Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n välierät

Jari Litmanen innostuu illan huippujännäristä: "Portugalin ja Espanjan ottelu olisi ollut mielenkiintoinen ilman draamaakin"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen odottaa paljon perjantain kolmelta ottelulta. Litmasen mukaan otteluiden yllä leijuu paljon kysymysmerkkejä – ja moneen näistä kysymyksistä saadaan perjantaina vastaus.

FIFAn jalkapallon MM 2018
Ronaldo Portugali Espanja
EPA

Katso päivän matsit Areenassa tai Yle TV2:ssa

Egypti - Uruguay klo 15.00
Marokko - Iran klo 18.00
Portugali - Espanja klo 21.00

Kisat saatiin käyntiin torstaina hienolla tavalla. Toivottavasti viisi tehtyä maalia jo avausottelussa antaa viitteen siitä, millaisella tavalla loputkin kisat käydään. Maalit ovat pelin suola ja Venäjä teki nipun komeita osumia, juuri hyökkäävyyden kautta. Valmentaja Pizzin johdolla Saudi-Arabia yritti pelata lyhytsyöttöpeliä ja hyökkäyksen kautta, mutta koska joukkueen taso ei riitä, iski Venäjä armotta. Avausottelu ei tietenkään kerro kaikkea Venäjän iskukyvystä koko turnaukseen, mutta ainakin se nosti kisafiiliksen itänaapurissa kattoon. Lisäksi murskavoitto antoi hyvän lähtökohdan Venäjälle pääsyyn toiselle kierrokselle.

Perjantaina nähdään kuusi uutta joukkuetta. Iltapäiväottelussa pelaavat A-lohkon Egypti ja Uruguay. Ennakolta suurin kysymysmerkki on sen yllä, pelaako Mo Salah vai ei. Liverpoolissa viime kaudella todellisen läpimurtonsa hyökkääjien ykkösriviin koko maailmassa tehnyt Salah on yksi koko kisojen kiinnostavimmista pelaajista, joten toivon mukaan mies on kunnossa. Pitää tietysti muistaa, että Egyptin alkulohkon tärkein peli on Venäjää vastaan, joten jos mitään riskiä on, Salah tuskin pelaa. Mutta toivon mukaan kärkimies on mukana haastamassa Uruguayn kivikovaa, Atletico -kaksikko Godin-Gimenez, johtamaa puolustusta.

Salah voi osaltaan tuottaa Uruguayn puolustukselle päänvaivaa, mutta toisessa päässä tapahtuu sitäkin enemmän. Uruguayn kärkikaksikko Luis Suarez – Edinson Cavani kestää vertailun minkä tahansa maan kärkiparin kanssa. Voimakas ja kokenut kaksikko tulee laittamaan Egyptin alakerran todelliseen testiin. On mielenkiintoista nähdä, millaiset lääkkeet Egyptin kokenut valmentaja Hector Cuper löytää Uruguayn hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Olivat ne mitkä tahansa, Uruguay on ilman muuta ottelun ennakkosuosikki ja suosikki myös voittamaan koko alkulohkon.

Perjantain toisessa ottelussa startataan B-lohko. Marokko ja Iran iskevät yhteen ottelussa, jossa todennäköisesti ratkaistaan se, kuka pääsee ainakin teoriassa haastamaan lohkon kaksi ennakkosuosikkia. Marokkoa pidetään tämän hetken Afrikan ykkösmaana eikä varmasti syyttä. Joukkueen pelaajiston seurajoukkuelista on melkoisen vaikuttava: Juventus, Real Madrid, Ajax, Feyenoord, Fenerbache, Galatasaray jne. Marokon voidaan olettaa lähtevän puolustuksen kautta otteluihin Portugalia ja Espanjaa vastaan, mutta nyt on ajajan paikka tarjolla. Iranin joukkue ei ole huono, mutta silti Marokko on suosikki tässä ottelussa.

Suurin kiinnostus kohdistuu luonnollisesti illan päättävään kamppailuun Portugali-Espanja. Ennakkospekuloinnit ovat keskittyneet viime päivinä Espanjan valmentajatilanteeseen. Itse veikkaan, että Espanja on pystynyt asian käsittelemään eikä valmentaja-asia näy ainakaan negatiivisesti. Espanjan pelaajat ovat niin kokeneita ja kaiken mahdollisen nähneitä, että he pystyvät sopeutumaan jopa tällaiseen tilanteeseen. Kuka tietää, ehkä joukkue saa episodista jopa ylimääräistä virtaa – ”nyt pelataan Lopetequille” -asenne voi hyvin olla sellainen, joka kantaa koko kisojen läpi pelaajiston motivoijana.

Fernando Hierro oli oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto hyppäämään vastuuseen, koska hän tuntee joukkueen ja joukkue hänet. Hierron ei tarvitse auktoriteettia hakea, se on jo olemassa. On aika selvää, että Hierro tulee olemaan kisojen ajan enemmän peluuttaja kuin valmentaja, sillä isoja muutoksia tuskin tehdään. Fyysinen työ on jo tehty ja taktisesti harjoiteltuja asioita ei muuteta – sillä eihän valmentaja potkuja saanut huonojen peliesitysten tai tulosten vuoksi. Itse asiassa päinvastoin…

Portugalin ja Espanjan ottelu olisi ilman valmentajadraamaakin ollut todella mielenkiintoinen. Hallitseva Euroopan mestari Portugali haluaa näyttää Espanjalle, että pikkuveli on mennyt isoveljen ohi pysyvämmin kuin vain yksien EM-kisojen tuloksen kautta. Espanja taas tarvitsee lentävän lähdön kisoille – neljä vuotta sitten joukkue jäi juuri ensimmäiseen aitaan eikä saanut koskaan konetta käyntiin.

Tämäkin lähtökohta antaa Cristiano Ronaldolle ja kumppaneille hyvän lähtökohdan illan peliin: Portugalilla ei ole juurikaan paineita. Espanjalla on. Portugali voi lähteä rauhallisesti pelaamaan sitä omaa peliään, jonka kautta Fernando Santos johti joukkueensa Euroopan mestariksi. Koko joukkueen sitoutunut puolustus ja sen toteuttaminen jopa niin, että itse CR7 on talkoissa mukana.

Espanja on myös minun kaavailuissani joukkue, joka voi mennä kisoissa pitkälle. Laatua riittää vaikka kuinka paljon ja pelaajisto on huippuluokkaa. Joukkue koostuu kolmen ison tittelin haltijoista: hallitseva Espanjan mestari Barcelona, hallitseva Mestarien liigan voittaja Real Madrid ja hallitseva Eurooppa Liigan voittaja Atletico Madrid. Kun tähän lisätään vähän osaamista Englannin Valioliigasta, kuten David Silva, ja huippumielenkiintoinen kärkimies Rodrigo, on kasassa todella kova joukkue.

Jari Litmanen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat