Suora

 • Taitoluistelun MM: jäätanssin vapaatanssi
 • Taitoluistelun MM: miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Mäkihypyn MC: Planica, joukkuemäki (selostamaton)
 • Mäkihypyn MC: Tshaikovski, naisten kilpailu
 • Planica, miesten joukkuemäki
 • Tukholman Dota 2 -major: Pudotuspelit
 • Urheilustudio
 • Taitoluistelun MM, miesten vapaaohjelma
 • Urheilustudio
 • Elävä arkisto esittää
 • Quebec, naisten 10 km
 • Oslo, naisten takaa-ajokilpailu
 • Jääkiekkokierros
 • Urheilustudio

Yle Argentiinassa: Omiensa kritisoima Messi voi nousta kansallissankariksi vain tuomalla maailmanmestaruuden

Muun maailman palvomaa Messiä kritisoidaan surutta tämän kotimaassaan Argentiinassa. Yle kävi kuulostelemassa, mitä yhdestä maailman kaikkien aikojen parhaasta pelaajasta ajatellaan hänen synnyinkaupungissa Rosariossa.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Seinämaalaus Messistä koristaa tämän ensimmäistä koulua Rosariossa.
Seinämaalaus Messistä koristaa tämän ensimmäistä koulua Rosariossa.Erkka Mikkonen / Yle

ROSARIO. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, kun Sebastián Cabello asettelee sunnuntaiaamuna punamustia pelipaitoja myyntiin lähellä kaupungin toisen mahtijoukkueen Newell’s Old Boysin stadionia.

Joukkueen riveissä pelasi pienenä myös Rosariosta kotoisin oleva Lionel Messi, josta on myöhemmin kehkeytynyt useaan otteeseen maailman parhaaksi pelaajaksi valittu FC Barcelonan maalitykki. Kysymys maailman parhaasta jalkapalloilijasta saa kuitenkin punamustia intohimoisesti kannattavan Cabellon mietteliääksi.

– Pelaajia on vaikea arvioida keskenään, koska esimerkiksi Maradona pelasi aivan eri aikakaudella kuin nykypelaajat. Tällä hetkellä paras on kuitenkin Messi ja odotamme häneltä paljon MM-kisoista, Cabello muotoilee.

Moni Rosariossa tuntuu miettivän samoin. Kaupungin omaa kasvatti kyllä kutsutaan parhaaksi nykypelaajaksi, mutta Diego Maradonan kaltaiseksi Argentiinan kansallissankariksi hänestä ei vieläkään ole.

Pojat pelaavat jalkapalloa Lionel Messin lapsuudenkodin edessä Rosariossa.
Pojat pelaavat jalkapalloa Lionel Messin lapsuudenkodin edessä Rosariossa.Erkka Mikkonen / Yle

13-vuotiaana valtameren taakse Espanjaan muuttanut Messi on tehnyt poikkeuksellisen uran Barcelonassa ja saavuttanut lähes kaiken seurapelaajana. Samaan aikaan näytöt kapteenina Argentiinan maajoukkueessa eivät ole vakuuttaneet kaikkia.

Moni argentiinalainen kritisoi Messiä katkerasta häviöstä Saksaa vastaan viime MM-kisojen finaalissa Brasiliassa. Tuoreessa muistissa ovat myös tappiot loppuotteluissa kahdessa edellisessä Copa Américassa.

– Messi ei osaa innostaa joukkuetta. Helppohan hänen on pelata Barcelonassa, joka on täynnä huippupelaajia, Fernando Fernández puuskahtaa Rosarion keskustassa sijaitsevan massiivisen Argentiinan lipulle omistetun muistomerkin vieressä.

Kaukana Euroopassa koko seurajoukkueuransa pelannutta Messiä on helppo arvostella Argentiinasta käsin. Vaikka Messi vierailee Argentiinassa usein ja täyttää taas MM-kisojen lähestyessä koko maan median, tuntuu hän silti monelle hieman etäiseltä.

– Meidän pitäisi vähän pohdiskella ja tukea häntä enemmän. Me kritisoimme Messiä, kun muu maailma palvoo häntä, tiivistää argentiinalaisten tunteet Rosarion lähikaupungissa asuva Sebastián López.

Messin vanhalle kotikadulle on maalattu tätä ylistäviä seinämaalauksia.
Messin vanhalle kotikadulle on maalattu tätä ylistäviä seinämaalauksia.Erkka Mikkonen / Yle

Rosarion keskustassa moni suhtautuu Messiin pienellä varauksella. Entisillä kotinurkillaan Las Herasin asuinalueella Messi on kuitenkin kiistaton sankari.

Vanhalla kotikadulla sijaitsee pienenä futiskenttänä toimiva jättömaa. Sitä ympäröivään muurinpätkään on maalattua työväenluokkaisen asuinalueen idolia ylistäviä kuvia. Muuriin on myös päässyt toinen Rosarion merkkimies, marxilaista vallankumousta ajanut Che Guevara.

– Toisesta galaksista ja minun kaupunginosastani, julistaa teksti Argentiinan sinivalkoiseen pelipaitaan maalatun Messin yläpuolella samalla, kun tähtipelaaja tuulettaa itselleen ominaiseen tapaan nostamalla kummatkin etusormet ilmaan.

Lisää seinämaalauksia on Messin ensimmäisen koulun seinässä ja sen vieressä olevan vesitornin kyljessä. Muualla Rosariossa kaupungin oman pojan kasvot tulevat vastaan vain mainostauluissa.

Messin vanha kotitalo näyttää suomalaisiin silmiin verrattain vaatimattomalta. Kadunpätkällä on kuitenkin totuttu Messin alkulähteitä etsimään tuleviin toimittajiin. Kameran nähdessä lapset alkavat kuin käskystä potkia palloa esikuvansa lapsuudenkodin edessä.

– Hän potki mitä tahansa. Jo pelkkä kiven palanen saattoi olla hänelle jalkapallo. Hän syntyi pelaamaan jalkapalloa, kertoo vastapäätä asuva eläkeläisrouva Martha Rodriguez ja muistelee pikku-Messin olleen hyvin kiintynyt äitiinsä.

Naapuri Martha Rodriguez esittelee ylpeänä yhteiskuvaa, jonka hän otti Messin kanssa tämän jo ollessa kuuluisa.
Naapuri Martha Rodriguez esittelee ylpeänä yhteiskuvaa, jonka hän otti Messin kanssa tämän jo ollessa kuuluisa.Erkka Mikkonen / Yle

Messiä peilataan Argentiinassa toistuvasti maan jalkapallolegenda Diego Maradonaan.

Hyvin köyhistä oloista tullut Maradona kasvatti mainettaan Argentiinassa pelaamalla ennen Eurooppaan siirtymistä vuosia kotimaassa. Kohuista ja raflaavista lausunnoistaan tunnettu Maradona ei jätä ketään kylmäksi nurmikentän ulkopuolellakaan. Messillä on puolestaan hillityn perhemiehen maine.

Luonnetta tai sosiaalista taustaa tärkeämpää on kuitenkin menestys arvokisoissa.

Maradona sulatti kaikkien argentiinalaisten sydämet vuoden 1986 Meksikon MM-kisoissa. Hän johti sensaatiomaisella tavalla Argentiinan voittoon puolivälierissä kohdatusta Englannista ja välierässä vastaan tulleesta Belgiasta ja varmisti lopulta MM-kullan Argentiinaan.

Messi voikin nousta Argentiinan kansallissankariksi vain lunastamalla maailmanmestaruuden.

– Valitettavasti hänen täytyy voittaa maailmanmestaruus, muuten Maradona tulee olemaan aina häntä suurempi. Argentiinalaiset ovat todella menestyksenhaluisia, tappiota ei anneta anteeksi, Venäjän MM-kisoihin matkaava rosariolainen jalkapallotoimittaja Luciano Dalla Bona sanoo.

Lapset ovat maalanneet Messin vesitorniin tämän ensimmäisen koulun viereen.
Lapset ovat maalanneet Messin vesitorniin tämän ensimmäisen koulun viereen.Erkka Mikkonen / Yle

Argentiinan menestyspaineet Venäjän MM-kisoissa on kasattu täysin Messin harteille. Kisat saattavat jäädä myös hänen viimeiseksi mahdollisuudeksi nousta kaikkien argentiinalaisten juhlimaksi sankariksi.

Argentiinan viimeaikaisen menestyksen perusteella Messillä on kuitenkin paljon tekemistä, jotta hän pystyisi johdattamaan maansa jälleen kultakantaa yli 30 vuoden jälkeen. Argentiina oli jopa vaarassa karsiutua kokonaan pois Venäjän kisoista.

Myös Lionel Messi on itse peräänkuuluttanut realismia kisojen kynnyksellä.

– Emme ole paras, emmekä suosikkijoukkue maailmanmestaruuskisoissa, Messi kertoi argentiinalaisen Canal 13 -kanavan haastattelussa.

Ja jollei Messi onnistu täydellisesti Venäjällä, on luvassa jälleen lisää kritiikkiä omilta.

– Kuten aina Argentiinassa kaikki on mustavalkoista. Voitolla hän nousee suurien joukkoon, mutta muuten hän saa murskakritiikin, jalkapallotoimittaja Luciano Dalla Bona arvioi.

Lue myös

Messi jahtaa himoitsemaansa maailmanmestaruutta – jatko Argentiinan paidassa epäselvä

Argentiina on Yle Urheilun asiantuntijoiden ykkössuosikki mestariksi – "Äärettömän hyvä hyökkäys"

Kaikki jalkapallon MM-kisoista tarjolla yhdessä paketissa – näin katsot kisoja Areenasta ja otat kattavista ominaisuuksista kaiken irti

D-lohkossa pelaavat jalkapallon MM-kisojen mystisin mestarisuosikki, loppuun katsottu yllätyskortti ja Huuhkajien shokeeraama joukkue – Messin viimeinen ristiretki alkaa vastustajilla, jotka osaavat venyä

Suosittelemme

Tuoreimmat