Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma

Suomen on käytännössä pakko voittaa Serbia, jotta MM-haaveet pysyvät elossa: "Tässä tilanteessa on huomattavasti enemmän voitettavaa kuin menetettävää"

Serbia on muuttanut pelitapaansa sitten edellisen Suomi-ottelun, kertoo Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Emma Koivisto Kaisa Collin
Emma Koivisto ja Kaisa Collin perjantaina Itävaltaa vastaan.AOP

Naisten MM-karsintaottelu Serbia–Suomi TV2:ssa ja Areenassa klo 18.55 alkaen.

Moni oli valmis hautaamaan Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen MM-haaveet perjantain Itävalta-tappion jälkeen. Suomen pelaajat lähettivät maanantaina Ylen haastattelussa toisenlaisen viestin. Niin kauan taistellaan, kun teoreettinen mahdollisuus on olemassa.

Suomi on seitsemällä pisteellään karsintalohkonsa kolmas. Espanja (18 pistettä) on omilla teillään ja Itävalta (10 pistettä) on tällä hetkellä toisena. Seitsemän karsintalohkon neljä parasta lohkokakkosta pääsee MM-jatkokarsintaan.

Tänään tiistaina pelattava Serbia-ottelu on MM-haaveiden kannalta elintärkeä. Teoreettinen mahdollisuus jatkopaikkaan säilyy tappiolla, mutta käytännössä Suomen on pakko voittaa tiistain vierasottelu. Serbialla on Suomen tavoin seitsemän pistettä.

Naisten maajoukkue, lempinimeltään Helmarit, on selkä seinää vasten. Yle Urheilun asiantuntijan Marianne Miettisen mukaan suurimmat paineet kohdistuivat kuitenkin jo perjantain Itävalta-kotiotteluun, jonka Suomi hävisi 0–2. Jo tuosta ottelusta puhuttiin "pakkovoittona".

– Näen, että tässä tilanteessa on huomattavasti enemmän voitettavaa kuin menetettävää. Huippu-urheilijan pitäisi nauttia näistä hetkistä, kun pääsee pelaamaan paineen alla. On mahdollisuus osoittaa miten hyvä on, ottaa haaste vastaan ja heittäytyä tilanteeseen, sanoo Miettinen.

Marianne Miettinen
Marianne Miettinen on alle 19- ja 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuevalmentaja.AOP

Suomella on Serbia-ottelun jälkeen jäljellä pelit Espanjaa ja Itävaltaa vastaan vieraissa. Sauma MM-jatkokarsintaan on ohuen ohut.

– MM-paikka on kovan työn takana, mutta ei sen saavuttaminen ole mahdotonta. Suurimmat haasteet ovat tällä hetkellä Suomen hyökkäyspelaamisessa murtautumisvaiheessa. Itävaltaa vastaan Suomi pääsi vastustajan kenttäpuoliskolla puoleenväliin, mutta viimeiset syötöt ja ratkaisut olivat haaste, Miettinen sanoo.

"Suomalaiset ovat yhtä vahvoja fysiikassa"

Suomi kohtasi Serbian edellisen kerran lokakuussa Helsingissä. Tuo ottelu päättyi Helmarien 1–0-voittoon. Suomen nuorten maajoukkuevalmentaja Miettinen ennakoi, että tiistaina Belgradissa nähdään erilainen ottelu.

– Serbia on muuttanut omaa pelaamistaan sen jälkeen. Siinä ottelussa he pyrkivät pallonhallintahyökkäysten kautta luomaan tilanteita ja rakentamaan sen päälle, että joukkuessa on taitoa ja teknisiä pelaajia. He ovat huomanneet, että se ei ole ihan riittävällä tasolla tähän lohkoon, Miettinen sanoo.

Serbia on pystynyt haastamaan karsintalohkon suurmaat. Itävaltaa vastaan tuli tasapeli ja Espanja-ottelu päättyi niukkaan 1–2-tappioon.

– Uskon, että tässä kotiottelussa he eivät vetäydy niin syvälle kuin Helsingissä. He prässäävät mahdollisesti ylempää ja tulevat varmaan paljon suoraviivaisemmin hyökkäyksiin.

Suomen maajoukkueen pelaajat kuvailivat Serbiaa fyysisesti vahvaksi joukkueeksi, joka ei pelkää pelata sääntöjen rajamailla.

– Suomalaiset ovat yhtä vahvoja fysiikassa kuin serbialaiset ja monet ovat vielä atleettisempia, kuten esimerkiksi Linda Sällström.

Linda Sällström Itävallan puristuksessa.
Linda Sällström Itävallan puristuksessa.Lehtikuva

Miettisen mukaan Suomen täytyy lähteä otteluun oikealla mentaliteetilla panemaan kroppaa likoon. Fyysisessä pelissä pärjääminen on myös pelitavallinen asia.

– Jos pelaajien väliset etäisyydet pysyvät tiiviinä puolustaessa ja hyökätessä, Suomi pääsee prässäämään useammalla pelaajalla. Silloin tilanteet eivät ole aina yksi vastaan yksi, vaan niistä saatetaan muodostaa 2 vastaan 1 -tilanteita sekä hyökkäys- että puolustuspelissä. Se on tärkeä osa Suomen pelaamista myös tänään.

Lue myös:

Tappiosta sisuuntunut Helmarit jatkaa MM-karsintoja elintärkeässä vieraspelissä yli 30 asteen helteessä – "Serbia taklaa kovaa, välillä vähän rumastikin"

Helmarien päävalmentaja oli todella pettynyt, mutta ei suostunut luopumaan MM-kisahaaveista: ”Meillä on hyviä nuoria pelaajia”

Suomelle kirvelevä tappio kotikentällä – Helmarien MM-unelma sammumassa

Hämmästyttävä uroteko toi uskoa suomalaiseen jalkapalloiluun: "49 karsi, vain kolme pääsi – se oli todella vaikea temppu"

Suosittelemme

Tuoreimmat