Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Kultasankarit Potkonen ja Gustafsson palasivat Suomeen hymy huulilla ja riemu rinnassa: ”En tiedä, onko tässä vielä sisäistänyt, mitä tuli tehtyä”

Tiistaina nyrkkeilyn EM-kultaa Bulgariassa voittaneet Mira Potkonen ja Elina Gustafsson saivat lämpimän vastaanoton Helsinki-Vantaan lentokentällä. Molempien ajatuksissa oli edessä siintävä loma.

nyrkkeily
Potkonen ja Gustafsson
Vielä ei ole varmaa, että pääsevätkö Mira Potkonen ja Elina Gustafsson tavoittelemaan mitaleita myös Tokiosta.Lehtikuva

Historian ensimmäiset naisten nyrkkeilyn EM-kultamitalit sunnuntaina vain tunnin välein saavuttaneet Mira Potkonen ja Elina Gustafsson palasivat keskiviikkona Suomeen juhlittuina sankareina.

Bulgarian Sofiassa kultaa otelleet Potkonen ja Gustafsson saivat lentokentällä lämpimiä onnitteluita niin läheisiltä kuin Nyrkkeilyliiton väeltäkin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli myös muistanut kaksikkoa onnittelusähkeellä.

Kaksi vuotta sitten MM-pronssia voittanut Gustafsson oli vielä hämillään saavutuksestaan 69-kiloisten sarjassa.

– En tiedä, onko vielä ihan sisäistänyt, mitä tuli tehtyä, vielä kun se tuli Miran kanssa tällaisena tuplasaavutuksena. Tätä varten olemme treenanneet päämäärätietoisesti ja tätä varten olemme olleet säntillisiä kaikessa. Sanattomaksi vetää.

Finaalissa 26-vuotias porilaislähtöinen iskijä voitti Jaroslava Jakushinan hajaäänin 4-1. Loppuotteluun oli tärkeää saada nimenomaan venäläinen vastustaja.

– Kun saavuin Bulgariaan, näin hänen olevan siellä sarjassa ja ajattelin, että olisi yksi unelmista kohdata hänet finaalissa. Kun sain hänet vastaani, oli niin hyvä fiilis ja lähdin vain nauttimaan sekä testaamaan rajojani. Finaali ei jännittänyt lainkaan, vaan menin vain näyttämään, mitä osaan. Menin hakemaan voittoa, ja sen lopulta myös sain.

Otteet turnauksessa paranivat ottelu ottelulta, ja lopulta finaalissa kolmannen erän taistelu palkittiin.

– Aika nousujohteisesti ne menivät. Alussa oli pitkä puolalainen, jonka kanssa oli vähän hankaluuksia, toinen matsi oli hyvä ja kolmas oli täydellistä lyöntisotaa. Finaalissa ensimmäisessä erässä molemmat hieman tunnustelivat, toisen vein selvemmin ja kolmannessa erässä tapeltiin. Sain tarvittavat lyönnit siinä sisään, ja vastustaja muutti siinä vähän taktiikkaakin ryntäämällä enemmän päälle. Vähän siinä olisi voinut olla parempi ajoitus.

Kahden vuoden takainen MM-pronssi jäi tuoreen saavutuksen rinnalla kakkoseksi.

– Toki siellä MM-kisoissa oli kaksi aasialaista edellä, mutta kyllä kulta maistuu aina kullalta.

Gustafsson muutti viime vuonna Porista Tampereelle, ja MM-kisojen jälkeen matkan varrella on ollut myös terveysmurheita. Kultamitalisti kokee olevansa taistelija, jolle mikään este ei ole ylitsepääsemätön.

– Eihän tämä helppoa ole ollut joka päivä, eikä tämä ollut mikään läpihuutojuttu todellakaan. Vahva usko on kuitenkin aina ollut siihen, että tulee mitä tulee, näistä taistellaan läpi.

Gustafsson EM-kultaa 12.7.18 asti
Lehtikuva

Hän toivoo, että menestysnyrkkeilijöiden esimerkki innostaisi nuoria yhä useampia nuoria lajin pariin.

– SM-kisoissa ei ollut viimeksi kauheasti osallistujia. Toivottavasti tulevaisuudessa tulisi enemmän junioreita ja sitä kautta kovempaa kilpailua aikuistenkin tasolle. Tiedän toki, että tämä on kova marginaalilaji, joka ei sovi kaikille.

Seuraava tavoite matkalla kohti Tokion vuoden 2020 olympialaisia on loka-marraskuun MM-kisat. Sitä ennen ehtii kuitenkin myös rentoutua, ja ensimmäinen suunta Emmi-tyttöystävän kanssa on Kreikka.

– Otan tuon toisen kullan kainaloon. Ostin meille viikon reissun Kreikkaan, ja menen sinne vain rentoutumaan. Parin viikon loman jälkeen lähdetään kovan peruskuntokauden kautta treenaamaan kohti MM-kisoja.

Potkonen voittoputkessa kohti Tokiota

EM-hopeaa ja MM- sekä olympiapronssia vuonna 2016 voittaneelle Mira Potkoselle uusi titteli maistui hyvältä, joskin pientä totuttelua se vielä vaatii.

– Tuntuu hieman oudolta kutsua itseään Euroopan mestariksi, mutta niin se nyt taitaa vaan olla. Kerrankin.

37-vuotias Potkonen on voittanut jo 48 ottelua putkeen, ja Tokion kultajuna on tällä hetkellä raiteillaan. Hän ei osaa eritellä voittoputkelle tarkkoja syitä.

– Ilmeisemmin tässä on ollut nyt sitten ihan hyviä otteluita, ja se on riittänyt, että on pystynyt olemaan aina vähän parempi kehässä kuin vastustaja. Tokiota ajatellen kaikkia osa-alueita täytyy vielä hioa, mutta kahden viime vuoden aikana on menty monissa asioissa hurjasti eteenpäin.

Sofiassa käydyt neljä ottelua jättivät hyvän maun. 60-kiloisten sarjassa otteleva Potkonen hallitsi pääosin otteluita, ja pääsi suoraviivaisella tyylillään määrittämään kehätapahtumien kulkua.

– Pääsääntöisesti olen ihan tyytyväinen. Löysin hyvän olon ja ajatukset kulkivat.

Mira Potkonen EM-kultaa3 12.7.18 asti.
Lehtikuva

Finaalissa vastassa oli Venäjän Anastasia Beljakova, joka oli juottanut karvasta kalkkia vuoden 2016 MM-välierässä. Potkonen myönsi, että hampaankoloon oli jäänyt paljon.

– Hänen voittamisensa oli erittäin tärkeää. Tappio jäi kaivelemaan, ja EM-kisoissa pari vuotta sitten hävisin finaalin myös venäläiselle ottelijalle. Revanssin maku oli mielessä, ja kehässä ajattelin, että nyt ei muuten enää venäläisille hävitä.

Gustafssonin tavoin myös Potkonen valmistautui EM-urakkaan huolellisesti, ja lomailulle ei ole jäänyt kiireisessä arjessa aikaa. Euroopan mestarina kelpaa hetken ottaa rauhallisemminkin, ennen kuin valmistautuminen MM-kisoihin alkaa.

– Pari viikkoa ollaan nyt ylimenokaudella, ja pikkuhiljaa palaillaan takaisin harjoitusten pariin.

Lue myös:

EM-finaali toi Potkoselle kaivatun revanssin: "Oli todellinen nälkä voittaa venäläiset"

Potkonen ja Gustafsson nyrkkeilivät EM-historiaa – Löytyikö kultakehän ääreltä vuoden valmentaja?

Huikeaa suomalaista nyrkkeilyhistoriaa – Myös Gustafsson iski Euroopan mestariksi!

Mira Potkoselle Euroopan mestaruus!

Suomen nyrkkeilijöillä huippupäivä EM-kehässä – tiistaina saatetaan juhlia kahta suomalaista Euroopan mestaria

Mira Potkonen on saanut jo tarpeeksi himmeitä mitaleja – "Viimeiset vuodet ovat käsissäni, joten kirkkaimpia mitaleja kaivattaisiin"

Potkonen ja Gustafsson vireessä – mestaruudet perinteikkäästä turnauksesta Puolassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat