Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
 • Painin MM, vapaapaini
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä
 • Käsipallon Champions League, Bidasoa Irún - Cocks
 • Urheiluruutu
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Ysäriä ja rillausta

NHL:n varaustilaisuuden mustiin hevosiin kuuluu maalivahtijätti Kempeleestä – Justus Annunen ihailee Pekka Rinnettä, mutta on kulkenut aivan erilaisen tien kuin sankarinsa

Justus Annunen ei saanut kutsua NHL:n Draft Combine -tapahtumaan, mutta myöntää keskustelleensa jo useiden NHL-seurojen kanssa.

NHL
Justus Annunen Kärppien harjoituksissa.
Ville Honkonen

Justus Annusen, 18, nimi nousi kiekkoväen tietoisuuteen viimeistään, kun hän torjui Suomen alle 18-vuotiaille MM-kultaa. Myös kykyjenetsijät alleviivasivat Annusen nimen aiempaa paksummalla tussilla.

– Justus Annunen on ikäluokkansa (synt. 2000) paras maalivahti koko maailmassa, julisti Pikkuleijonien päävalmentaja Tommi Niemelä MTV:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) voitollisen välieräottelun jälkeen.

Annunen oli juuri nollannut Ruotsin 29 torjunnallaan.

Mennyt kausi oli Kärppien A-junioreiden kakkosmaalivahtina pelit aloittaneelle nuorukaiselle lopulta ikimuistoinen. Annusen palkintokaappi täydentyi kauden päätteeksi kolmella mitalilla.

– Olen mennyt paljon eteenpäin parin viime vuoden aikana. Nuorempana en ollut oikeastaan missään joukkueessa ykkösmaalivahtina, Annunen kertoo.

A-nuorten SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi valittu Annunen pääsi mittaamaan rahkeitaan kertaalleen myös edustusjoukkueen puolella, kun hän peitti Kärppien maalia vieraissa HPK:ta vastaan.

Laser HT:n kasvatista tuli samalla historian ensimmäinen vuonna 2000 syntynyt maalivahti liigassa. Kolme päivää myöhemmin mittariin tuli 18 vuotta.

Paljoa ei kauden jälkeen Oulujoessa ehtinyt vettä virrata, kun edessä alkoi siintää jo yksi uran mieleenpainuvimpia kokemuksia, NHL:n varaustilaisuus. Jo nyt on selvää, että tilaisuudesta ei muodostu samanlaista suomalaislupausten ilotulitusta kuin viime vuoden vastaavasta.

Annunen ei saanut kutsua NHL:n Draft Combine -tapahtumaan, mutta myöntää keskustelleensa jo useiden NHL-seurojen kanssa. Häntä uumoillaan varattavaksi toisella tai kolmannella kierroksella.

– Kyllähän se varaustilaisuus tietenkin vähän jännittää. Sitä ei nyt kuitenkaan kannata sen enempää miettiä tässä vaiheessa. Se selviää sitten, mitä siellä tapahtuu, Annunen kertoo.

Annunen kuvailee itseään rauhalliseksi maalivahdiksi. Selkeitä vahvuuksia tai heikkouksia hänellä ei omasta mielestään ole.

Hän ei tee maalissa show-temppuja. Hän tekee sen minkä maalivahdin kuuluukin, hän peittää maalin. Ja mikäs siinä peittäessä, kun mittaa on varressa lähes kaksi metriä.

Justus Annunen juo vettä juomapullosta.
Ville Honkonen

”Maalivahdit ovat haastavia varattavia”

Kärppien maalivahtivalmentaja Ari Hilli on tullut tunnetuksi maalivahtien henkisenä kehittäjänä. Hillin mukaan Annusen intohimo päivittäiseen tekemiseen ja itsensä haastamiseen ovat kovalla tasolla.

– Justus on lahjakas poika ja kova harjoittelemaan. Hän on isokokoinen ja pystyy liikkumaan jäällä erittäin hyvin niin polvillaan kuin pystyssä ja hyödyntää sitä kautta kokoaan.

– Kaikki elementit ovat olemassa, että hänellä on mahdollisuus jatkaa uraansa huipputasolla, Hilli kertoo.

Annusesta odotetaan Kärppien organisaation seuraavaa NHL-maalivahtia. Hilli muistuttaa, että nuoret maalivahdit tarvitsevat aikaa. Kaikki eivät ole välttämättä heti valmiita rapakon taakse.

– Maalivahdit ovat yleensä aika haastavia varattavia, sillä monella potentiaali puhkeaa vasta myöhemmin kukkaan. Henkiset ominaisuudet merkitsevät aikuisiällä paljon, jotta pystyy pelaamaan joka päivä korkealla tasolla.

Kärppien A-junioreiden päävalmentaja Ville Mäntymaa näki kauden aikana läheltä Annusen ison askeleen eteenpäin.

– Nousu ykkösmaalivahdiksi kertoo Justuksen kaudesta paljon. Loppukaudesta paistoi läpi, että hän on todella hyvä tiukoissa paikoissa.

Pekka Rinne
AFP / Lehtikuva

Pekka Rinne viitoitti tietä

Puhuttaessa lähes kaksimetrisistä kempeleläisistä NHL-maalivahdeista, ei voi välttyä ajatukselta, että tämä on jo koettu. Lähes samankokoinen Pekka Rinne lähti aikoinaan samalta kylältä Hillin valvovan silmän alle ja loppu on historiaa.

Hillin mukaan Kempeleen miesten reitit kohti huippua kuitenkin poikkeavat toisistaan.

– Kyllä he ovat hyvin erilaisia pelaajatyyppejä. Justus on käynyt nuorisomaajoukkueen polun läpi, kehittynyt siellä, ja saanut kovia kansainvälisiä pelejä. Pekka tuli sitten aikanaan vähän niin kuin puskista. Hän alkoi 20-vuotiaana tekemään kovasti hommia, ja tulokset puhuvat puolestaan.

Annunen myöntää, että ulkoisista yhteyksistä huolimatta miesten pelityyleissä ei ole juuri samaa. Se ei kuitenkaan estä ihailemasta häntä.

– Pekka Rinne on tietenkin minun suurin idolini. Olen seurannut häntä pienestä pojasta asti, ja hän on vielä Kempeleestä kotoisin.

Rinne varattiin aikoinaan NHL:ään vasta kahdeksannella kierroksella. Kaiken järjen mukaan esikuvansa jalanjälkiä seuraava 18-vuotias ei joudu jännittämään omaa varausvuoroaan yhtä pitkään.

NHL-varaus ei kuitenkaan ole takuu mistään. Sen tietää nuorukainen itsekin. Siitä työnteko vasta alkaa.

– Vähän minun pitäisi olla terävämpi siellä maalilla, ehkä vähän aggressiivisempi. Mailapeliä pitäisi myös saada eteenpäin. Jos haluaa huipulle, mailapelin tulee olla parasta, Annunen naulaa.

Lue myös:

NHL:n otteluohjelma julkaistiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat