Suora

  • Elävä arkisto esittää

Loukkaantumisista kärsinyt olympiahopeamitalisti Peetu Piiroinen lopettaa huippu-uransa: ”En vaihtaisi päivääkään”

Lumilautailija Peetu Piiroinen kertoi Ylelle, että kilpailu-ura on tullut päätökseen.

lumilautailu
Peetu Piiroinen lehdistötilaisuudessa Pyeongchangin olympialaisissa.
Lehtikuva

Lumilautailija Peetu Piiroinen lopettaa huippu-uransa. Vancouverin halfpipen olympiahopeamitalisti Piiroinen vahvisti asian Yle Urheilulle perjantaina sen jälkeen, kun Piiroisen nimeä ei ollut mukana Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön talvilajien tukipäätöksissä.

– Suurin syy lopettamiselle on se, että kroppa ei pysy kasassa. Jatkuvasti joku paikka on rikki ja vanhat vammat verottavat vielä päälle, 30-vuotias Piiroinen kertoi Yle Urheilulle.

Uransa suurimmaksi yksittäiseksi hetkeksi hän nostaa Vancouverin olympiamitalin 2010. Mitali oli Suomen kovin niissä kisoissa. Olympialaisten ensikertalaiselle hopea tuli vieläpä vaikeuksien kautta. Piiroinen kaatui pari viikkoa ennen Vancouveria harjoitusleirillä pahasti. Kylkirusto repesi. Hän ei pystynyt kävelemään kunnolla seuraavina päivinä. Piiroinen joutui laskemaan puudutettuna alas Vancouverin kourua.

– Ilman puudutusta mitalia en olisi kyllä sitä mitalia saanut, Piiroinen toteaa ja kertoo, miten mitalin arvostus on noussut omissa silmissä vielä entisestään kahdeksan vuoden aikana.

Peetu Piiroinen hopealla Vancouverissa
Peetu Piiroinen hopealla Vancouverissa.AOP

Väliin mahtuivat muun muassa Sotshin ja Pyeongchangin olympiakokemukset. Hän loukkaantui vähän ennen Sotshin kisojakin.

– Vancouverin mitali ei tuntunut isolta hommalta silloin heti. Jälkikäteen ajateltuna se oli mahtava kokemus ja muisto. Lumilautailussa on pienestä kiinni, että saa minkä värisen mitalin tahansa. Sen havaitsi Sotshissa ja Pyeongchangissa, Piiroinen kertoo.

Pyeongchangissa Piiroinen laski poikkeuksellisesti lumilautailun kaikki freelajit: halfpipen, slopestylen ja big airin. Parhaaksi tulokseksi jäi halfpipen 12. sija. Kun Piiroinen miettii uraansa pidemmältä aikaväliltä, niin parhaimpina hetkinä esiin nousevat vuodet 2008–2010. Tuolloin hän teki läpimurtonsa lumilautailun huipulle. Hän voitti vuosina 2009 ja 2010 TTR World Snowboard Tourin kiertueen ensimmäisenä urheilijana koskaan kaksi kerta peräkkäin. Kolmas voitto tuli vielä vuonna 2011.

– Vuodesta 2008 eteenpäin vuoteen 2010 on jäänyt hyvin mieleen. Se oli mukavaa aikaa, Piiroinen korostaa.

Loukkaantumiset jättivät jäljet tulevaisuuteenkin

Piiroinen sanoo, että ainoastaan loukkaantumiset jättivät hieman hampaankoloon kilpauralla.

– Ne näkyvät tänäkin päivänä, kun harrastelee tennistä ja muita lajeja. Selkä ei tykkää niistä. Enkä tiedä, miten loukkaantumiset näkyvät sitten kymmenen tai kaksikymmentä vuotta eteenpäin tästä, Piiroinen miettii.

– Toisaalta en vaihtaisi päivääkään pois. Kilpailu-ura oli hienoa aikaa. Loukkaantumiset kuuluvat tähän lajiin, eikä tullut mitään vakavaa. Muutoin tässä ihan terveenä ollaan.

Peetu Piiroinen
Peetu PiiroinenLehtikuva

Piiroisen tulevaisuus on vielä hyvin avoin. Hän aikonee ainakin seuraavat pari kautta lautailla rinteissä enemmän kuvaamisen merkeissä. Aivan täysin kisaamista hän ei aio kuitenkaan jättää. Piiroinen saattaa olla mukana SM-kisoissa ja muutamissa pienemmissä kisoissa.

– SM-kisat olisi kiva käydä niin kauan kuin voi laskea laudalla. Intoa riittää lautailuun, mutta pitää mennä kropan ehdoilla, Piiroinen tiivistää ajatuksensa jatkostaan.

Halfpipe kuolemassa pois

Suomen vaisu lumilautailun tilanne puhutti Pyeongchangin olympialaisten jälkeen. Suomalaismiehet jäivät ilman mitaleita Etelä-Koreassa. Enni Rukajärvi toi Suomelle pronssia. Piiroinen tiedostaa tilanteen, mutta hänellä riittää vielä uskoa tulevaan.

– Muutamia lupaavia junnuja on miehissä sekä naisissa. Toivottavasti tulisi menestystä, miten on aiemminkin tullut. Suomi ei katoaisi sitten täysin kartalta, Piiroinen sanoo.

Piiroisella on synkempi näkemys hänen omasta mitalilajistaan halfpipesta. Olympiakomitean tukipäätöksissä maajoukkueiden valmentautumiseen on myönnetty tukea slopestylelle, big airille ja lumilautacrossille, mutta ei halfpipelle. Myöskään toinen lumilautailumohikaani Markus Malin ei ollut tuettavien urheilijoiden listalla.

Peetu Piiroinen
Peetu PiiroinenLehtikuva

– Kyllähän halfpipe on ollut monta vuotta Suomessa kuolemaan päin, kun ei sitä kukaan junnu laske. Minusta on parempi panostaa sellaisiin lajeihin, mitä suomalaiset enemmän laskevat.

– Aika monta vuotta mentiin Suomessakin niin, että me vanhat minä, Janne Korpi ja Markus Malin laskimme vaan halfpipea. Kaikilla taitaa olla urat loppuvaiheessa. Ainakin Janne lopetti. Markuksesta en tiedä, jatkaako kipailemista. Turha halfpipeen on sitten panostaa. Kannattaa laittaa rahat sinne, missä suomalaisilla on vahvuuksia.

Lue lisää:

Lumilautailijat tarvitsevat yli puoli miljoonaa euroa tai juna karkaa – haaveissa ilmapatjat ja huippuleirit

Peetu Piiroinen vahvisti päättävänsä olympiauransa Koreaan – "Kroppa alkaa olla siinä kunnossa, että Pekingiin ei ole enää asiaa"

Peetu Piiroinen "Shaun Whiten 100 pisteen hypetyksestä" ja tulevasta olympiafinaalista: Maailman huipputaso on aika älytön

Korpi, Malin ja Piiroinen – Suomen halfpipen viimeiset mohikaanit: "Nuoret menevät slopestylen puolelle"

Korjattu kello 18.48. Suomalaismiehet jäivät lumilautailussa ilman mitaleita Pyeongchangissa. Enni Rukajärvi toi Suomelle yhden mitalin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat