Jari Litmanen: "Huikeaa viihdettä tarjottiin ja lisää on luvassa"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen nautti täysin siemauksin Portugalin ja Espanjan välisestä ilotulituksesta perjantai-iltana. Litmanen uskoo, että lauantai tulee myös tarjoamaan rutkasti viihdettä jalkapallofaneille.

Kuva: EPA

Olipa hieno ottelu. Jo etukäteen oli selvää, että Portugalin ja Espanjan välinen peli tulee olemaan yksi alkulohkopelien kohokohdista. Mutta kuuden maalin näytös oli enemmän mitä uskallettiin odottaa. Kummankin joukkueen lähtökohta oli hieman vaikea eri syistä: Espanjan valmistautumista varjosti valmentajakuviot ja Portugalin Sporting Lissabonin fanien hölmöilyt ja espanjalaislehdistön ”yllättävästi” juuri pelipäivänä julkaisemat väitteet Ronaldon veroepäselvyyksistä.

Mutta nämä absoluuttiset huippujoukkueet näyttivät, mitä he osaavat ja haluavat tehdä: pelata jalkapalloa. Kumpikin joukkue keskittyi pelaamiseen ja tarjoili melkoisen herkkupalan jalkapallon ystäville ympäri maailman. Kaikesta tekemisestä näkyi, mistä on kyse: lähes kaiken voittaneet pelaajat laittoivat täysillä itsensä likoon halutessaan nimenomaan voittaa – ei vältelläkseen tappiota. Nämä pelaajat eivät pelaa rahasta, sitä heillä on tarpeeksi. He pelaavat voittaakseen pokaaleja. Ja tämä tekee sen eron hyvän jalkapallon ja todellisen huippujalkapallon välillä.

Aiemmin perjantaina nähtiin sinänsä hyvää jalkapalloa, kun Uruguay voitti tappiota vältelleen ja Mo Salahia avainotteluihin säästelleen Egyptin ansaitusti. Eurooppalaisille vähän eksoottisemmat jalkapallomaat Marokko ja Iran pelasivat myös kelvollista jalkapalloa ja tarjosivat vähän dramatiikkaakin. Ennakkosuosikki Marokko hävisi omalla viime hetkien maalilla. Marokossa vaivuttiin maansuruun, kun Iranissa taas laitettiin juhlat pystyyn.

Tässä tullaan sitten myös siihen hyvän jalkapallon ja huippujalkapallon eroon. Kun todelliset maailmantähdet tulevat kentälle, on peli – luvalla sanoen – aika erilaista. Huippuseurojen huipputähdet antoivat sellaisen näytöksen, joita nähdään vain arvoturnauksissa, jossa parhaat kohtaavat parhaat. Tasapeli lukemin 3–3 todennäköisesti tyydyttää molempia, Espanjaakin viimeistään huomenna. Kumpikin joukkue on matkalla kohti jatkopelejä vaikka Iran nyt sattuukin lohkoa johtamaan.

Lauantaina on edessä neljän ottelun päivä. Lohko C alkaa Ranskan ja Australian välisellä ottelulla. Ottelussa Ranska on selvä ennakkosuosikki. Tähtisikermä tarvitsee hyvän alun kisoille, sillä joukkueen suurin vihollinen on monta kertaa ollut peili. Voitto Australiasta poistaisi ison määrän paineita ja jatkopeleihin olisi helppo lähteä.

Australia voi yllättää uuden valmentajansa Bert van Marwijkin kanssa vielä, mutta tuskin Ranskaa vastaan. Les Bleusin tulivoima on niin monipuolista ja vahvaa, että edes sitkeä aussi-taistelu puolustuksessa ei riitä. Kun Ranskan alakertakin on väkivahva, jäävät Australian hyökkäykset todennäköisesti suutareiksi. Maaleja on luvassa, mutta vain toiseen päähän.

Lauantain toisessa pelissä D-lohkossa Argentiina kohtaa Islannin. Koko Satujen saari pysähtyy ja odottaa optimistisesti jälleen uutta ihmettä viime vuosien satukirjaansa. Ihmettä lähdetään hakemaan tutulla konseptilla: islantilaisella valaspuolustuksella. Tilaa ei anneta, linja pelaa syvällä ja vastustaja pyritään pitämään pois vaarapaikoilta. Islanti tekee tämän todella hyvin, yhtenä maailman parhaista.

Mutta nyt joukkue joutuu todelliseen mittariin: Argentiinan huikea hyökkäyskalusto Leo Messin johdolla antaa niin paljon painetta, että Islanti todennäköisesti taipuu. Ja ainakin Messillä on Barcelonasta paljon kokemusta syvällä pelaavien linjapuolustusten murtamisesta. Erikoistilanteet ovat isossa roolissa tässä pelissä: Islannin pitkät heitot ja pitkät vapaapotkut saattavat aiheuttaa hämmennystä Argentiinan puolustukselle. Toisessa päässä Islannin pelitapa aiheuttanee suoria vapaapotkuja Argentiinalle hyvistä paikoista. Niitä ampumaan asettuu sitten numero 10…¨

Perun ja Tanskan välinen kohtaaminen ratkaisee todennäköisesti Lohkon C toiseen jatkoon menijän. Tämän vuoksi kummallakin joukkueella on varmasti tavoitteena nimenomaan voitto. Tasapeli ei tuo kummallekaan tarvittavaa etua. Tilanne sopii molemmille, sillä kumpikin haluaa hyökätä.

Uusi Danske Dynamit Christian Eriksenin johdolla on ottelun hienoinen ennakkosuosikki. Peru on taas yllätysvalmis joukkue, josta saattaa kuoriutua se perinteinen Etelä-Amerikan yllätysjoukkue. Lauantain peli on molemmille todella iso – näissä peleissä johtavat yksilöt tekevät ratkaisevat suoritukset. Katseet siis kääntyvät Erikseniin ja Perun Paulo Guerreroon.

Lauantai täydentyy D-lohkon Kroatian ja Nigerian kamppailulla. Asetelma on selvä: Kroatian on oikeastaan pakko voittaa, mikäli he haluavat jatkoon. Tietysti joukkueen kapasiteetti riittää kukistamaan kenet vain, mutta Nigeriaa vastaan kolme pistettä on perusbudjetissa.

Kroatia onkin selvä suosikki, osin sen vuoksi, että Nigeria on suuri arvoitus. Kroatia ei: joukkue vilisee tähtipelaajia: Modric, Rakitic, Perisic, Mandzukic ja kumppanit tunnetaan huomattavasti paremmin kuin Troost-Ekong, Ndidi, Onazi tai Uzohu. Mutta nämä ovat MM-kisat ja kaikki on mahdollista. Kokenut John Obi Mikel johtaa Nigeriaa ja Englannin Valioliigasta tuttu hyökkäyskolmikko Iheanacho, Iwobi ja Moses yrittävät horjuttaa Kroatian puolustusta. Joka tapauksessa Kroatia on selvä suosikki, mutta myös huomattavasti isompien paineiden alla.

Jari Litmanen

Lue myös: