Jari Litmanen: "Ranska C-lohkon selvä ykkönen"

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pitää Ranskaa selvänä suosikkina C-lohkossa. Litmasen mukaan Ranskalla on mahdollisuudet mihin vain – jos vain joukkueen henkinen kantti pysyy kasassa.

Antoine Griezman. Kuva: AOP

Lohkossa C huippuosaamista edustaa Ranska. Joukkueen nimilista on huimaavan kova, sillä käytännössä joukkueen kaikki pelaajat pelaavat eri Euroopan huippuseuroissa. Materiaalin laajuus näkyy myös vaihtopenkin puolella ja jopa niissä pelaajissa, jotka syystä tai toisesta eivät ole mukana. Kuinka monella joukkueella olisi varaa jättää Realin ykköskärki Karim Benzema tai Bayernin laituri Franck Ribery ulos joukkueesta? Ranskalla on.

Tämä kertoo joukkueen tasosta. Ranska on edelleen yksi maailman johtavista pelaajajalostamoista. Ranskalainen tuotanto näkyy useiden sarjojen huippujoukkueissa ja viime vuosina myös Ranskan omien joukkueiden menestyksessä. PSG:n tietävät kaikki, mutta myös Monaco, Marseille ja Lyon alkavat olla menneiden vuosien tasolla. Kun näissä seuroissa lyö läpi, kutsu käy nopeasti muualle – tai ainakin PSG:n riveihin.

Hyökkäys on vahva, keskikenttä tasapainoinen ja topparipariksi voi laittaa saman kattauksen kuin Espanja: Realin ja Barcelonan avauksen keskuspuolustajat. Raphael Varane ja Samuel Umtiti varmistavat maalivahti Hugo Llorsisin kanssa, ettei oma verkko heilu. Toisessa päässä taas isketään lujaa Antoine Griezmannin ja Kylian Mbappen johdolla.

Jos Ranska ei tällä kertaa sorru sisäisiin ongelmiin, kuten suurkisoissa on pari kertaa tapahtunut, on joukkueella mahdollisuudet mihin tahansa. Taso riittää vaikka pelaamiseen viimeisenä kisapäivänä.

Lohkon muut kolme joukkuetta ovat arvaamattomia. Kaikilla on saumat jatkopaikkaan, jopa Australialla. Todennäköisesti kakkosijasta taistelevat uutta tanskalaista dynamiittijoukkuetta rakentava Tanska sekä Peru.

Tanska on päässyt pienen notkahduksen jälkeen taas huipputasolle ja maan junioritoiminta jauhaa uusia kasvoja eri puolille Eurooppaa. Ykköstähti Christian Eriksen ruokkii kärkiä ja pystyy itse ratkaisuihin. Kärkimies Nicklas Bendtnerin poisjäänti ei välttämättä ole niin iso isku kuin luultiin, sillä tämä voi avata näyttöpaikan Ajaxin 20-vuotiaalle, lahjakkuudelle, Kasper Dolbergille.

Peru taas sai loppumetreillä ison henkisen nosteen, kun joukkueen kapteeni Paolo Guerrero sai pelioikeutensa takaisin juuri ennen kisoja. Guerreron paluu nostaa joukkueen henkistä kanttia ja tuo luonnollisesti yläkertaan vaarallisuutta. Nykyään Flamengoa edustava hyökkääjä on tehnyt Perun paidassa 32 maalia eikä sellainen luku synny sattumalta. Joukkue nauttii hyökkäämisestä, mutta onko se vielä valmis haastamaan Tanskan? Paljon selviää joukkueiden keskinäisessä kamppailussa.

Australia on suuri kysymysmerkki. Joukkue ei ole nimekäs, mutta sen työmoraali ja taistelutahto ovat perinteisesti rautaa. Joukkueen kisoihin johtanut Ange Postecoglu jätti tehtävänsä kisapaikan varmistumisen jälkeen ja taas kerran Soccaroos käänsi katseensa Hollantiin. Tehtävään vapautui Bert van Marwijk – tuttu mies ausseille, sillä hän ehti viedä karsinnoissa Saudi-Arabian kanssa MM-kisapaikan Australian nenän edestä pakottaen joukkueen karsintoihin. Van Marwijkin johdolla saattaa Australia löytää uusia hihaässiä taktiselta puolelta, joten lohkon muut joukkueet saavat olla varuillaan.

Tästä huolimatta Australian jatkopaikka olisi jymy-yllätys. Ranska on selvä lohkon suosikki ja Tanska suosikki kakkoseksi.

Jari Litmanen

Lue myös: