Hyppää sisältöön

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio pääsi Jordanian prinsessa Hayan huipputiimiin – Aukeaako tie MM-kisoihin ja jopa olympialaisiin?

Suomen valovoimaisin ja viime vuosina myös kansainvälisesti menestynein esteratsastaja, Anna-Julia Kontio 27, jatkaa kilpauraansa Jordanian prinsessa Hayan suojeluksessa.

Anna-Julia Kontio ja valmennettava Emma Tallberg Helsinki Horse showssa 21.10.16 Kuva: SRL/Sonja Holma

Kontio on kelpuutettu Iso-Britanniassa toimivan Team Harmonyn edustajaksi, ja hän saa alleen huippuluokan ratsut. Kontion kilpailee uuden tallin musta-kultaisissa väreissä jo ensi viikonloppuna Belgiassa.

– Tämä on uskomaton tilaisuus urallani. Olen tehnyt aina paljon töitä tavoitteideni eteen, ja tämä on todella iso harppaus sekä kilpaurallani, että elämässäni. Hevoset, ratsastus ja kilpailu ovat elämäni suurin intohimo. Odotan todella innoissani mitä tulevaisuus tuo, parhaassa mahdollisessa tiimissä, jollaisesta olen vain uskaltanut uneksia, kommentoi Kontio Team Harmonyn tiedotteessa.

Jordanian prinsessa Haya on nykyisen Dubain hallitsijan, Al Maktumin vaimo, sekä todellinen naisurheilun pioneeri Arabimaissa. 13-vuotiaana hänestä tuli ensimmäinen kansainvälisessä estekilpailussa Jordaniaa edustanut nainen. Hän myös ylsi ensimmäisenä naisena Pan-Arabian kisoissa mitaleille. Ja jotta hän pystyisi liikuttamaan hevosautoja itse, suoritti hän ensimmäisenä naisena Jordaniassa raskaan ajoneuvon kuljetuskortin.

Prinsessa Hayan edesmennyt isä, Jordanian kuningas Hussein, perusti Team Harmonyn vuonna 1994. Hän nimesi Britanniassa opiskelleen tyttärensä tallin urheilujohtajaksi. Tavoitteena oli auttaa Prinsessa Haya toteuttamaan unelmansa kilpaurheilijana.

Sittemmin prinsessa Haya pääsi edustamaan maataan Sydneyn olympiakisoissa ja ensimmäisenä arabinaisena myös MM-tasolla. Prinsessa Haya toimi myös ratsastuksen kansainvälisen kattojärjestön FEI:n puheenjohtajana 2007-2014.

Tällä hetkellä Team Harmonyn ykkösratsastaja on todellinen brittien lajilegenda, nelinkertainen Euroopan mestari sekä olympiahopeamitalisti John Whitaker. Muut tallin kilparatsastajat ovat nuoria lupauksia, joita prinsessa Haya haluaa auttaa toteuttamaan omat unelmansa.

– Uudet tiimimme jäsenet ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen energiallaan ja menestysnälällään. Kokemus, jota pystymme heille nyt tarjoamaan, yhdistettynä lahjakkuuteen, takaa meille mielenkiintoisen tulevaisuuden, prinsessa Haya kommentoi Team Harmonyn nettisivuilla.

Lokakuussa 2016 Anna-Julia Kontio kohautti ratsastusfaneja, kun hän ilmoitti yllättäen keskeyttävänsä kilpauransa. Taustalla oli ero pitkäaikaisesta miesystävästä Martin Fuchsista. Eron myötä päättyi myös Kontion pesti Martinin isän, Thomas Fuchsin isännöimällä kilpatallilla Sveitsissä.

Nyt Kontio pääsee kuitenkin tekemään töitä entisen appikokelaansa veljen, Markus Fuchsin kanssa. Viisinkertainen olympiakävijä ja Sydneyn hopeamitalisti aloittaa nimittäin Team Harmonyn uutena valmentajana.

Tulevaisuus on Kontiolla avoin, mutta täynnä mahdollisuuksia. Mikäli menestystä alkaa tallin hevosilla tulla, ei niitä taatusti kaupata Kontion alta. Tällä kertaa mikään ei ole rahasta kiinni. Samalla nousee osakkeet sen suhteen, että Kontiolla on mahdollisuus päästä tulevaisuudessa taistelemaan jopa arvokisamitaleista. Kontion pitkän tähtäyksen haaveena on ollut Tokion olympiakisat, ja taas yksi este haavetta kohti on nyt ylitetty.