Suora

  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu

Puolan päävalmentajaksi palkattu Tomek Valtonen virittelee yhteistyötä Suomen suuntaan: "Tämä on vähän laajempi kuin liigavalmentajan arkinen työ"

Tuplapestin Puolasta saaneen Valtosen tehtävänkuvaan kuuluu myös Puolan juniorimaajoukkuetoiminnan kehittäminen.

jääkiekko
Tomek Valtonen
Valtonen on valmentanut urallaan Vaasan Sportissa ja Helsingin Jokereissa.AOP

Suomalainen jääkiekkovalmentaja Tomek Valtonen on aloittamassa mielenkiintoista projektia. Valtonen, 37, on Puolan maajoukkueen uusi päävalmentaja 2+2 -vuotisella sopimuksella. Samalla hän ottaa vastuulleen Puolan pääsarjassa pelaavan Podhale Nowy Targ -seurajoukkueen valmentamisen. Sopimus Podhalen kanssa on 1+1 -vuotinen.

Pakettiin kuuluu myös Puolan juniorimaajoukkuetoiminnan kehittäminen ja koko puolalaisen jääkiekkoilun suuntaviivojen pohtiminen. Sopimus allekirjoitettiin tänään keskiviikkona.

Valtonen on syntynyt Puolassa ja hänen äitinsä on puolalainen, joten aivan tuntemattomaan hän ei ole hyppäämässä.

– En ole vuosien varrella pelejä nähnyt, mutta olen seurannut, mitkä jengit Puolassa pärjäävät. Puolet suvusta asuu täällä, ja puhun puolaa lähes täydellisesti. Pari kertaa vuodessa käyn täällä, sanoo Valtonen.

Neljä viime kautta Vaasan Sportia SM-liigassa valmentanut Valtonen sai ensimmäisen yhteydenoton Puolasta helmikuussa. Keskusteluja jatkettiin MM-kisojen 1. divisioonan turnauksessa Budapestissa huhtikuussa. Puola sijoittui 1. divisioonassa kuudenneksi.

Kevään mittaan Valtonen on perehtynyt entistä tarkemmin puolalaiseen kiekkoiluun, mutta hän myöntää, että kokonaiskuva on vasta hahmottumassa. Siinä auttaa pesti seurajoukkueessa.

Podhale Nowy Targ saavutti viime kaudella Puolan pääsarjassa pronssia, joten joukkue on hyvä mittari siitä, missä sarjan huippu menee.

– Maajoukkueessa valmentamista on vain turnauksissa, ja muuten se on pelien katsomista. Minulla on halua, energiaa ja virtaa valmentaa päivittäin, Valtonen sanoo.

Suomalaista osaamista Puolaan

Valtonen aloittaa projektin, jonka on tarkoitus huipentua vuoden 2022 olympiakisojen karsintoihin. Puolassa toivotaan, että maan jääkiekko menisi niin paljon eteenpäin, että olympiapaikasta olisi realistista taistella.

Projektiin on tulossa mukaan muitakin suomalaisia kuin Valtonen. Puolan alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja on tarkoitus rekrytoida Suomesta, samoin maajoukkueiden maalivahtivalmentaja.

Sen lisäksi vireillä on yhteistyö Vierumäen urheiluopiston kanssa. Yhteistyöhön kuuluu suunnitelman mukaan leirejä Vierumäellä, puolalaisten lähettämistä Vierumäen valmentajakoulutukseen ja suomalaisten mentoreiden käyttämistä Puolassa.

– Vuoden päästä tavoitteena on, että tänne tulisi valmennuspäällikkö Suomesta. Puolassa ei ole samanlaista alueellista valmennusjärjestelmää kuin Suomessa. Se on iso juttu, ei voi pelkästään ajatella A-maajoukkuetta tai 20-vuotiaita, vaan junioripuolta kokonaisuudessaan.

Puolan Krystian Dziubinski ja Unkarin Krisztian Nagy
Puolan Krystian Dziubinski ja Unkarin Krisztian Nagy tänä keväänä MM-kisojen 1. divisioonan ottelussa.AOP

Valtoselle pesti on uudenlainen haaste. Hän on valmentajaurallaan luotsannut Sportin ja Jokerien liigajoukkueita sekä Jokerien junioreita, mutta nyt vastuulla on laajempi kokonaispaketti.

Tilanne vaikuttaa miellyttävän Valtosta neljän työntäyteisen Vaasan vuoden jälkeen.

– Tämä on vähän laajempi kuin liigavalmentajan arkinen työ, jossa videoita katsotaan aamussa iltaan ja ollaan tietyllä tavalla kiinni yhdessä jutussa, Valtonen sanoo.

– Viime vuodet Suomessa ovat olleet intensiivisiä. Tarjous Puolasta tuli hyvään aikaan.

"Haluamme olla suunnannäyttäjiä"

Työtä Valtosella riittää toki Puolassakin. Miesten maajoukkue on edellisen kerran pelannut MM-kisojen A-sarjassa vuonna 2002, joten olympiapaikasta taisteleminen vaatii suuria kehitysharppauksia.

– Jääkiekolla on Puolassa hyvät perinteet, mutta laji on vähän sukeltanut. He haluavat tehdä selkeän muutoksen.

Yksi muutos on jo alkanut. Maan pääsarjassa nähdään entistä enemmän puolalaisia kiekkoilijoita, kun ulkomaalaiskiintiö on laskenut kymmenestä pelaajasta kuuteen per joukkue.

Tomek Valtonen
Tomek Valtosen valmentama Sport jäi viime kaudella SM-liigan jumboksi.

Valtosen valmentama Podhale aikoo lähteä kauteen vain kahdella ulkomaalaisvahvistuksella.

– Haluamme näyttää tälle liigalle, että uskomme pystyvämme pärjäämään puolalaisilla pelaajilla. Haluamme olla suunnannäyttäjiä.

Valtonen on selvästi innoissaan haasteesta. Eikä pelkästään jääkiekkoilullisessa mielessä.

Hän ei ole asunut Puolassa sen jälkeen, kun perhe muutti Suomeen Valtosen ollessa nelivuotias.

Loppukesästä on edessä muutto Etelä-Puolaan, aivan Slovakian rajalla sijaitsevaan Nowy Targiin.

– Olen intoa täynnä, kun pääsen näkemään vähän eri kulttuuria, asumaan eri maassa ja pitämään yllä kielitaitoa. Haluan, että puola sujuu minulta sataprosenttisesti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat