Suora

  • Närbild
  • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
  • Anterselva, naisten pikakilpailu
  • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, parien vapaaohjelma
  • Rallin MM, Monte Carlo, ennakko

FC Barcelonan tähti Petteri Koponen nousi kukoistukseen valmentajalegendan alaisuudessa: "NBA on vaihtoehto, jos pelit eivät jatku Barcelonassa"

Petteri Koponen oli vuodenvaihteen jälkeen FC Barcelonan parhaita pelaajia. Kauden päätteeksi vaihtoehdot ovat auki, eikä Koponen ole hylännyt ajatusta NBA:sta.

Eurooppalainen koripallo
Petteri Koponen pallon kanssa koripallon Euroliigan ottelussa.
AOP

BARCELONA. Suomalainen rapmusiikki kuuluu kaiuttimista, kun Petteri Koponen kääntää Lionel Messiltä ostetun Audin keulan peliareena Palau Blaugranan portista sisään. Suomalaistakamiehen olemuksesta on helppo aistia, että asiat ovat mallillaan.

Ajomatka jättimäisen jalkapallostadionin Camp Noun kupeessa sijaitsevalle koripalloareenalle tuntui vielä alkukaudesta Koposesta välillä raskaalta. FC Barcelonan päävalmentajana kauden aloittaneen Sito Alonson alaisuudessa peliaika oli kortilla. Lisäksi EM-kotikisoja uhannut käden hermoratavamma vaivasi edelleen.

FC Barcelonan seurajohto näytti Alonsolle ovea helmikuussa Euroliigan surkeiden tulosten takia. Tilalle tuli serbialainen valmentajalegenda Svetislav Pesic. Pesicin saapuminen päävalmentajaksi muutti Koposen kauden suunnan.

– Vanhan valmentajan kanssa ei tullut luottoa, mutta Pesicin sopimuksen jälkeen oma kausi kääntyi päälaelleen. Sen jälkeen olen pelannut jokaisen pelin hyvin ja auttanut joukkuetta. Kausi oli todella kaksijakoinen, kertoo Koponen Yle Urheilulle keittiönsä pöydän ääressä.

Pesic toi meille täysin uuden pelifilosofian. Aloimme harjoitella paljon kovempaa, mikä näkyi saman tien myös kentällä.

Vaikka Koponen ja Pesic työskentelevät ensimmäistä kertaa yhdessä, löytyy kaksikolta yhteistä historiaa. Pesic on yrittänyt palkata suomalaisen joukkueeseensa jo kahdesti. Serbivalmentaja yritti rekrytoida nuoren Koposen espanjalaisen Gironan riveihin 12 vuotta sitten. Pesic oli Malmin Superkoriksen kasvatin perässä toistamiseen 2010-luvun alussa valmentaessaan Bayern Münchenia.

Eurooppalaisessa koripallossa kaiken voittaneen Pesicin kanssa yhteistyö alkoi välittömästi toimia. Luottamus oli molemminpuolista, ja tulosta syntyi kentällä. Koponen oli helmikuusta eteenpäin yksi Barcelonan tähtisikermän parhaita pelaajia.

Espanjan liigassa kausi päättyi sunnuntai-iltana välieriin. Pesicin alaisuudessa Barcelona pääsi kuitenkin juhlimaan Espanjan cupin eli Copa del Reyn mestaruutta.

– Pesic toi meille täysin uuden pelifilosofian. Aloimme harjoitella paljon kovempaa, mikä näkyi saman tien myös kentällä. Pesic painotti puolustuspelaamista tosi paljon, ja siitä tulikin meidän kulmakivemme, Koponen kertoo.

– Sain itse lisää vastuuta ja vastasin odotuksiin. Pelasin hyvin, joten minulle valmentajanvaihdos oli tosi hyvä asia.

Petteri Koponen kamppailee pelitilanteessa.
AOP

Alkukausi heikensi tilastoriviä

Koponen pelasi lopulta vanhan mantereen kovatasoisimmassa liigassa yhdeksän pisteen keskiarvolla ja heitti kolmen pisteen heitot sisään liki 50 prosentin tarkkuudella. Lisäksi Euroopan suurimpien seurajoukkueiden kilpailussa Euroliigassa hän nakutti vastaavat tilastot.

– Jos lukemista ottaa alkukauden pois, niin keskiarvot olivat paljon korkeammat sen jälkeen, kun Pesic tuli päävalmentajaksi. Tilastot kuitenkin antavat osviittaa siitä, kuinka kausi on sujunut. Alkukaudesta ei tullut pisteitä eikä peliminuutteja ja loppukaudesta tilanne oli päinvastoin, selventää Koponen.

Barcelonan kaltaisissa huippujoukkueissa peliminuutit jakautuvat tasaisesti jopa kymmenen pelaajan kesken. Koposelle vastuuta kertyi noin 20 minuuttia per peli. Katalaanijoukkueen riveistä löytyi peräti kuusi pelaajaa, jotka kirjasivat vastaavia minuuttimääriä Koposen kanssa.

– Meillä on koko joukkue täynnä hyviä pelaajia. Meillä harvoin sama pelaaja onnistuu jokaisessa pelissä. Joka ilta nousee uusia vastuunkantajia.

Koponen nauttii edelleen korisukan heiluttamisesta, mutta joukkueen etu ajaa oman pistesaaliin edelle.

– En ole sen tyylinen pelaaja, että ottaisin 15 heittoa ottelua kohti. Yritän tehdä kentällä oikeita asioita. Jos joku on vieressä vapaana, syötön pallon hänelle. Yritän pelata koripalloa oikealla tavalla.

Susijengin kapteeni Petteri Koponen puhuu medialle kun suomen koripallomaajoukkue palasi kotiin Helsinki-Vantaan lentokentälle EM-kisoista Turkin Istanbulista sunnuntaina 10.syyskuuta 2017.
Lehtikuva

NBA-kortti edelleen auki

Vaikka Koponen perheineen nauttii elämästään Barcelonassa, on tulevaisuus vielä auki. Barcelona kertoo kesällä, haluaako se pitää suomalaisen riveissään. Katalaaneilla on optio käytössä, mutta seura voi myös ostaa Koposen ulos sopimuksestaan.

– Olemme jutelleet Barcelonan kanssa jatkosta, mutta heilläkään ei ole tiedossa, kuka joukkuetta valmentaa. Kuviot ovat siis ihan auki tällä hetkellä sen suhteen, missä ura jatkuu. Tämä on yksi urheilijan jännistä hetkistä, sanoo Koponen hymyillen.

Kysyttäessä 30-vuotias Koponen myöntää, että rahalla on merkitystä sopimusta tehtäessä.

– En voi valehdella, totta kai sillä on merkitystä. Se on iso syy, jonka takia pelaajat valitsevat seuran. Ei se ole tärkein asia, mutta jos tarjolla on tuplapalkka jostain toisesta joukkueesta, niin minä tai moni muukin pelaaja valitsee sen joukkueen, joka maksaa enemmän.

– Sen jälkeen sitten katsotaan, kuka on valmentaja ja onko mahdollista menestyä. Ihan turha olisi tässä tilanteessa valehdella, ettei rahalla olisi merkitystä.

Olisi se aika mielenkiintoista, jos lähtisi vanhoilla päivillä käymään vielä NBA:ssa. Missään nimessä en ole sulkenut sitä pois.

Koponen on saanut olla viime vuodet rauhassa kysymyksiltä, joissa on tiedusteltu hänen mielenkiintoaan lähteä Pohjois-Amerikan NBA-liigaan. Koponen varattiin maailman kovimpaan sarjaan 11 vuotta sitten varaustilaisuuden ensimmäisen kierroksen 27. pelaajana. Suomen kaikkien aikojen pelaajiin kuuluva Koponen aikoo katsoa NBA-kortin kauden jälkeen, jos Barcelona ei käytä optiovuottaan sopimuksesta.

– Sanoin agentilleni, että kartoittaa myös NBA:n kiinnostuksen, jos pelit eivät jatku Barcelonassa. Olisi se aika mielenkiintoista, jos lähtisi vanhoilla päivillä käymään vielä NBA:ssa. Missään nimessä en ole sulkenut sitä pois, Koponen vakuuttaa.

– Se on riippunut vuodesta. Toisena vuotena kiinnostusta NBA:n suunnalta on katsottu enemmän ja toisinaan taas vähemmän. Aina se ei ole edes ollut mahdollista. NBA on yksi varteenotettava vaihtoehto, kun mietin missä ura jatkuu, jos se ei jatku Barcelonassa.

Lue myös:

Petteri Koposen kausi päättyi välieriin

Suosittelemme

Tuoreimmat