D-lohkossa pelaavat jalkapallon MM-kisojen mystisin mestarisuosikki, loppuun katsottu yllätyskortti ja Huuhkajien shokeeraama joukkue – Messin viimeinen ristiretki alkaa vastustajilla, jotka osaavat venyä

Yle Urheilu analysoi jalkapallon MM-kisojen lohkot joukkue joukkueelta. Venäjällä pelattavat MM-kisat alkavat torstaina 14. kesäkuuta.

Kuva: EPA

ASIANTUNTIJA ERKKA V. LEHTOLA D-LOHKOSTA

Argentiina on isoista jalkapallomaista suurin arvoitus. Takana ovat heikko karsinta ja heikkoja harjoitusmatseja. Totta kai kaikki toivovat, että Jorge Sampaoli saa prässipelinsä kohdalleen. Argentiinalta kuitenkin löytyy hyviä yksilöitä ja hyökkäysarsenaalista vaikka mitä.

En aina tykkää Islannin tavasta pelata, mutta tykkään joukkueen ympärillä olevasta hurmoksesta. Islanti saa maksimituloksen irti vaikeissa paikoissa. Mutta enää en usko samanlaiseen yllätysmomenttiin. Ennustan Islannille paljon EM-kisoja lyhyempää tarinaa.

Kroatialla on hyviä pelaajia useammalle pelipaikalle. Moni pelaa Euroopan suurissa sarjoissa. Paljon riippuu siitä, miten uusi valmentaja pystyy valmistamaan joukkueen turnaukseen.

Kuva: EPA

Argentiinan jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 17

Paras sijoitus: 2 mestaruutta

Päävalmentaja: Jorge Sampaoli

Kapteeni: Lionel Messi

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Javier Mascherano, 143

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Lionel Messi, 64

Argentiinan osalta edellinen MM-turnaus loppui rajuimpaan mahdolliseen paikkaan: jatkoaikatappioon loppuottelussa. Sen jälkeen Argentiina on kokenut lisäksi kaksi Copa Américan finaalitappiota Chileä vastaan. Luonnollisesti kysymys kuuluu, onko joukkueesta henkisesti voittamaan sitä kisojen tärkeintä ottelua? MM-karsinta oli Argentiinan osalta hankala. Siihen mahtui yllättäviä tappioita, kolme eri päävalmentajaa ja joukkueen tärkeimmän pelaajan Lionel Messin puuttuminen useasta pelistä. Lopulta Messi näytti jälleen suuruutensa hilaamalla maaleillaan Argentiinan MM-kisoihin.

Kuten edellä huomattiin, aina Argentiinasta puhuttaessa esiin nousee yksi nimi, Lionel Messi, monen mielestä maailman paras jalkapalloilija. Vuoden 2018 MM-turnaus saattaa olla Messille ja usealle muulle Argentiinan tähdelle viimeinen mahdollisuus pokaaleista suurimman voittamiseen. Messi pystyy tunnetusti taikomaan joukkueelleen voittoja tyhjästä, mutta myös Argentiinan muu hyökkäyskalusto on pelottavan vahva. Ongelmana on edelleen se, miten muut tähdet sijoitellaan Messin ympärille rakentuvaan systeemiin toimivaksi kokonaisuudeksi. Noin vuosi sitten Argentiinan päävalmentajaksi nimetty Jorge Sampaoli ei ole muutoinkaan löytänyt permanenttikokoonpanoaan ja selvää taktiikkaa, vaan useat kokeilut ovat seuranneet toistaan. Argentiinan mainittu hyökkäysosasto ja etenkin Messi ovat kuitenkin sen verran kovia, että se voi onnistuessaan hilata joukkueen mukaan turnauksen mitalipeleihin.

Jorge Sampaoli on kokeillut useita eri taktiikoita, mutta viimeisimmän arvion mukaan Argentiina ryhmittynee kentälle joustavaan 4 - 2 - 3 - 1 -muodostelmaan. Selkeä ykkösmaalivahti Sergio Romero loukkaantui kisojen alla, joten tolppien välissä aloittanee Willy Caballero. Topparikaksikon muodostavat Nicolas Otamendi ja Federico Fazio. Vasemman laitapuolustajan tontti vaikuttaisi olevan Nicolas Tagliaficon. Oikealla puolustaa Gabriel Mercado tai Eduardo Salvio. Loukkaantumisistaan toipunut Marcos Rojo on vaihtoehto toppariksi tai vasemmaksi pakiksi.

Keskikentälle riittää vaihtoehtoja. Lucas Biglia ja Éver Banega vaikuttivat olevan selkeimmät vaihtoehdot keskustan rooleihin, Biglia puolustavammaksi pelaajaksi ja Banega pelintekijäksi. Giovanni Lo Celso on esiintynyt mainiosti harjoituspeleissä ja saattaa nousta keskustaan aloittavaksi pelaajaksi. Myös vanha kettu Javier Mascherano on tehnyt jälleen itsestään vahvan vaihtoehdon puolustavaan rooliin. Ángel Di María on selvä valinta vasemmalle laidalle. Oikealla laidalla voi pelata jo äsken mainittu Lo Celso tai Manuel Lanzini. Paikka kärjen alapuolella vapaassa roolissa on selkeä: siinä pelaa Lionel Messi. Kärkimiehenä nähtäneen selkeä ysipaikan pelaaja Gonzalo Higuaín, mutta loukkaantumiset selättänyt Sergio Agüero saattaa napata aloitustontin, jos Higuaínin peli on tehotonta. Loistavan kauden Italiassa pelannut Paulo Dybala on vaihdosta peliin heitettävä ässä hyökkääviin rooleihin.

AVAINPELAAJAT:

Lionel Messi, FC Barcelona

Lionel Messi on pelaaja, jota ei juuri jalkapalloa tai urheilua ylipäätään seuraaville tarvitse esitellä. Moni pitää häntä maailman parhaana jalkapalloilijana. Messi tekee kentällä asioita, joihin muut eivät pysty ja hänen taitonsa vaikuttavat maagisilta. Argentiinan maajoukkue on jo monen vuoden ajan rakennettu hänen ympärilleen ja nyt on kenties viimeinen mahdollisuus palkinnoista suurimman pokkaamiseen.

**Ángel Di María, Paris Saint-Germain
**

Di María on nopea ja taitava laituri, joka pelaa Argentiinan ryhmityksessä vasemmalla laidalla. Hän haastaa mielellään vastustajia laidallaan tehden myös vaarallisia juoksuja keskelle ja puolustuksen selustaan. Di María tekee myös kovasti töitä auttaen joukkuettaan puolustussuuntaan.

Federico Fazio, AS Roma

Järkälemäinen Fazio on kuin varkain noussut Argentiinan puolustuksen tärkeäksi palaseksi. Fazio on vahva niin maassa kuin ilmassakin ja tuo joukkueensa takalinjoille tärkeää varmuutta. Topparina pelaava argentiinalainen ei kenties ole kentän nopein pelaaja, mutta hän korvaa asian hyvällä sijoittumisellaan.

Kuva: EPA

Islannin jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 1

Paras sijoitus: Ei aiempia MM-kisoja

Päävalmentaja: Heimir Hallgrímsson

Kapteeni: Aron Gunnarsson

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Birkir Már Saevarsson, 79

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Gylfi Sigurdsson, 19

Vuoden 2016 EM-kisoissa säväyttänyt ”Islannin ihme” sai jatkoa MM-karsinnoissa, kun joukkue selvitti tiensä ensimmäistä kertaa MM-lopputurnaukseen komeasti lohkovoittajana. Suomi toki opetti Islannille myös hieman nöyryyttä ottamalla syyskuussa Tampereella 1-0 voiton. Islannin kohdalla ihmeestä puhuminen on hieman harhaanjohtavaa, sillä joukkueen menestys perustuu määrätietoiseen ja hiottuun pelityyliin, jossa omista vahvuuksista otetaan kaikki irti. Islanti on osoittanut, ettei sen pelityyli johda vain yksittäisiin yllätyksiin, vaan hyviin tuloksiin pitkällä aikavälillä ja kovia maita vastaan. Voidaan jopa sanoa Islannin kohtaamisen aiheuttavan vastustajille ylimääräistä hermostumista, niin vahva karma joukkueen pelityylin ympärillä vaikuttaisi olevan.

Islannin joukkue on nykyisellään suunnilleen sama kuin 2016 EM-kisoissa, joten joukkue on hitsautunut yhteen. Uusi päävalmentaja Heimir Hallgrímsson on pitänyt pelityylin samana, mutta tuonut mukaan hieman uusia taktisia elementtejä. Islannin ongelmana on rungon kapeus. MM-turnaus on pitkä, avainpelaajisto on kärsinyt paljon loukkaantumisista. Vaihtoehdoista ei löydy yhtä paljon laatua. Lisäksi Islanti antaa usein pallollisen otteen vastustajalle, jolloin puolustusrupeamista tulee taitavia ja palloa hyvin liikuttavia joukkueita vastaan pitkiä. Islanti taistelee ehdottomasti lohkon jatkopaikoista. Joukkue on osoittanut omaavansa potentiaalia isojen kaatamiseen, joten mahdollisissa jatkopeleissä sillä ei olisi mitään hävittävää.

Islanti ryhmittyy Heimir Hallgrímssonin alaisuudessa kentälle 4 - 2 - 3 - 1 -muodostelmaan. Maalivahtina aloittaa Hannes Halldórsson. Toppareina pelaavat Ragnar Sigurdsson ja Kári Árnason. Vasen laitapuolustaja on Hördur Björgvin Magnússon. Oikealla puolella vastaavassa roolissa on Birkir Már Saevarsson.

Keskikentän keskustassa pelaavat kapteeni Aron Gunnarsson ja Emil Hallfredsson. Pientä päänvaivaa aiheuttaa Gunnarssonin polvivamma, josta mies on vasta toipumassa. Kymppipaikalla on joukkueen suurin tähti Gylfi Sigurdsson. Vasemmassa laidassa töitä tekee Birkir Bjarnason ja oikeassa laidassa Jóhann Berg Gudmundsson. Aloittavan kärkipelaajan paikka on hieman auki, mutta vaihtoehdot ovat Alfred Finnbogason tai Jón Dadi Bödvarsson.

AVAINPELAAJAT:

Gylfi Sigurdsson, Everton FC

Sigurdsson on Islannin joukkueen tähtipelaaja ja joukkueen pelinrakentelun avainpalanen. Sigurdsson tekee erittäin paljon töitä liikkuen ympäri kenttää ja avaten peliä oivaltavilla syötöillään. Hänellä on myös todella hyvä laukaus, joka on vaarallinen ase erikoistilanteissa. Sigurdssonin pelikunto on pieni kysymysmerkki, sillä hän ei seurajoukkueessaan juuri pelannut loppukaudesta polvivamman vuoksi.

**Alfred Finnbogason, Augsburg FC
**

Finnbogason paukutti kuluneella kaudella Bundesliigassa 12 maalia ja on Islannin potentiaalisin maalipyssy kesän MM-kisoissa. Finnbogason on vahva ja fyysinen keskushyökkääjä, joka osaa luo dapaikkoja itselleen. Kärsi keväällä pohjevammasta, mutta vaikuttaa toipuneen Islannin kannalta ajoissa.

**Aron Gunnarsson, Cardiff City
**

Joukkueen todellinen johtaja ja taisteluhengen ruumiillistuma. Gunnarsson laittaa keskikentän keskustassa jokaisessa tilanteessa kaiken peliin. Islantilainen ei kaihda kovaa peliä ja taklaa paljon. Muiden Islannin avainpelaajien tapaan myös Gunnarsson on vasta toipumassa loukkaantumisestaan.

Kuva: EPA

Kroatian jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 5

Paras sijoitus: 1 pronssi

Päävalmentaja: Zlatko Dalic

Kapteeni: Luka Modrić

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: Luka Modrić, 105

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Mario Mandžukić, 30

Kroatialla oli hankaluuksia Euroopan karsintalohkossaan. Päävalmentaja Ante Cacic sai monoa, kun Suomi venyi upeaan vierastasapeliin joukkuetta vastaan. Vain pari päivää ennen lohkon viimeistä peliä nimetyn Zlatko Dalicin johdolla Kroatia otti kuitenkin tärkeän voiton Ukrainasta ja varmisti sitten kisapaikkansa jatkokarsinnoissa Kreikkaa vastaan. Joukkueen sisäinen tilanne on hankala, sillä Kroatian fanit ja media ovat kyllästyneet kyseenalaisesti toimivaan maan jalkapalloliittoon. Asia vaikuttaa varmasti pelaajien keskittymiseen.

Kroatian keskikenttä on aivan maailman huippuluokkaa ja pärjää vertailussa mihin tahansa maahan. Joukkue on osoittanut pystyvänsä parhaana päivänään voittamaan lähes minkä tahansa vastustajan. Kroatian kokeneet runkopelaajat ovat tottuneet isoihin peleihin ja kesän MM-turnaus on heille kenties viimeinen mahdollisuus saavuttaa jotain yhdessä. Joukkueen puolustus ei kuitenkaan vakuuta. Kroatialla on kaikki mahdollisuudet edetä lohkosta jatkoon ja vaikka siitäkin eteenpäin. Samassa lohkossa myös kisoissa pelaava Islanti osoitti kuitenkin jo karsinnoissa, että Kroatia joutuu kamppailemaan jatkopaikasta tosissaan.

Kroatia ryhmittyy Zlatko Dalicin johdolla MM-kisoissa sille hyvinkin tuttuun 4 - 2 - 3 - 1 -muodostelmaan. Maalivahtina pelaa Danijel Subašić. Topparikaksikon muodostavat Dejan Lovren ja Domagoj Vida. Vasempana laitapuolustajana aloittanee Ivan Strinić, joskin myös Josip Pivarić on vaihtoehto. Oikeana puolustajana pelaa Šime Vrsaljko.

Keskikentän pohjan kaksikkona nähdään Ivan Rakitić ja Marcelo Brozović. Milan Badelj tarjoaa vielä puolustavamman vaihtoehdon keskustaan. Joukkueen sielu Luka Modrić pyörittää peliä kymppipaikalla. Vasemmalla laidalla jyrää itseoikeutetusti Ivan Perišić. Kärjessäkin totutusti nähdyn Mario Mandžukićin paikka on Kroatian taktiikassa oikealla laidalla. Kärjessä aloittaa Nikola Kalinić tai mainion kauden Bundesliigassa pelannut Andrej Kramarić. Vaihtoehtona on myös, että Mandžukić on kärjessä, jolloin oikeassa laidassa avaa Kramarić.

AVAINPELAAJAT:

Luka Modrić, Real Madrid

Kroatian kapteeni Luka Modrić on yksi maailman parhaista pelintekijöistä. Pelasi aiemmin maajoukkueessa hieman alempana keskikentällä, mutta jakelee nykyisessä Kroatian taktiikassa syöttöjään nimenomaan kymppipaikalta. Modrićin pelinlukutaito on aivan käsittämätön ja hänen syöttövalikoimansa todella kattava. Hän osaa rytmittää Kroatian peliä ja liikkuu kentällä älykkäästi.

Ivan Perišić, Inter

Juoksukone Perišić on tuttu näky Kroatian vasemmalla laidalla arvokisoissa. Hän pitää vauhtia yllä koko ottelun ajan haastaen puolustajia ja rynnien röyhkeästi tilanteisiin. Perišić on juoksuvoimansa ohella erittäin taitava pallon kanssa ja viimeistelee paikan saadessaan kylmäpäisesti.

**Marcelo Brozović, Inter
**

Brozović on noussut hieman vakiintuneempien tähtien rinnalle Kroatian keskikentän kantavaksi voimaksi. Hän on monipuolinen ja taitava pelaaja, joka jakaa palloa järkevästi nousten mielellään myös itse maalipaikoille.

Kuva: EPA

Nigerian jalkapallomaajoukkue

MM-kisakerrat: 6

Paras sijoitus: 16 parhaan joukossa

Päävalmentaja: Gernot Rohr

Kapteeni: John Obi Mikel

Eniten maaotteluita MM-joukkueesta: John Obi Mikel, 85

Eniten maaottelumaaleja MM-joukkueesta: Ahmed Musa, 13

Nigeria, lempinimeltään ”Superkotkat”, selvitti tiensä MM-kisoihin kohtuullisen kovasta karsintalohkosta, jossa taakse jäivät Kamerun, Algeria ja Sambia. Joukkueen saksalainen päävalmentaja Gernot Rohr on ottanut ryhmäänsä rohkeasti mukaan nuorta talenttia ja se on tuonut tekemiseen uutta virtaa. Nigerian joukkue vaikuttaa yhtenäiseltä ja pelitapaan sitoutuneelta. Tekemisessä on painotettu nimenomaan joukkuehenkeä.

Nigeria pyrkii puolustamaan tiiviisti ja iskemään nopeasti vastaiskuilla voittaessaan pallon. Etenkin hyökkäyspäästä löytyy pelityyliin sopivaa vauhtia ja taitoa. Puolustuspään pelaajamateriaali vaikuttaa kuitenkin MM-kisojen tasolle varsin köykäiseltä. Myöskään maalivahdit eivät ainakaan ennakkoon herätä luottamusta. Nigerialla on onnistuessaan mahdollisuudet yllättää lohkonsa vastustajat, mutta jatkopaikka vaikuttaa silti olevan monen mutkan takana.

Nigeria ryhmittyy kentälle todennäköisesti 4 - 2 - 3 - 1 -muotoon, vaikka päävalmentaja Gernot Rohr onkin testaillut eri variaatioita. Karsinnoissa ykkösmaalivahtina pelasi Ikechukwu Ezenwa, mutta kevään harjoitusotteluissa torjuntavastuun kantoi Francis Uzoho. Topparikaksikkona aloittaa Leon Balogun ja William Troost-Ekong. Vasempana laitapuolustajana pelaa Brian Idowu tai Elderson Echiéjilé - Shehu Abdullahi puolustaa oikealla.

Keskikentän keskustan kaksikon muodostavat Wilfred Ndidi ja Ogenyi Onazi. Heidän yläpuolellaan peliä rakentaa kapteeni John Obi Mikel. Vasempana laiturina pelaa Alex Iwobi ja oikeana laiturina kiituri Victor Moses. Kärkipelaajana aloittaa Odion Ighalo.

AVAINPELAAJAT:

Victor Moses, Chelsea FC

Victor Moses tuo vauhtia Nigerian hyökkäyksen oikealle laidalle. Nopea ja juoksuvoimainen pelaaja on kuin tehty joukkueen suosimaan vastaiskupeliin. Moses pääsee ohi puolustajista ja aiheuttaa määrätietoisuudellaan vaarallisia tilanteita. Muistaa myös puolustusvelvoitteensa ja on kehittänyt peliään nimenomaan sitä ajatellen.

Wilfred Ndidi, Leicester City FC

Keskikentän keskustassa pelaava Ndidi on 21-vuotiaana Nigerian tulevaisuuden nimi. Ndidi tekee keskellä tärkeää työtä rikkoen ja katkoen vastustajan hyökkäyksiä. Puolustavassa roolissa pelaava fyysinen keskikenttämies ei väsy ja vaikuttaa ehtivän joka paikkaan.

Alex Iwobi, Arsenal FC

Nigerian maajoukkuelegenda JayJay Okochan sisarenpoika Iwobi on murtautunut ryminällä Superkotkien vasemmalle laidalle. Iwobi on mielenkiintoinen yhdistelmä voimaa ja taitoa. Hän tekee laidaltaan mielellään juoksuja keskelle hakeutuen maalipaikoille.

Lue myös