Suora

  • Painin MM, vapaapaini
  • Painin MM: Vapaapaini
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Huoliteltu puhe
  • Ysäriä ja rillausta
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Urheiluruutu

MM-jalkapalloa vain muutaman tunnin matkan päässä – Kisamatkalaiset: "Tällaista tilaisuutta ei voi heittää hukkaan"

Helsinki on monelle kisoihin matkaavalle kauttakulkupaikka, mutta muuten kisojen vaikutus pääkaupungissa on vähäistä.

Urheilukisaturistit
Futisfanit.
Joel Hentunen ja Atso Ahonen pääsevät todistamaan kahta MM-ottelua paikan päällä Pietarissa.Ronnie Holmberg / Yle

Kolme ja puoli tuntia. Vain sen verran kestää junamatka Helsingistä Pietariin. Jalkapallon maailmanmestaruuskisat, yksi maailman katsotuimmista urheilutapahtumista, ovat nyt lähempänä suomalaisfaneja kuin koskaan aiemmin.

– Tällaista tilaisuutta ei voi heittää hukkaan, miettivät myös helsinkiläiset Atso Ahonen ja Joel Hentunen.

Kaksikko lähtee matkaan ensi maanantaina, kun Allegro vie Ahosen ja Hentusen Pietariin. Liput on hankittu kahteen alkusarjan otteluun.

Lähenevä kisareissu jännittää, mutta Ahosen tapauksessa vielä aivan erityisestä syystä. Hän kulkee sähköpyörätuolilla, ja matkanteko reissussa on aina omanlaisensa mysteeri.

– Se yleensä selviää vasta paikan päällä, Ahonen toteaa.

Lisäksi kotiinpaluuseen saa varata menomatkaa kaksi tuntia enemmän aikaa. Helsingin ja Pietarin välillä on ratatöitä sekä 22.–24. kesäkuuta että 7.–8. heinäkuuta ja niiden aikana osa matkasta korvataan bussikyydillä.

Ratatyöt osuvat juuri Ahosen ja Hentusenkin paluumatkalle. Vainikkalassa on vaihdettava bussiin, jos haluaa Helsinkiin asti.

Tai muut matkustajat vaihtavat bussiin, Ahoselle se ei ole vaihtoehto. Hän joutui setvimään asiaa VR:n kanssa.

– Pelkäsimme heidän vastaavan, että keksikää itse joku ratkaisu, mutta he olivatkin ystävällisiä ja aktiivisia suuntaamme. Meidän täytyy vielä loppuviikosta olla heidän asiakaspalveluunsa yhteydessä, ja meille tilataan sitten invakyyti Vainikkalasta, Ahonen kertoo.

– Toimi kuin junanvessa tällä kertaa tämä palvelu, Hentunen naurahtaa tyytyväisenä.

Ylettyykö kisahuuma myös Helsinkiin?

Läheisen sijainnin vuoksi Helsinki on kauttakulkupaikka useille suomalaisille, mutta myös ulkomaisille kisaturisteille.

Jalkapallofanit täyttävät Pietariin matkaavat Allegrot ja osa kisajunista on jo loppuunmyytyjä, kertoo VR:n Venäjän liikenteen päällikkö Viktoria Hurri.

Juna kulkee Helsingistä Pietariin neljästi päivässä, minkä lisäksi kisaturistit on huomioitu ylimääräisillä junavuoroilla heinäkuussa. Tuolloin välieräotteluiden aikaan pääsee halutessaan vielä yöllä takaisin Suomeen. Näihin juniin Hurrin mukaan vielä mahtuu matkustajia.

Finnairilta puolestaan kerrotaan, että kysynnän vuoksi osa lennoista Venäjälle lennetään isommilla koneilla kuin normaalisti. Lentovuoroja ei kuitenkaan ole lisätty.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla kisat näkyvät ehkä hieman yllättävällä tavalla. Osa kisaturisteja lennättävistä yksityiskoneista tulee lentoasemalle parkkiin kisojen ajaksi. Koneet siis vievät matkustajat ensin Venäjälle, minkä jälkeen ne saapuvat Helsinki-Vantaalle odottamaan paluumatkaa.

Noin 20 yksityiskonetta on tähän mennessä ilmoittanut tulostaan, mutta tilanne voi vielä muuttua, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtajan Heini Noronen-Juhola.

lähtöaula
AOP

Helsingin ja Pietarin välimatka on lyhyempi kuin etäisyys useiden kisakaupunkien välillä, mutta näillä näkymin kisaturistit eivät ole tätä hyödyntämässä – ainakaan majoitusmielessä.

Minkäänlaista kysyntäpiikkiä ei ole Helsingin hotelleissa näkyvissä. Näin todetaan ainakin Sokos Hotelsista ja Scandic Hotelsista. Radisson Blu -hotellit ovat osa S-ketjua, ja niissä tilanne on sama.

Turistit ovat tärkeä kohderyhmä myös Stockmannin tavaratalolle Helsingin keskustassa, mutta nimenomaan jalkapallomatkaajiin ei sielläkään ole varauduttu.

Helsinki Marketingin toimitusjohtajan Laura Aallon mukaan kisaturistien kaikkia liikkeitä ei ole pystytty ennakoimaan.

– Sitä on ollut vaikea etukäteen arvioida, kuinka paljon on kauttakulkumatkustusta ja mitä kautta kisaturistit saapuvat Pietariin. Ylipäätään meillä ei ole tietoa siitä, kuinka suurta kansainvälinen lipunmyynti on ollut.

Kohti hornankattilaa

Tämä on nyt selkeästi mietitty juttu: FC Hongan logo koristaa sekä Atso Ahosen että Joel Hentusen paitaa. Espoossa Tapiolan urheilupuisto onkin tullut vuosien saatossa kaksikolle tutuksi.

Seuraavaksi suuntana on kuitenkin MM-stadion Pietarissa, toisin sanoen hieman isommat ympyrät. Vai mitä sanovat Hongan tosifanit?

– Tapiolan fiilistä on vaikea voittaa, Ahonen ja Hentunen vakuuttavat yhteen ääneen.

Tosin hyvän vastuksen antaa kisaisäntä Venäjän ja Egyptin välinen ottelu, jonne Ahosella ja Hentusella on liput. Kotiyleisön luulisi ainakin takaavan hyvän tunnelman – jopa melko villin sellaisen.

– Toivottavasti tulisi hyvä meininki. Hornankattilaan, Hentunen makustelee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat