Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Olympiakomitean huippu-urheilupomo lupaa naisten jääkiekkomaajoukkueelle ammattimaisempaa tulevaisuutta - lajin 420 000 euron tukipotista yli puolet naisille

Olympiakomitea satsaa voimakkaasti MM-kotikisoihin valmistautuvaan naisten jääkiekkomaajoukkueeseen. Lajille maksettavasta tuesta yli 200 000 euroa on menossa naisille.

Urheilupolitiikka
Naisleijonat juhlii
Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen Olympiakomitea julkisti tänään odotetut päätökset siitä, kuinka järjestö jakaa valtion rahaa tänä vuonna talvilajeille. Suuria yllätyksiä ei listasta löytynyt. Menestystä hankkineet lajit saivat enemmän ja taantuneet puolestaan vähemmän.

Yksi rahanjaon voittajista oli Jääkiekkoliitto, joka sai Olympiakomitealta suurimman yksittäisen tukipotin, 420 000 euroa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo, että summasta yli puolet menee naisten maajoukkuetoimintaan. Rahalla tuetaan samalla tyttöjen ja poikien maajoukkuetoimintaa, josta myös maajoukkuenaiset hyötyvät.

– Olemme erittäin isosti mukana naisten jääkiekossa ja tyttökiekossa. Rakennamme Jääkiekkoliiton kanssa sille pohjaa, otamme seuroja mukaan ja rakennamme kilpailujärjestelmää, Lehtimäki kertoo.

– Edustusjoukkueelle apurahoja tuli 250 000 euroa ja toinen mokoma tulee nyt. Lyhyellä aikavälillä olemme saaneet sijoitettua puolen miljoonan euron kakun joukkueeseen. Sen edellytys on ollut se, että kiekkoliitto panostaa itse voimakkaasti samoihin asioihin.

Lehtimäki sanoo käyneensä jo parin vuoden ajan keskustelua Jääkiekkoliiton kanssa siitä, kuinka naisten maajoukkueeseen on panostettava. Olympiakomitea näkee naisissa mahdollisuuden arvokisamitaleihin, vaikka rahaa maajoukkuetoiminta ei samalla tavalla lajiliiton kassaan toisikaan.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen yhteistyöhön, mikä on aloitettu. Varsinkin viimeisen vuoden aikana kiekkoliitto on tehnyt itse niitä toimenpiteitä ja rakentanut sitä järjestelmää, jolla pitkässä juoksussa naisten kiekko nousee samalle kansainväliselle lippulaivatasolle kuin miesten kiekko. Nythän se on jo menestyksellisesti samalla tasolla, mutta ei laajuudessaan, Lehtimäki sanoo.

"

He ovat olleet ainoita käytännössä olympiamitalisteja, jotka joutuvat menemään kesätöihin.

Mika Lehtimäki.

– Me ei olla miesten jääkiekossa nyt ollenkaan mukana. Puhutaan tehostamistuesta ja meidän eurolla on oltava iso vaikuttavuus. Miesten jääkiekko elää hyvin ilman Olympiakomitean euroja ja tekee laadukasta työtä huippu-urheilussa.

Naisten jääkiekkomaajoukkueen pelaajien vaikea taloustilanne on ollut esillä viime vuoden lopusta lähtien. Pyeongchangin olympialaisissa pronssia voittaneille ja ensi kevään MM-kotikisoihin valmistautuville naisille Lehtimäki haluaa mahdollisuuden harjoitella ammattimaisesti.

– He ovat olleet ainoita käytännössä olympiamitalisteja, jotka joutuvat menemään kesätöihin. Me haluamme pikkuhiljaa päästä siitä pois ja taata heille ammattimaisen valmentautumisen edellytykset. Sitä on pönkittämässä apuraha. Suunta on selkeä, jos viime vuonna olimme (Olympiakomitean lajituessa) sadantuhannen alaosissa niin nyt olimme yli 200 000 eurossa.

Urheilija-apurahaa naisten jääkiekkomaajoukkue sai ministeriön historiallisen päätöksen myötä viime viikolla. Koko 22 hengen jääkiekkomaajoukkue sai kukin 10 000 euron verottoman urheilija-apurahan. Rahalla on suuri merkitys ilman palkkaa pelaaville naiskiekkoilijoille.

– Kyllä meillä on hyvä joukkue, johon on jatkuvasti nuorten pelaajien puolelta tunkua. Meillä on paitsi omat kotikisat, niin koko olympiadin matka Pekingiin erittäin hyvää ja näkyvää. Innolla lähdemme kuromaan Pohjois-Amerikan etumatkaa kiinni.

Lue lisää:

Jääkiekko ja yhdistetty suurimmat voittajat, pikaluistelu ja alppihiihto häviäjät – Olympiakomitea jakoi uudet tukirahansa talvilajeille

Naisleijonien ei tarvitse stressata jokaista laskua apurahapotin jälkeen – "Tuo on todella iso raha minulle"

Yli sata urheilijaa saa rahaa valtiolta – tässä kaikki apurahoja saaneet

Näin urheilun tukirahat jakautuivat – katso lista voittajista ja häviäjistä

Nyrkkeilijät iskivät kultasuoneen, koripallolle myös aikainen joulu – Olympiakomitea jakoi uudet tukirahansa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat