1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon MM 2018

Kolkon teollisuushallin uumenissa on tieteiselokuvia muistuttava hermokeskus, josta on suora yhteys miljooniin suomalaisiin seuraavan kuukauden aikana – suomalaiskodeissa nautitaan nyt lisätystä todellisuudesta, robottijournalismista sekä intohimoisista tekijöistä

Helsingin Pasilaan on kohonnut kisastudio, jollaista ei ennen ole nähty. Kurkista kulisseihin ja katso millaisista puitteista Yle välittää jalkapallon MM-kilpailut.

Kuva: Tomi Hänninen

Jalkapallon MM-kisat alkavat vihdoin Venäjällä, ja Yle lähettää suorana kaikki turnauksen 64 ottelua aina avauskamppailusta finaaliin asti. Kisavalmistelut ovat käyneet kuumina Venäjällä, mutta myös Suomessa on painettu hommia ahkerasti. Ylen studiotaloon Helsingin Pasilaan on kohonnut jälleen kerran huikean hieno MM-kisastudio.

Hienojen lavasteiden, valotaulujen ja villien virtuaaligrafiikoiden ohella maamme virallinen MM2018-kisastudio pitää sisällään paljon muutakin. Kaikki MM-kisoihin liittyvä tekeminen tapahtuu samassa tilassa: televisiolähetysten lisäksi samalle studiolattialle on pystytetty myös leikkaustilat ja online-toimitus.

Antti-Jussi Sipilä, Erkka V. Lehtola ja Riku Salminen kävivät läpi avauspäivän studio-osuuksia. Kuva: Tomi Hänninen

– Tätä studiota on edelleen muokattu Korean olympialaisista. Haluttiin, että toimitus on samassa tilassa kuin itse studio. On todettu, että tämä on kaikista helpointa. Pystyy helposti juttelemaan asiantuntijoiden, juontajien ja muiden kanssa, kertoo tuottaja Anssi Nyberg.

Robotti online-toimituksen apuna

Samalla kun asiantuntijat puivat studiopöydän ympärillä pelejä televisiokameroille, käyvät lavasteseinän toisella puolella verkkotoimittajien sormet. Ja huhkii siellä myös yksi ahkera robotti nimeltään Voitto!

– Ennen otteluita Voitto kokoaa itsekseen käyttäjälle olennaisia sisältöjä otteluennakoiksi, jotka yhdistävät muun muassa suoran lähetyksen ja tulospalvelun erityisen hyvin. Otteluiden aikana Voitto taas kerää tilastodataa, piirtelee niistä infografiikkaa ja kokoaa näin yhteen mielenkiintoisia havaintoja pelistä, kertoo online-tuottaja Jyri Kivimäki.

– Nämä sitten yhdistyvät lopulta ihmistoimittajan ja asiantuntijoidemme analyyseihin luontevasti. Näiden juttujen tekijöinä näkyy lukijalle sekä robotti- että ihmistoimittajan nimet.

Voitto-robotti aloitti työt MM-kisojen online-toimituksessa jo ennen muita. Kuva: Tomi Hänninen

Kirjoittamisen lisäksi Voitto on oppinut uusia taitoja sopivasti MM-turnauksen alla, joista myös Yle Urheilun seuraajat päässevät kisojen aikana nauttimaan.

– Voitto on osoittautunut sangen potentiaaliseksi videoleikkaajaksi. Nyt MM-jalkapallossa Voitto katsoo pelejä ja leikkaa meille maaleja irti ottelutallenteesta. Näitä pyrimme sitten kisojen aikana näyttämään muun muassa sosiaalisen median kanavillamme, kunhan "Vode" ensin pääsee kunnon vauhtiin.

Online-tuottaja Jyri Kivimäki ja Voitto. Kuva: Tomi Hänninen

Kisalähetyksissä lisättyä todellisuutta

Aiemmin Ylen kisalähetyksiä seurannut on varmasti telkkarinsa avatessaan jälleen kuin kotonaan. Ylen MM2018-kisastudiossa vanhat, toimiviksi tututut elementit ovat yhä läsnä: pelien tauoilla ja väleissä juontajat juontavat, asiantuntijat analysoivat – ja välillä katsotaan pelipätkiä ja muita koosteita.

Tuottaja Antti Ennekari iloitsee kuitenkin myös sitä, että esimerkiksi neljän vuoden takaisiin Brasilian MM-kisoihin ja kaksi vuotta sitten käytyihin Ranskan EM-kisoihin verrattuna kisastudiota on silti onnistuttu uudistamaan.

– Pyrimme hyödyntämään paljon erilaisia grafiikoita. Lisäksi tässä studiossa pystyy lähetyksessä liikkumaan paljon enemmän kuin aiemmissa, Ennekari selittää.

Studion etualalla on televisiokuvissa näkyvä asiantuntijoiden pöytä, takana kohoavissa pömpeleissä työskentelee puolestaan muu MM-kisatoimitus. Kuva: Tomi Hänninen

Studiossa onkin tutun ja turvallisen keskuspöydän lisäksi sekä perinteinen jätti-screen, josta näyttää havainnekuvia että valtava greenscreen. Vihreäksi vuoratun seinän avulla otetaan aimo harppaus tulevaisuuteen.

– Meillä on käytössä AR-grafiikkaa, eli augmented realityä (suomeksi lisätty todellisuus). Tässä mennään astetta vielä edemmäs, eli tuodaan virtuaalinen jalkapallostadion mukaan lähetyksiin, Anssi Nyberg intoilee.

– Kun tuonne vihreälle mennään, niin juontajat ilmestyvät tv-ruuduissa meidän Yle Urheilun omalle jalkapallostadionille. Siellä voi sitten tuoda esiin erilaisia pointteja, pelaajaesittelyjä... ja kaikkea muuta. Sittenpä näette!

Sami Laine testaa AR-grafiikkaa viherkankaan edessä. Televisiossa greenscreenin tilalla komeilee Yle Urheilun oma 3D-jalkapallostadion. Kuva: Tomi Hänninen

Melkein 200 tuntia suoraa lähetystä

MM-kisalähetykset ovat massiivinen urakka. Yle näyttää kisojen aikana yhteensä melkein 200 tuntia suoraa lähetystä. Sen lisäksi televisiosta tulee melkein 50 tunnin edestä koosteita. Tuottaja Ennekarin mukaan sisältö on silti timanttista.

– Entistä syvemmälle mennään kaikessa analysoimisessa juontajien ja asiantuntijoiden kanssa. Mutta kuitenkin siten, että lähetyksistä nauttivat niin futisintoilijat kuin vähemmänkin lajia seuraavat, Ennekari sanoo ja paljastaa myös hitusen tulevasta sisällöstä.

– Näytämme paljon myös historiapätkiä. Ne ovat joka kisoissa olleet varmaan yksi suosituimmista jutuista. Nähdään otteita vanhoista peleistä, turnauksista – ja myös kisastudioista!

MM-kisat kotisohville tarjoilevat ohjaaja Henri Määttä sekä tuottajat Anssi Nyberg ja Antti Ennekari. Kuva: Tomi Hänninen

Pääfokus on silti tietenkin tärkeimmässä: jalkapallo-otteluissa.

– Vaikka tämä on iso satsaus meiltä, niin pitää muistaa, että matsit ovat pääosassa. Ne täyttävät yli 75 prosenttia lähetysajasta. Ne ovat keskiössä, Ennekari lupaa.

Lue lisää:

Kaikki jalkapallon MM-kisoista tarjolla yhdessä paketissa – näin katsot kisoja Areenasta ja otat kattavista ominaisuuksista kaiken irti

Jalkapallon suurin ja kaunein on nyt Yle Areenassa koko komeudessaan – 64 ottelua MM-kisoja suorana ja suurempana kuin koskaan aiemmin

Tässä on vuoden 2018 jalkapallon MM-kisojen otteluohjelma

Oletko sinä Ylen Futistietäjä? Ennusta kaikkien MM-matsien tulokset ja voit voittaa upeita jalkapallon MM-kisapalkintoja!

Haluatko nähdä jalkapallon MM-kisoissa maalijuhlia, tuittupäitä, miljonäärifutareita vai ratkaiseeko kenties tatuointien määrä suosikkisi? Fanikone kertoo, mitä joukkuetta juuri sinun kannattaa kannattaa!

A-lohko on yksi jalkapallon MM-kisojen heikoimmista, mutta mielenkiintoa ei siitäkään puutu – luvassa kisaisännän, menestyjäehdokkaan ja suuren kysymysmerkin taisto

Jalkapallon MM-kisojen B-lohkoa tähdittävät suursuosikit, joilla on kuitenkin kovat haastajat kannoillaan – nöyryytetty mestari yrittää palata vallankahvaan, mutta Cristiano Ronaldolla on sanansa sanottavanaan

Jalkapallon MM-kisojen C-lohkossa pannaan maaliverkot heilumaan, eikä jälkipyykiltäkään vältytä – sen takaavat jo valinnoillaan kohauttanut Ranska, dopingista kärynnyt perulaiskapteeni ja kisojen paras Pohjoismaa

D-lohkossa pelaavat jalkapallon MM-kisojen mystisin mestarisuosikki, loppuun katsottu yllätyskortti ja Huuhkajien shokeeraama joukkue – Messin viimeinen ristiretki alkaa vastustajilla, jotka osaavat venyä