pikaluistelun kärkinimet Mika Poutala, Pekka Koskela ja Elina Risku lopettivat uransa.

Alppihiihdon tuki on 40 000 euroa pienempi kuin viime vuonna. Alppihiihdon tuki on viime vuosina vähentynyt runsaasti, nyt enää 120 000. Vielä 2015–2016 tuki oli 215 000 euroa. Alppihiihtäjistä Marcus Sandell lopetti uransa hiljattain, eikä menestyskään ole ollut viime vuosina kovin suurta.

Aiempien vuosien lukemiin on laskettu Olympiakomitean antamat tehostamis- ja urheilijatuet sekä nuorten olympiavalmentajien palkkatuet.

– Jaoimme nyt tukea talvilajeille ensimmäistä kertaa uusilla kriteereillä. Toimimme kansainvälisesti vertailtuna pienillä resursseilla, joten meidän on oltava tehokkaita. Parhaiten tehokkuus toteutuu, jos käytämme resurssimme yhteisesti sovittujen kriteerien ja strategisten linjausten mukaisesti, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo Olympiakomitean tiedotteessa.

– Talvilajien tukien kokonaissumma pysyy suurin piirtein samana olympiatalveen 2017–2018 verrattuna, mutta suurin muutos on tehty keskittämällä ja kasvattamalla panostusta sellaisiin lajeihin ja valmentautumisprosesseihin, joissa Huippu-urheiluyksikön tehostamistuella on paras vaikuttavuus menestykseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Lehtimäen mukaan huippu-urheiluyksikön tuki on tehostamistukea, jolla tuetaan uskottavia kansainvälisen tason prosesseja.

– Pelkät jaetut rahasummat eivät kerro lajien välisestä järjestyksestä kaikkea. Jokaisen lajin sisällä eurot on kohdennettu räätälöidysti ja tarveharkintaisesti toimintaan. Tuen saamiseksi lajilla on oltava omia kansainvälisesti kilpailukykyisiä toimintoja, joita meidän tuellamme voidaan tehostaa, Lehtimäki sanoo.

Jääkiekon jälkeen eniten tukirahaa sai toinen kärkilaji maastohiihto: 414 400 euroa. Maastohiihdon potti kasvoi 15 000 eurolla. Takavuosien menestyslajin mäkihypyn tuki pienenee 20 000 eurolla. Mäkihypyn summa on 115 000 euroa. Freestylekin saa mäkihyppyä enemmän tukea eli 120 000 euroa, vaikka freestylenkin tukirahat laskevat viime vuodesta 7 500 eurolla.

Lue lisää:

Nyrkkeilijät iskivät kultasuoneen, koripallolle myös aikainen joulu – Olympiakomitea jakoi uudet tukirahansa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat